Petua dan Trik Windows 10

Windows 10 mungkin merupakan sistem operasi terakhir dari Microsoft. Sistem operasi baru ditawarkan sebagai peningkatan percuma kepada pengguna Windows 8.1 dan Windows 7, untuk tahun pertama, dan akan disokong selama sepuluh tahun oleh Microsoft. Sistem operasi baru mempunyai banyak yang ditawarkan termasuk beberapa ciri baru yang hebat. Mari kita periksa beberapa petua dan trik Windows 10 yang akan membantu anda memanfaatkannya.

windows-10-tips-trik

Petua dan helah Windows 10

Sekiranya anda seorang pemula, anda mungkin ingin terlebih dahulu membaca tutorial asas penggunaan Windows 10 PC kami.

1] Jadikan Windows 10 berkelakuan seperti yang anda mahukan

Selain Panel Kawalan, Windows 10 mempunyai tetingkap Tetapan PC yang mudah digunakan di mana anda dapat dengan mudah mengubah dan mengawal tetapan yang berkaitan dengan Pembaruan Windows, Rangkaian, Aplikasi, dll. Menguruskan Sistem anda, mengubah Tetapan Rangkaian dan Internet, mengubah tetapan Privasi Windows 10, uruskan Peranti anda, Peribadikan PC anda, urus Akaun Pengguna anda, tetapkan Masa & bahasa anda, gunakan alat untuk pelbagai cara dan uruskan Kemas kini dan Keselamatan Windows di sini. Untuk mengetahui semua perubahan yang dapat anda buat dari tetingkap Tetapan PC, baca Cara membuka dan menggunakan aplikasi Tetapan Windows 10.

2] Buka tetapan individu menggunakan pintasan Desktop

Anda boleh membuat pintasan Desktop atau item Menu Konteks untuk membuka pelbagai Tetapan di Windows 10. Lihat aplikasi URI untuk Tetapan yang membuka halaman Tetapan tertentu secara langsung.

3] Petua dan trik penyemak imbas tepi

Terdapat banyak perkara untuk Microsoft Edge daripada apa yang muncul. Inti dari Edge adalah mesin rendering EDGEHTML yang dikembangkan dari awal untuk menyediakan penyemak imbas yang lebih baik. Petua dan trik penyemak imbas Edge ini akan menjadikan anda ninja Edge!

4] Menggunakan Internet Explorer pada Windows 10

Penyemak imbas lalai di Windows 10 adalah Edge serba baru. Windows 10 juga mengandungi Internet Explorer untuk tujuan lama yang saya rasa akan terus digunakan untuk masa yang akan datang. Petua ini akan menunjukkan kepada anda cara membuka Internet Explorer di Windows 10.

5] Menggunakan Cortana di Windows 10

Windows 10 menampilkan Cortana, pembantu peribadi yang memberikan maklumat tempatan kepada anda dan menggantikan menaip di kotak carian bar tugas Windows 10 dengan suara. Untuk memberi anda idea bagaimana ia berfungsi, ia seperti Siri Apple. Lihat cara menyiapkan Cortana di Windows 10 untuk mula menggunakannya. Sekiranya anda tidak menggunakannya, anda boleh mematikan Cortana. Tahu bagaimana menggunakan Cortana di Edge? Terdapat banyak Petua dan Trik Cortana di sini.

6] Jadikan File Explorer terbuka ke PC ini dan bukannya Akses Pantas

Pengguna Windows 10 mungkin menyedari bahawa secara lalai, File Explorer terbuka ke Akses Pantas. Buat Explorer membuka folder PCnya. Sekiranya anda tidak menggunakannya, anda boleh mematikan Akses Pantas. Lebih banyak Petua & Trik Penjelajah Fail Windows 10 di sini.

7] Boot dalam Safe Mode

Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara mengaktifkan dan memulakan atau boot Windows 10 dalam Safe Mode. Mungkin ada cara lain, tetapi kami akan merangkumi hanya 2 cara yang paling mudah.

8] Ubah rupa Menu Mula Windows 10

Menu Mula di Windows 10 terbahagi kepada dua bahagian: satu mengandungi aplikasi dan tetapan, bahagian yang lain ke kanan membolehkan memaparkan paparan langsung dan membolehkan anda menyematkan aplikasi dalam kumpulan. Lihat cara menyesuaikan Menu Mula di Windows 10 untuk dapat menyesuaikan menu Mula sesuai dengan minat dan kemudahan penggunaan Anda.

9] Buat Permulaan lebih peribadi

Komponen utama Menu Mula di Windows 10 adalah Senarai Paling Digunakan, Senarai Program Terkini, Tetapan PC, Pilihan Kuasa, dan Sub-menu Aplikasi. Tunjukkan atau Sembunyikan kumpulan aplikasi yang baru ditambahkan. Buang senarai Paling Digunakan dari Menu Mula di Windows 10.

