Apa yang berlaku semasa Windows 10 tamat

Apabila binaan Windows 10 mencapai tarikh luputnya, peristiwa tertentu akan berlaku di komputer anda. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengetahui tarikh luput tarikh Pratonton Windows 10 anda dan apa yang akan berlaku setelah binaan Windows 10 berakhir.

windows-10-biru-logo

Apa yang berlaku semasa Windows 10 tamat

Sekiranya anda melihat tarikh luput Build 10 Windows, anda akan melihat bahawa build biasanya akan tamat selepas 5 atau 6 bulan.

1] Kira-kira 2 minggu sebelum binaan Windows 10 anda tamat, anda akan mula melihat amaran seperti - Binaan Windows ini akan tamat tidak lama lagi . Sebaik sahaja anda mula melihat amaran ini, anda harus memandang serius dan membuat sandaran semua data anda dan periksa Kemas kini Windows anda untuk melihat apakah ada binaan atau peningkatan baru yang ada. Sebagai alternatif, anda boleh memuat turun fail ISO terkini dari Microsoft, memasangnya dan melancarkan setup.exe untuk menaik taraf ke binaan yang lebih baru.

2] Setelah build anda mencapai tarikh luput lesen , komputer anda akan reboot secara automatik kira-kira setiap 3 jam. Akibatnya, data atau fail yang belum disimpan yang mungkin anda kerjakan akan hilang.

3] Komputer tidak lagi dapat boot , 2 minggu setelah lesen tamat. Setelah tarikh luput dicoret, semasa anda memulakan komputer, anda akan melihat mesej Pemulihan - PC / Peranti anda perlu diperbaiki . Anda tidak akan dapat log masuk ke komputer anda. Dalam kes ini, anda perlu memuat turun fail ISO dari komputer lain dan kemudian memindahkan fail ISO ke beberapa media pemasangan. Sebaik sahaja anda melakukan ini, anda perlu boot komputer dari media pemasangan untuk memasang Windows 10 terbaru

Baca : Berapa lama anda boleh menggunakan Windows 10 tanpa Pengaktifan?

Oleh itu, saya ingin mengatakan bahawa adalah idea yang baik agar Windows 10 anda sentiasa dikemas kini dan memasang semua kemas kini secara automatik. Sebenarnya, ini mungkin juga salah satu sebab mengapa dalam tetapan Pembaruan Windows 10, pengguna Rumah hanya diberi satu pilihan dan iaitu memasang Pembaruan Windows secara automatik!

Baca: Cara menaik taraf Windows 10 anda ke Build yang lebih baru.