Betulkan fail Comctl32.ocx hilang atau ralat tidak sah

Sekiranya anda menerima fail Comctl32.ocx yang hilang atau gagal memuatkan ralat, atau jika tidak didaftarkan dengan betul, maka anda mungkin perlu memuat turunnya semula dan mendaftarkan semula fail tersebut. Inilah caranya untuk melakukannya. Mesej ralat yang anda terima adalah:

Komponen comdlg32.ocx atau salah satu kebergantungannya tidak didaftarkan dengan betul: fail hilang atau tidak sah.

Fail Comctl32.ocx tiada atau tidak sah

Fail Comctl32.ocx tiada atau tidak sah

Apa itu comctl32.ocx

Comctl32.ocx adalah fail Runtime Visual Basic 6.0 dan bukan sebahagian daripada sistem operasi Windows 10 secara lalai. Sebaik-baiknya, setiap aplikasi yang memerlukannya akan memasangnya sebagai sebahagian daripada pakej. Namun, kadang-kadang fail tersebut mungkin rosak atau tidak didaftarkan dalam sistem. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda perlu memuat turun fail dan mendaftarkan semula fail ocx.

1] Muat turun fail comctl32.ocx

Sekiranya fail comctl32.ocx rosak, atau perisian tidak mendorong pemasangannya secara automatik, anda boleh memuat turunnya dari laman web Microsoft secara manual.

Pasang fail

Setelah memuat turun pakej, anda perlu mengekstrak comctl32. fail ocx dari pakej dan salin-tampal di folder yang diperlukan.

Dengan andaian anda menggunakan Windows 64-bit, arahkan ke lokasi C: \ Windows \ SysWOW64 di Explorer dan tampal fail di folder SysWOW64 ini. Sekiranya anda menggunakan Windows 2-Bit, anda perlu meletakkannya di folder C: \ Windows \ System32 .Tampal dalam folder SysWOW64

Sekiranya ia bertanya sama ada anda ingin mengganti fail sebelumnya, pilih Ya.

2] Daftarkan fail comdlg32.ocx

Seterusnya, anda mungkin perlu mendaftarkan semula fail comdlg32.ocx. Untuk melakukannya, cari Command Prompt di bar carian Windows dan klik kanan pada hasilnya. Pilih Jalankan sebagai pentadbir. Ini membuka tetingkap Prompt Perintah yang tinggi.

Ketik perintah berikut dan tekan Enter:

 regsvr32 comctl32.ocx 

Daftarkan fail

Mulakan semula sistem dan periksa

Ini semestinya membantu!

Original text