Cara membetulkan ralat Layar Biru SYNTP.SYS pada Windows 10

SYNTP.SYS adalah fail sistem yang dibuat oleh pemacu Synaptics TouchPad. Pemacu Synaptics ini bertanggungjawab untuk semua gerak isyarat dan menjejaki sentuhan kami di TouchPad. Tetapi bagaimana jika pemandu ini gagal? Ini bermakna TouchPad kita akan berhenti berfungsi secara separa atau bahkan berhenti berfungsi sepenuhnya. Juga, untuk fail yang sama, terdapat banyak kod ralat juga. Anda dapat melihat kod ralat berikut untuk fail yang sama:

  • IRQL_NOT_LESS_EQUAL
  • KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
  • INVALID_PROCESS_ATTACH_ATTEMPT

Skrin Biru SYNTP.SYS

Untuk menyelesaikan ralat ini, tidak ada yang rumit yang perlu anda lakukan. Kami akan mencuba dan membincangkan setiap kemungkinan memperbaiki ralat ini.

Ralat Skrin Biru SYNTP.SYS

Kita harus menjalankan tugas-tugas berikut untuk memperbaiki ralat ini:

  • Uji memori anda.
  • Pasang semula pemacu Synaptics TouchPad.
  • Jalankan Pemeriksa Fail Sistem.
  • Pemulihan Sistem.
  • Periksa kesilapan cakera.

1. Uji Ingatan anda

Jalankan Memory Check di komputer anda. Mulakan dengan menekan kombinasi butang WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Run . Kemudian taip, mdsched.exe dan tekan Enter . Ia akan melancarkan Windows Diagnostic Memory Tool dan akan memberikan dua pilihan-

  1. Mulakan semula sekarang dan periksa masalah (Disyorkan)
  2. Periksa masalah pada masa saya memulakan komputer

Sekarang, mengikut pilihan yang anda pilih, komputer akan dimulakan semula dan memeriksa masalah berdasarkan memori. Sekiranya anda mendapat masalah di sana, ia akan menyelesaikannya secara automatik jika tidak ada masalah yang dikesan, ini mungkin bukan penyebabnya.

2. Pasang semula Pemacu Synaptics

Mulakan dengan menekan kombinasi butang WINKEY + R untuk membuka kotak Run . Di dalamnya, ketik appwiz.cpl dan kemudian tekan Enter. Ini akan membuka bahagian Program dan Ciri Panel Kawalan.

Dari senarai program yang dihasilkan, anda boleh memilih senarai yang disebut Synaptics Point Device Driver.

Klik kanan padanya dan klik Uninstall untuk menyahpasangnya dari komputer anda.

Nyalakan semula komputer anda.

Sekarang Periksa Kemas kini di bahagian Pembaruan Windows dan secara automatik ia akan mencari Pemacu Synaptik stabil terkini yang tersedia dan memasangnya untuk anda.

Nyalakan semula komputer anda agar perubahan itu berlaku semula. Periksa sama ada ini membetulkan ralat.

3. Jalankan Pemeriksa Fail Sistem

Ini akan memperbaiki fail sistem Windows yang berpotensi rosak atau rosak. Anda perlu menjalankan perintah sfc / scannow dari command prompt yang ditinggikan.

Anda juga boleh menggunakan FixWin perisian percuma kami untuk menjalankan utiliti Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

4. Pemulihan Sistem

Anda boleh cuba menggunakan Pemulihan Sistem dan mengembalikan komputer anda ke keadaan stabil yang diketahui sebelumnya. Sekiranya anda cenderung untuk tidak menggunakan ciri ini, anda selalu dapat menggunakannya kerana ia menjadi pembaikan yang sangat boleh dipercayai ketika menyelesaikan beberapa kesalahan.

5. Periksa Kesalahan cakera

Kelantangan NTFS yang rosak juga dapat menghasilkan ralat ini. Jalankan Chkdsk / f / r di tetingkap command prompt untuk mengesan dan memperbaiki kesalahan cakera.

Lebih banyak cadangan di sini untuk memperbaiki Skrin Biru Windows 10.

Original text