10] Dayakan Skrin Mula atau Mula Skrin Penuh

Hilang Skrin Mula? Anda boleh mengaktifkan Skrin Mula dengan mengaktifkan Mod Tablet. Sekiranya ingin mengaktifkan Skrin Mula tanpa mengaktifkan Mod Tablet, maka pilihan terbaik untuk anda ialah mengaktifkan Mula skrin penuh.

11] Tambahkan Blur ke latar Menu Mula

Tidak suka Ketelusan? Keluarkannya dan aktifkan Blur di latar Menu Mula.

12] Jadikan Menu Mula dan Bar Tugas anda berwarna-warni

Lihat bagaimana anda dapat menunjukkan atau mengubah warna Menu Mula dan Taskbar anda. Tidak suka warna bar tugas lalai? Tambahkan warna khas baru untuk bar tugas Windows 10. Lebih banyak petua di sini mengenai cara menyesuaikan bar tugas Windows 10.

13] Tukar penyedia carian lalai Carian Bar Tugas

Kotak teks Carian Bar Tugas membolehkan anda mencari dengan mudah peranti anda dan juga web. Penyedia perkhidmatan lalai semasa anda memasang Windows 10 adalah Bing. Tetapi jika anda ingin menukarnya ke Google, anda boleh melakukannya dengan mudah. Baca Tetapkan Google sebagai Carian Lalai dalam carian bar tugas Windows 10.

14] Skrin rakaman menggunakan aplikasi Xbox

Aplikasi Xbox 10 Windows terbina dalam juga menyertakan fitur rakaman skrin yang membolehkan anda merakam layar tetingkap yang aktif. Untuk menggunakannya, mulakan aplikasi Xbox, klik Win + G untuk membuka bar Permainan dan pilih Tangkapan Skrin atau Mula Merakam.

15] Tukar Tema, Kertas Dinding, Skrin Kunci

Salah satu perkara pertama yang perlu diperhatikan setelah menaik taraf ke Windows adalah bagaimana memperibadikannya mengikut citarasa anda. Baca tetapan Pemperibadian di Windows 10 untuk mengetahui semua tetapan yang boleh anda ubah. Anda juga boleh menyiapkan tema kunci peribadi, kertas dinding dan tema kawalan di Windows 10. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai topik ini, sila baca Tukar Tema, Kunci Skrin & Kertas Dinding di Windows 10.

16] Gunakan Tema Gelap

Aktifkan Tema Gelap Windows 10 atau gunakan Tema Gelap di Edge - sangat mudah di mata!

17] Cegah Tema Windows 10 daripada menukar Ikon desktop

Ikon desktop membantu anda mencari dan menjalankan program. Orang yang berbeza suka rupa ikon desktop yang berbeza. Ikon tradisional lebih dihargai. Tetapi ada kemungkinan bahawa jika anda memasang tema, ia juga akan mengubah gambar ikon desktop. Anda boleh menghalangnya menggunakan pilihan Tetapan PC. Lihat Benarkan atau Cegah tema mengubah ikon Desktop di Windows.

18] Sesuaikan Skrin Skrin

Masih menggunakan screensaver? Petua ini akan membantu anda menyesuaikan Screensaver pada Windows 10.

19] Pasang atau pindahkan Aplikasi Windows 10 ke Drive lain

Kehabisan ruang cakera pada pemacu sistem anda? Bijak menukar lokasi pemasangan & pindahkan Aplikasi Windows 10 ke pemacu lain.

20] Tukar program lalai

Tidak suka penyemak imbas lalai? Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara menukar program lalai. Tukar dan gunakan pemain media, penyemak imbas, dll kegemaran anda untuk jenis fail op.en.

21] Tukar Penyedia Kredensial lalai

Windows 10 dilengkapi dengan pelbagai pilihan log masuk yang tersedia. Ini mungkin berlaku kerana adanya pelbagai Penyedia Kredensial. Peretasan pendaftaran ini akan membolehkan anda mengubah Penyedia Kredensial lalai anda di Windows 10.

22] Menggunakan Ciri Desktop Maya

Dengan Windows 10, anda boleh membuat banyak desktop dan menjalankan aplikasi dari masing-masing secara berasingan, sehingga setiap desktop hanya menunjukkan aplikasi yang berjalan di desktop maya itu dan dengan itu dapat mengurangkan kekacauan di bar tugas. Lihat bagaimana anda boleh menggunakan ciri Task View atau Virtual Desktop. Sekiranya anda tidak menggunakan ciri ini, anda boleh membuang butang Task View dengan mudah.

