Cara Auto Sembunyikan Taskbar di Windows 10

Sekiranya anda tidak suka Taskbar muncul di desktop Windows 10/8/7 anda sepanjang masa, anda boleh dengan mudah mengatur Windows agar menyembunyikan Taskbar secara automatik ketika tidak digunakan. Anda mungkin perlu menyembunyikan bar tugas kerana anda memerlukan lebih banyak ruang di desktop anda, atau mungkin anda merasa bahawa ia hanya menghalangi dan anda mahu ia muncul hanya apabila anda memerlukannya, atau mungkin anda menggunakan dok pihak ketiga atau pelancar. Walau apa pun, anda boleh menetapkan bar tugas untuk menyembunyikan secara automatik , jika anda mahu.

Auto Hide Taskbar pada Windows 10

Untuk melakukan ini, klik kanan pada bar tugas dan buka kunci bar tugas. Sekali lagi klik kanan dan pilih Taskbar Properties. Di bawah tab Taskbar, periksa tetapan bar tugas secara automatik. Klik Guna> OK.

bar tugas-sembunyikan automatik

Anda sekarang akan melihat bahawa bar tugas surut dan bersembunyi secara automatik apabila tidak digunakan. Untuk membuat ia kelihatan, apabila anda mahu ia, anda kemudian perlu untuk menggerakkan kursor anda ke bahagian bawah skrin atau kawasan bar tugas - atau anda boleh menekan Win + T .

Auto Hide Taskbar menggunakan Dasar Kumpulan

Untuk melumpuhkan tetapan Auto Hide the Taskbar melalui Dasar Kumpulan, Jalankan gpedit.msc untuk membuka Editor Dasar Kumpulan dan arahkan ke tetapan berikut:

Konfigurasi Pengguna> Templat Pentadbiran> Menu Mula dan Bar Tugas

auto-hide-taskbar-group-policy

Di panel kiri, klik dua kali Kunci semua tetapan bar tugas dan Dayakannya. Ini akan mengelakkan pengguna membuat perubahan pada Taskbar.

Tetapan dasar ini membolehkan anda mengunci semua tetapan bar tugas. Sekiranya anda mengaktifkan tetapan dasar ini, pengguna tidak dapat mengakses panel kawalan bar tugas. Pengguna juga tidak dapat mengubah ukuran, memindahkan atau menyusun semula bar alat pada bar tugas mereka. Sekiranya anda melumpuhkan atau tidak mengkonfigurasi tetapan kebijakan ini, pengguna akan dapat menetapkan tetapan bar tugas yang tidak dihalang oleh tetapan kebijakan lain.

Auto sembunyikan kunci pendaftaran Bar tugas

Bagi mereka yang mungkin berminat, kunci pendaftaran yang berkenaan dengan tetapan ini adalah:

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ StuckRects2

Bar tugas penyembunyian automatik tidak berfungsi, dan Taskbar tidak akan bersembunyi

Mungkin ada kalanya; anda mungkin menyedari bahawa bar tugas sembunyikan automatik tidak berfungsi dan bar tugas tidak akan bersembunyi. Sekiranya butang bar tugas berkelip atau sesuatu yang memerlukan anda muncul di kawasan pemberitahuan bar tugas, bar tugas tidak akan membiarkan sembunyi secara automatik sehingga anda mengatasi masalah tersebut. Ini juga mungkin beberapa perisian yang dapat memprogram bar tugas dapat dilihat.

Lihat apakah ada perisian pihak ketiga yang mencegahnya. Sekiranya ada, matikan ikon ini agar tidak muncul di bar tugas. Lumpuhkan paparan pemberitahuan untuk ikon bar tugas yang bermasalah. Di Windows 10, anda dapat melakukan ini melalui Tetapan> Sistem> Pemberitahuan & tindakan.

Dalam kebanyakan kes, masalah ini bersifat sementara, dan memulakan semula biasanya menjadikan masalah itu hilang. Juga, Penyembunyian automatik bar tugas tidak disokong pada PC Tablet Windows di mana hanya input skrin sentuh atau pena yang digunakan tanpa papan kekunci atau tetikus.

Ciri bar tugas Auto sembunyikan akan menyembunyikan bar tugas dan butang mula. Sekiranya anda ingin menyembunyikan bar tugas sahaja, dan bukan Butang Mula, gunakan perisian Sembunyikan Taskbar percuma . Ini membolehkan anda menyembunyikan atau menunjukkan bar tugas dengan hotkey. Auto Hide Desktop Ikon & Task juga mungkin menarik minat anda.

Original text