Aktifkan atau Lumpuhkan Intel Turbo Boost Max Technology pada Windows 10

Intel Turbo Boost Technology atau TBTM adalah teknologi yang membolehkan teras pemproses komputer berjalan lebih pantas daripada frekuensi yang ditandakan. Walaupun peningkatan membolehkan inti berjalan lebih cepat, prosesor harus berfungsi dalam had daya, suhu, dan spesifikasi Thermal Design Power (TDP). Hasil aktiviti ini - prestasi kedua-dua aplikasi single dan multi-thread ditingkatkan dengan pelbagai.

Teknologi Intel Turbo Boost Max

Intel Turbo Boost Technology mempunyai dua versi, Intel Turbo Boost v 2.0 dan Intel Turbo Boost v3.0.

Intel Turbo Boost v2.0

Intel Turbo Boost Technology 2.01 mempercepat prestasi pemproses dan grafik untuk beban puncak, secara automatik membiarkan teras pemproses berjalan lebih cepat daripada frekuensi operasi yang dinilai jika mereka beroperasi di bawah had spesifikasi kuasa, arus, dan suhu.

Intel Turbo Boost v3.0

Tidak seperti Intel Turbo Boost v2.0, Intel Turbo Boost v3.0 menyediakan satu atau lebih teras dengan keupayaan untuk berjalan pada frekuensi yang lebih tinggi daripada teras lain. Ini juga secara automatik menetapkan aplikasi ke inti tertentu.

Terdapat tetapan dalam Intel Turbo Boost v3.0 yang menentukan sama ada TBMT harus meletakkan kerja menuntut dalam urutan keutamaan pada semua teras dalam senarai teras atau sama ada meletakkan karya menuntut pada teras berprestasi lebih tinggi (beragam). Urutan teras berprestasi tinggi berada di peringkat tertinggi hingga terendah. Untuk memanfaatkan sepenuhnya Teknologi Intel Turbo Boost Max, pengguna harus memilih pelbagai teras dengan prestasi yang lebih tinggi.

Kemampuan Intel Turbo Boost Max Technology kini hanya terdapat pada pemproses Intel terpilih dan apabila diaktifkan,

Dalam catatan ini, kita akan melihat kaedah untuk mengaktifkan Intel Turbo Boost Technology 3.0. Intel Turbo Boost Max Technology (TBMT) 3.0 menyokong versi Windows 10 OS berikut:

  • Windows10 x 64 - RS3 - Edisi
  • Windows10 x 64 - RS4 - Edisi

Lumpuhkan Teknologi Intel Turbo Boost Max

Intel Turbo Boost Technology diaktifkan secara lalai. Anda boleh mematikan atau mengaktifkan teknologi dengan beralih di BIOS. Tidak ada tetapan lain yang dapat dikendalikan pengguna di mana anda boleh mengubah operasi Intel Turbo Boost Technology. Setelah diaktifkan, Intel Turbo Boost Technology berfungsi secara automatik di bawah kawalan sistem operasi. Untuk melumpuhkannya,

Masukkan penyediaan BIOS dan dari skrin Utiliti Sistem, pilih Konfigurasi Sistem.

Kemudian, arahkan ke BIOS / Platform Configuration (RBSU)> Performance Performance> Intel (R) Turbo Boost Technology dan tekan Enter.

Seterusnya, pilih mana-mana tetapan berikut dan tekan Enter.

  • Diaktifkan —Mengaktifkan teras pemproses logik pada pemproses yang menyokong teknologi hyperthreading.
  • Kurang upaya -Reduces penggunaan kuasa dan juga melambatkan prestasi dicapai maksimum sistem di bawah beberapa beban kerja.

Tekan F10 untuk menyimpan perubahan dan keluar

Ramai pengguna percaya bahawa Teknologi Turbo Boost dapat diaktifkan oleh intinya. Ini tidak benar kerana Intel Turbo Boost Technology adalah teknologi pemproses dan tidak dapat diaktifkan atau dinonaktifkan oleh intinya. Sekiranya satu teras aktif, teknologi diaktifkan.

Juga, banyak orang mengelirukan Intel Turbo Boost Technology dengan Intel Turbo Boost Technology Monitor. Namun, ada perbezaan antara keduanya. Walaupun Intel Turbo Boost Technology adalah teknologi pemproses Intel, Intel Turbo Boost Technology Monitor adalah alat yang memperlihatkan Intel Turbo Boost Technology dalam tindakan.