Makecab.exe berjalan pada permulaan & memakan CPU yang tinggi

Kadang- kadang proses makecab.exe menyebabkan penggunaan CPU yang tinggi dalam sistem dan melambatkannya. Pengguna telah melaporkan bahawa Monitor Proses menunjukkan beberapa contoh proses makecab.exe. Jadi, apakah proses makecab.exe yang dijalankan di Windows?

Program makecab.exe memampatkan fail log Perkhidmatan Berbasis Komponen (fail log CBS) - dan ini mungkin besar! Jika tidak dimampatkan, fail-fail ini akan menggunakan ruang sistem yang besar. Sebaik-baiknya, makecab.exe tidak menggunakan CPU yang tinggi untuk melakukan ini. Walau bagaimanapun, kadang-kadang ia mencipta ribuan kejadian itu sendiri dan dengan itu menyebabkan penggunaan sumber sistem berlebihan. Ini melambatkan sistem.

makecab.exe berjalan pada Permulaan & memakan CPU yang tinggi

Sebab paling biasa proses makecab.exe berjalan secara tiba-tiba semasa permulaan dan mencipta ribuan keadaan sekiranya terdapat Pembaruan Windows yang gagal. Punca lain ialah virus atau malware yang memodifikasi fail. Kemungkinan penyebab di sebalik masalah ini ialah kemas kini sistem yang gagal atau virus / perisian hasad yang menyebabkan masalah tersebut.

Cubalah penyelesaian berikut untuk menyelesaikan masalah:

  1. Memadam fail log menggunakan File Explorer
  2. Menghapus fail log menggunakan Prompt Perintah yang ditinggikan
  3. Imbasan anti-virus sistem penuh
  4. Nyahpasang program yang mencurigakan
  5. Pembersihan cakera
  6. Jalankan imbasan SFC

1] Padamkan fail log menggunakan Penjelajah Fail

Menariknya, fail log CBS boleh sebesar 20GB dan dengan itu menghapuskan fail ini akan menjimatkan ruang pada sistem juga. Log tidak akan banyak digunakan dan menghapusnya pasti tidak akan merosakkan sistem.

Buka File Explorer dan arahkan ke jalan C: \ Windows \ Logs \ CBS .makecab.exe berjalan pada Permulaan & memakan CPU yang tinggi

Padamkan fail log CBS dari folder ini.

Ini mengurangkan beban dalam program makecab.exe kerana tidak akan mempunyai fail log CBS untuk dimampatkan. Oleh itu, prosesnya akan santai buat masa ini.

Mulakan semula sistem dan periksa apakah masalahnya telah diperbaiki.

2] Padamkan fail log menggunakan Prompt Perintah Tertinggi

Cari Prompt Perintah di bar carian Windows dan klik kanan padanya. Pilih Jalankan sebagai pentadbir.

Ketik perintah berikut dan tekan Enter untuk melaksanakannya:

log / f% windir% \ logs \ cbs \ *. log

Padamkan log CBS melalui Prompt Perintah

Mulakan semula sistem setelah arahan dilaksanakan.

Kemungkinan besar ini akan mengakhiri penggunaan cakera yang tinggi juga. Untuk memastikan penyebabnya juga diperbaiki, kami dapat meneruskan penyelesaian berikut.

2] Imbasan anti-virus sistem penuh

Salah satu penyebab asas di sebalik masalah ini ialah perisian hasad. Oleh itu, walaupun anda menyelesaikannya buat sementara waktu, imbasan anti-virus sistem penuh disyorkan. Anda boleh menggunakan mana-mana anti-virus pihak ketiga atau Windows Defender yang terkenal untuk imbasan.

3] Nyahpasang program yang mencurigakan

Perisian percuma tidak selalu percuma. Biasanya, muat turun perisian percuma memasang perisian hasad pada sistem. Beberapa produk perisian berbayar membawa virus dan malware ke sistem juga. Sebarang perisian yang dimuat turun dari penerbit yang tidak disahkan boleh dianggap mencurigakan.

Sekiranya ini berlaku dengan sistem anda, cuba nyahpasang perisian percuma atau perisian yang mencurigakan yang baru dipasang

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan ketik perintah appwiz.cpl . Tekan Enter untuk membuka tetingkap Program dan Ciri.

Susun senarai program mengikut tarikh pemasangan.Susun program mengikut tarikh pemasangannya

Klik kanan dan nyahpasang mana-mana perisian yang baru dipasang atau program yang mencurigakan.

4] Jalankan Pembersihan Cakera

Utiliti Pembersihan Cakera membantu dalam menghapus fail sementara dan tidak perlu pada sistem.

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run dan ketik perintah cleanmgr. Tekan Enter untuk membuka tetingkap Pembersihan Cakera.

Pilih pemacu dan klik OK untuk membersihkan cakera dan mulakan semula sistem.

5] Jalankan imbasan SFC

Imbasan SFC

Windows dilengkapi dengan fungsi terbina dalam untuk memperbaiki fail sistem penting. Imbasan SFC (Pemeriksa Fail Sistem) adalah salah satu fungsi yang dapat membantu anda memperbaiki dan memperbaiki fail sistem yang salah pada sistem operasi Windows anda.

Selain langkah-langkah ini, anda perlu mengemas kini Windows secara berkala untuk memastikan anda tidak terlepas kemas kini pembetulan.

Bolehkah anda melumpuhkan makecab.exe

Anda tidak boleh & tidak boleh mematikan proses makecab.exe secara langsung kerana perlu untuk sistem. Sekiranya anda mengakhiri tugas di Pengurus Tugas, fail log CBS akan terus berkembang ke saiz asalnya sehingga anda memulakan semula sistem.

Semua yang terbaik!