23] Menggunakan Windows Hello

Windows Hello adalah ciri baru di Windows 10 yang bertujuan untuk meningkatkan keselamatan sistem yang anda gunakan. Ia menggunakan cap jari dan imbasan Iris untuk membolehkan anda masuk. Tetapi tidak semua komputer dapat menggunakan fitur tersebut kerana memerlukan perkakasan khas. Lihat senarai PC yang menyokong Windows Hello.

24] Gunakan Snap Assist atau nonaktifkan jika anda tidak

Fitur Snap diperkenalkan pada versi Windows sebelumnya. Kini telah diperbaiki pada Windows 10, dan disebut Snap Assist. Gunakan atau matikannya jika anda mahu.

25] Petua CMD baru

Microsoft telah menambahkan pintasan papan kekunci CTRL + C dan CTRL + V yang membolehkan anda menyalin dan menampal kandungan masing-masing.

26] Gunakan alternatif Pusat Media ini

Jadi bagaimana jika Windows 10 membuang Windows Media Center ... anda boleh menggunakan alternatif pusat Media ini.

27] Petua cepat Windows

Selalu ada petua dan tip Windows klasik yang dapat membantu anda memanfaatkan yang terbaik dari PC Windows anda:

  • Tahan kekunci Shift semasa anda menyeret folder atau fail ke Recycle Bin untuk menghapusnya dengan serta-merta
  • Tahan Alt & klik pada fail atau folder untuk membuka kotak Properties-nya
  • Tekan F5 untuk menambahkan tarikh dan masa ke Notepad
  • Untuk membuka tetingkap Prompt Perintah yang dinaikkan dari Desktop, tekan Win + X dan A pada masa yang sama
  • Untuk membuat jalan pintas dengan cepat, tahan Ctrl + Shift dan kemudian seret dan lepaskan ikon fail atau folder di folder tujuan yang diinginkan
  • Buka menu konteks yang diperluas, dengan hanya menekan dan menahan kekunci SHIFT semasa anda mengklik kanan butang tetikus anda
  • Tekan Ctrl + Shift dan kemudian klik kanan pada Taskbar. Anda kemudian akan melihat pilihan untuk Keluar dari Penjelajah.

Lihat semua ini dan petua cepat seperti cara yang lebih pantas untuk bekerja dengan Windows.

28] Matikan bunyi Pemberitahuan

Bunyi pemberitahuan boleh menjengkelkan - terutamanya jika anda bermain permainan, menonton video, atau mendengar muzik. Tetapi anda sentiasa boleh menghidupkan dan mematikannya. Untuk mengetahui cara melakukannya, baca Matikan Pemberitahuan dan Suara Sistem di Windows 10.

29] Muat turun peta untuk kegunaan luar talian

Mengembara banyak? Muat turun dan gunakan peta apabila anda tidak mempunyai sambungan Internet. Aplikasi Peta membolehkan anda melakukannya.

30] Kaedah baru untuk menukar Resolusi Skrin

Windows 10 membolehkan anda mengubah Resolusi Skrin dengan cara yang lebih bijak.

31] Trik untuk menggunakan Kalkulator Windows 10 yang baru

Kalkulator Windows 10 baru merangkumi beberapa ciri baru. Petua ini akan membantu anda menggunakannya semaksimum mungkin.

32] Jadikan bateri Windows 10 tahan lebih lama

Gunakan mod Penjimatan Bateri baru dan jadikan bateri komputer riba anda lebih lama.

33] Bekerja lebih pantas dengan pintasan papan kekunci baru ini

Orang gila papan kekunci, anda pasti ingin melihat jalan pintas papan kekunci baru ini di Windows 10.

34] Menggunakan aplikasi Mel baru

Lihat cara membuat banyak akaun e-mel, tambahkan banyak Tile Langsung untuk banyak Akaun E-mel dan banyak lagi di aplikasi Windows 10 Mail yang baru. Petua & Trik aplikasi Windows 10 Mail ini akan membantu anda memanfaatkannya dengan sebaik-baiknya.

35] Log masuk dengan selamat menggunakan PIN

Gunakan Kata Laluan, PIN atau Gambar untuk log masuk ke Windows 10. Selain log masuk berasaskan kata laluan tradisional, Windows 10 juga menyertakan log masuk PIN dan Gambar Kata untuk keselamatan dan keselamatan pengguna.

36] Tetapkan kelewatan masa dalam Snipping Tool

snipping-tool-windows-10

Walaupun Alat Memotong memungkinkan Anda menangkap tangkapan layar, kini Anda juga dapat menetapkan kelewatan waktu untuk menangkap tangkapan layar menggunakan Alat Memotong.

