Cara memeriksa sama ada Kunci Windows saya Asli atau Sah

Salinan Windows adalah asli hanya jika ia telah diaktifkan menggunakan kunci yang sah. Apabila anda membeli Kekunci Windows dari laman web Microsoft atau mendapatkannya dari OEM, anda pasti yakin bahawa kunci itu asli. Tetapi anda perlu berhati-hati jika anda membelinya dari laman web pihak ketiga. Jadi adakah kunci Windows 10 yang anda beli dari laman web lain seperti Amazon, dan lain-lain, sah atau sah? Itu bergantung!

Masalah utama mengapa banyak pengguna mendapat lesen - yang dijual dengan harga yang sangat rendah - dan yang kemudiannya tidak sah adalah kerana kunci produk mungkin dinyahaktifkan atau kunci lesen. Dalam catatan ini, kami akan mencadangkan beberapa cara untuk memeriksa sama ada Kunci Lesen Produk Windows anda Asli atau Sah.

Bagaimana untuk memeriksa sama ada Kunci Windows saya Asli

Terdapat pelbagai jenis kunci. Kekunci Windows 10 yang dibeli pengguna secara langsung, biasanya sah sehingga hayat mesin ( Runcit dan OEM ).

Terdapat satu jenis kunci lagi: Pelesenan Volume (MAK dan KMS). Syarikat atau syarikat besar membeli kunci ini untuk mengaktifkan komputer secara pukal.

Saya telah melihat laporan di mana banyak penjual pihak ketiga telah menjual kunci ini kepada pengguna dengan harga yang murah. Kekunci ini boleh diaktifkan di beberapa komputer atau berfungsi selama beberapa bulan.

Sebaiknya jangan membeli kunci dari seseorang yang tidak dibenarkan menjual kunci Windows 10. Dan jika seseorang diberi kuasa, dan mereka menawarkan harga rendah, pastikan untuk bertanya kepada mereka apakah kuncinya akan berfungsi walaupun selepas pemasangan semula.

Terdapat dua senario-

  1. Mula-mula di mana anda mempunyai kunci, dan anda ingin menyemak sebelum benar-benar menggunakannya.
  2. Kedua adalah apabila anda sudah menggunakannya, tetapi masih mahu diperiksa.

Mari lihat bagaimana anda dapat mengetahui jika Kunci Windows anda asli.

Baca seterusnya : Cara membeli Windows 10 dengan kunci lesen yang sah atau sah.

1] Gunakan alat pemeriksa PID

Bagaimana untuk memeriksa sama ada Kunci Windows saya Asli

Kami mempunyai dua alat di sini - Pemeriksa PID Ultimate dan Pemeriksa PID Microsoft - yang boleh anda gunakan untuk mengetahui apakah kunci Windows 10 adalah sah. Walaupun pemeriksa Ultimate PID berfungsi untuk semua versi sebelum Windows 10, pemeriksa PID Microsoft berfungsi untuk Windows 10 dan Server 2016 sahaja.

Muat turun Microsoft PID Checker dari sini atau Ultimate PID Checker dari sini . Sekiranya kuncinya tidak sah atau tidak sah, perisian akan memberi anda tindak balas. Ia juga boleh digunakan untuk memeriksa jumlah MAK.

2] Periksa Kekunci Windows dengan Antaramuka Pengguna Perlesenan Perisian

Status Lesen Windows 10

Buka Prompt Perintah pada hak istimewa yang tinggi. Jalankan arahan berikut:

slmgr / dli

Parameter "dli" akan memaparkan maklumat lesen semasa dengan status pengaktifan.

Hasilnya juga akan merangkumi jenis kunci (Runcit, OEM, MAK, atau kunci KMS). Sekiranya status Lesen bertuliskan "Berlesen", maka anda tidak menghadapi masalah. Sekiranya ada perkara lain, kunci anda tidak sah. Juga jika anda melihat jenis sebagai MAK atau KMS, dan anda adalah pengguna umum, anda perlu berhubung dengan orang yang anda beli kunci tersebut, dan dapatkan kunci Runcit.

Baca : Adakah kunci Windows 10 yang murah sah?

3] Periksa Tetapan & Status Pengaktifan

pengaktifan tingkap

Terdapat beberapa cara cepat untuk memeriksa sama ada kunci yang anda gunakan tidak sah. Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah membuka Tetapan, dan lihat apakah ada amaran mengenai pengaktifan. Sekiranya tidak ada, pergi ke Kemas kini & Keselamatan> Pengaktifan dan periksa statusnya. Sekiranya terdapat ralat dan tidak mengatakan bahawa Windows diaktifkan, anda menghadapi masalah. Pendek kata kunci Windows 10 tidak sah atau sah.

Baca : Apa maksud pelbagai jenis Kunci Produk Microsoft?

Laporkan ralat Pengaktifan Windows 10

Sekiranya Windows 10 anda asli, tetapi anda masih menerima kesalahan berkaitan dengan perisian yang tidak asli, anda dapat menindaklanjutinya dengan menggunakan langkah-langkah di bawah.

  • Buka prompt arahan Pentadbir kemudian tampal kod di bawah dan tekan Enter
Licensingdiag.exe -lapor% userprofile% \ desktop \ report.txt -log% userprofile% \ desktop \ repfiles.cab
  • Salin hasilnya dan muat naik ke One Drive, kemudian cari fail txt yang dibuat Windows di desktop anda kemudian muat naik keduanya ke One Drive
  • Pergi ke Pusat Panggilan Pengaktifan Produk Microsoft dan letakkan laporan anda.

Beritahu kami jika ini membantu anda mengetahui sama ada kunci Windows 10 itu asli atau tidak.

Sekarang baca : Apa itu Pengaktifan Windows dan Bagaimana ia berfungsi?

Kunci Windows adalah Asli