Komputer Windows 10 mengambil masa untuk memulakan semula atau mematikan

Mempunyai PC yang memerlukan selamanya untuk dimulakan semula sangat menjengkelkan! Bayangkan keadaan di mana anda cuba menghidupkan semula sistem anda dan bukannya mematikan dan boot semula, ia tetap berada di skrin "Memulakan Semula" dengan animasi bulatan itu untuk menunjukkan kemajuan. Tetapi ia tidak dimulakan semula atau dimatikan! Sekiranya komputer Windows 10/8/7 anda tersekat pada Memulakan Semula untuk masa yang lama - mungkin selepas Kemas kini atau setiap masa, anda perlu mengetahui puncanya. Masalahnya biasanya adalah Perkhidmatan atau proses yang enggan ditutup.

Komputer mengambil masa untuk dimulakan semula

Komputer Windows 10 memerlukan selama-lamanya untuk dimulakan semula

Sekiranya komputer Windows 10 anda perlu dimulakan semula, cuba cadangan berikut:

  1. Kemas kini OS Windows anda dan semua perisian yang dipasang, termasuk Pemacu Peranti.
  2. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
  3. Jalankan Penyelesai Masalah Prestasi / Penyelenggaraan
  4. Periksa Tetapan Kuasa

Dalam situasi seperti itu, satu-satunya cara untuk melakukan penyelesaian masalah adalah dengan memutuskan sambungan semua periferal dan mematikan desktop atau komputer riba anda. Sekiranya memulakan dari awal tidak membuat masalah itu hilang, cubalah penyelesaian berikut secara berurutan:

1] Kemas kini Windows, Perisian, Pemacu

Ini adalah perkara pertama yang perlu dilakukan. Anda perlu menjalankan Kemas kini Windows untuk memasang semua kemas kini yang tersedia. Jelas sekali anda tidak dapat melakukan ini sekiranya Kemas kini menjadi penyebabnya; tetapi jika penyebabnya adalah perkara lain, jalankan Kemas kini Windows terlebih dahulu.

Seterusnya, anda harus memastikan bahawa semua program yang anda pasang dikemas kini ke versi stabil terbaru mereka. Untuk itu, anda boleh mengemas kini secara manual atau menggunakan Pemeriksa Kemas kini Perisian seperti Secunia, FileHippo, dll. Yang akan mengimbas komputer anda untuk perisian yang dipasang, memeriksa versi dan kemudian menghantar maklumat ini ke laman web masing-masing dan melihat apakah ada siaran baru. Berikut adalah senarai 10 Perisian Kemas kini Pemandu percuma terbaik untuk mengemas kini pemacu anda dan memastikan PC Windows anda berjalan lancar. Perisian ini membolehkan anda mengemas kini pemacu peranti dengan mudah tanpa kesulitan, dan sangat membantu bagi mereka yang tidak ingin memeriksa kemas kini pemandu secara manual.

2] Jalankan Penyelesaian Masalah Prestasi / Penyelenggaraan

Jalankan Performance Troubleshooter dengan melaksanakan arahan berikut di kotak Run.

msdt.exe / id PerformanceDiagnostic

Ini akan mencari dan menyelesaikan masalah untuk mengoptimumkan kelajuan dan prestasi Windows. Ia mungkin tidak berfungsi pada versi Windows 10 yang lebih baru.

Untuk menjalankan Pemecah Masalah Pemeliharaan, jalankan arahan berikut:

msdt.exe / id PenyelenggaraanDiagnostik

Periksa sama ada ini membantu.

3] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Memulakan semula komputer saya terlalu lama untuk Windows 10

Anda boleh menyelesaikan masalah lebih jauh secara manual dengan melakukan Clean Boot. Clean Boot memulakan sistem dengan pemacu minimum dan program permulaan. Apabila anda menghidupkan komputer dalam boot bersih, komputer dimulakan dengan menggunakan set pemacu minimum dan program permulaan yang telah dipilih, dan kerana komputer dimulakan dengan set pemacu minimum, beberapa program mungkin tidak berfungsi seperti yang anda harapkan.

Penyelesaian masalah boot-bersih dirancang untuk mengasingkan masalah prestasi. Untuk melakukan penyelesaian masalah boot-boot, anda mesti mematikan atau mengaktifkan satu proses pada satu masa, dan kemudian hidupkan semula komputer selepas setiap tindakan. Sekiranya masalah itu hilang, anda tahu bahawa ini adalah proses terakhir yang menimbulkan masalah.

Dengan cara ini, anda akan dapat mencari proses atau Perkhidmatan yang tidak membenarkan anda menghidupkan semula komputer anda.

4] Periksa Tetapan Kuasa

Tetapkan semula Tetapan Kuasa anda ke nilai lalai Windows dan lihat apakah itu sesuai untuk anda. Anda juga boleh menjalankan Power Troubleshooter dan membiarkannya menyelesaikan masalah jika ada. Anda juga boleh melumpuhkan Permulaan Cepat dan melihat apakah itu membantu.

5] Kenalpasti Perkhidmatan yang menunda Shutdown atau Startup

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengenal pasti Perkhidmatan Windows yang menunda Shutdown atau Startup.

6] Lumpuhkan pemadaman Fail Halaman

Periksa apakah sistem anda telah dikonfigurasi untuk menghapus Fail Halaman semasa ditutup. Sekiranya demikian, anda mungkin perlu melumpuhkan penghapusan Fail Halaman pada setiap penutupan.

Sekiranya tidak ada yang membantu, mungkin anda perlu menjalankan Laporan Diagnostik Kecekapan Daya dan melihat apakah ia menimbulkan sesuatu.

Bacaan berkaitan:

  1. Komputer Windows dimulakan semula setelah memilih shutdown
  2. PC Windows tidak dimatikan.
Komputer Windows 10 memerlukan selama-lamanya untuk dimulakan semula