37] Buat Windows 10 Lupakan Profil Rangkaian Tanpa Wayar

Mungkin senarai telah menjadi besar, atau mungkin anda ingin menjaga privasi anda ... apa pun alasannya ... siaran ini akan melihat bagaimana anda boleh membuang, menghapus atau melupakan Profil Rangkaian Tanpa Wayar.

38] Gunakan, atau tidak gunakan Wi-Fi Sense ... itulah persoalannya!

Windows 10 kini membolehkan anda membeli Wi-Fi berbayar melalui Windows Store menggunakan aplikasi Microsoft Wi-Fi. OS juga memperkenalkan Wi-Fi Sense. Tetapi adakah anda mesti menggunakannya?

39] Menggunakan aplikasi Kedai bukan Microsoft

Aktifkan Mod Pembangun dan aplikasi SideLoad, untuk menggunakan aplikasi kegemaran anda yang tersedia di luar Windows Store.

40] Buat folder tanpa ikon atau nama

Bertenang! Buat folder tanpa ikon atau nama! Akan berfungsi pada semua Windows.

41] Trik dan Petua Kitar Semula

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan Recycle Bin yang rendah hati dan lalai di Windows, menggunakan Trik dan Petua Bin Kitar Semula ini.

42] Trik Notepad

Notepad yang rendah hati di Windows sebenarnya menawarkan lebih banyak daripada yang dapat dilihat oleh mata. Petua dan Trik Notepad ini akan berfungsi pada semua versi Windows terbaru dan membantu anda memanfaatkannya sepenuhnya. Tukar fon, tambah tarikh, sesuaikan penyediaan halaman, dll

43] Trik pembesar

Lihat warna sebenar pada gambar negatif menggunakan Magnifier terbina dalam. Terdapat lebih banyak lagi di petua dan Trik Pembesar Windows ini

44] Trik tetikus

Jangan hanya menggunakan tetikus untuk mengklik membuka program atau dokumen, membuka menu konteks dan untuk memilih dan menyeret dan melepaskan fail atau folder. Terdapat banyak Trik Tetikus berguna lain yang ingin anda ketahui sebagai pengguna Windows.

45] Pindahkan Jam & Tarikh ke kedudukan lama

Setelah memasang Kemas Kini Ulang Tahun pada Windows 10 anda, anda akan melihat bahawa Jam & Tarikh yang biasanya terletak di hujung kanan bar tugas, telah dialihkan ke kiri dan di tempatnya, anda kini melihat ikon Pusat Tindakan . Anda kini boleh memindahkan jam & tetingkap bar tugas Windows 10 ke kedudukan lama.

46] Sekat Kemas Kini Windows

Tidak ada pilihan untuk mematikan Kemas kini Windows di Windows 10. Tetapi anda boleh mematikan Pembaruan Windows. Tetapi anda tidak mahu melakukannya jika objektif anda adalah untuk menyekat kemas kini yang tidak diingini sahaja. Gunakan alat ini untuk menyekat Kemas Kini Windows yang tidak diingini, daripada Microsoft.

47] Balik ke versi sebelumnya

Sekiranya anda menaik taraf ke Windows 10 dan menghadapi masalah, anda tidak perlu risau. Anda boleh memutar balik dari Windows 10 ke versi Windows sebelumnya dalam sebulan selepas memasang Windows 10.

48] Ada masalah? Gunakan aplikasi Hubungi Sokongan

Microsoft telah mempermudah anda menghubungi Sokongan jika anda menghadapi masalah semasa menggunakan Windows 10. Lihat cara menggunakan aplikasi Hubungi Sokongan.

49] Tingkatkan kualiti kertas dinding Windows 10

Anda boleh mematikan pemampatan Wallpaper Windows 10 & meningkatkan kualiti gambar latar belakang dengan menggunakan helah ini.

50] Petua Cat Microsoft

Seronok menggunakan Paint? Petua & trik Microsoft Paint ini akan membantu anda menjadi Pro.

51] Petua dan Trik Pengurus Papan Keratan

Lihat Petua dan Trik Pengurus Papan Keratan Windows ini.

52] Trik Pengurus Tugas

Task Manager adalah program terpenting yang akan anda akses apabila semua yang lain sama ada mengalami kerosakan atau tidak bertindak balas. Catatan tersebut menyenaraikan beberapa petua dan trik terbaik dari Windows Task Manager.

53] Aplikasi Petua Microsoft Windows

Mahu lebih? Gunakan aplikasi Petua Windows terbina dalam.

Tonton video ini dari Microsoft.

Adakah saya terlepas sesuatu yang penting? Tetap berhubung dengan kami, terus berhubung dengan yang terbaru dalam dunia Windows 10!

Original text


windows-10-tips-trik