Pengedaran Linux terbaik yang kelihatan seperti OS Windows

Sebaik sahaja anda memahami kebaikan dan keburukan ketika beralih dari Windows ke Linux dan memutuskan untuk memilih yang terakhir, bahagian yang lebih sukar akan menyesuaikan diri dengan persekitaran baru. Syukurlah, terdapat beberapa pengedaran Linux yang mempunyai antara muka yang serupa dengan Windows. Walaupun tidak ada sebaran Linux seperti Windows 10, kebanyakan dari mereka mengikuti model Windows 7.

Pengedaran Linux yang kelihatan seperti Windows

Berikut adalah sebilangan pengedaran Linux yang serupa dengan Windows yang mungkin anda suka.

1] Zorin OS

Pengedaran Linux yang kelihatan seperti Windows

Ini mungkin salah satu pengedaran Linux yang paling mirip Windows. Ini adalah replika Windows 7, dengan menu Mula, bar tugas, dan lain-lain. Kelajuan pengedaran OS sangat tinggi. Zorin dilengkapi dengan beberapa aplikasi utiliti pra-muat yang akan memudahkan kerja anda. Zorin boleh dimuat turun dari laman webnya di sini.

2] Chalet OS

OS Chalet

Chalet OS adalah yang paling dekat dengan Windows Vista. Lengkap dengan widget dan menu, pengedarannya mudah digunakan, namun cekap. Menu Mula Chalet serupa dengan Windows XP. Ia asas dan senang dikendalikan. Versi terkini sistem operasi boleh didapati di sini.

3] Kubuntu

Kubuntu

Walaupun Kubuntu adalah sebaran Linux, ia adalah teknologi di antara Windows dan Ubuntu. Sebaliknya, peralihan dari Windows ke Ubuntu agak curam, jadi anda boleh mempertimbangkan Kubuntu sebagai gantinya. Lihat lebih lanjut mengenainya di laman web syarikat di sini.

4] Robolinux

Robolinux

Sekiranya anda terlepas aplikasi Windows pada edaran Linux anda, Robolinux akan membolehkan anda memasangnya tanpa sebarang masalah. Anda juga boleh menyalin keseluruhan pemacu C: dari Windows ke Robolinux. Hebat, bukan! Sebarannya boleh dimuat turun dari laman web syarikat di sini.

5] Linux Mint

Linux Mint

Salah satu sebab saya memasukkan Linux Mint dalam senarai ini adalah kerana ia serba boleh. Sebilangan besar pengedaran Linux terkenal dengan kelajuan dan kesederhanaannya, sementara Windows mempunyai lebih banyak pilihan. Linux Mint cukup serba boleh. Ia adalah yang paling hampir dengan Windows 10 di antara semua pengedaran Linux. Dapatkannya dari laman webnya di sini.

Baca juga:

  1. Sistem Operasi Sumber Terbuka Percuma
  2. Alternatif Linux untuk Windows XP
  3. Sistem operasi alternatif untuk PC.