Perbaiki kesalahan NTOSKRNL.exe dan masalah penggunaan CPU, Memory & Disk yang tinggi

Fail NTOSKRNL.exe adalah imej kernel yang bertanggungjawab untuk banyak proses berdasarkan sistem seperti Perkakasan, Proses, dan Memori Perkakasan. Di antaranya, ia juga bertanggungjawab untuk memampatkan halaman memori lama yang mengurangkan jumlah keseluruhan memori yang digunakan. Terdapat kemungkinan bahawa jika komputer anda berjalan dengan perlahan dan anda mendapati NTOSKRNL.exe memonopoli sumber anda seperti Penggunaan CPU, Penggunaan Cakera, dan Penggunaan Memori, maka anda perlu melihat beberapa perkara. Pada kebiasaannya, proses ini menggunakan kurang daripada 30% CPU, tetapi sekiranya berlaku secara berterusan, maka catatan ini akan membantu anda.

NTOSKRNL.exe CPU, Memory & Disk penggunaan yang tinggi

NTOSKRNL bermaksud Kernel Sistem Operasi NT . Jadi, untuk memperbaikinya, kita perlu melakukan salah satu pembaikan berikut,

  1. Imbas komputer anda untuk mencari perisian hasad
  2. Keluarkan program yang tidak serasi
  3. Jalankan DISM untuk membaiki imej sistem
  4. Hentikan proses Runtime Broker
  5. Kemas kini Pemacu anda
  6. Jalankan Penyelesai Masalah Prestasi
  7. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
  8. Gunakan Windows Performance Toolkit untuk mencari punca.

1] Imbas komputer anda untuk mencari perisian hasad yang berpotensi

Mungkin ada kemungkinan besar komputer anda dijangkiti malware. Dan perisian hasad ini mungkin dikaitkan dengan fail NTOSKRNL.exe dan dengan itu menjadikannya banyak sumber sistem. Oleh itu, saya sangat mengesyorkan anda memastikan bahawa Antivirus anda terkini dan kemudian mengimbas komputer anda dengan khusus folder C: \ Windows \ System32 kerana ini adalah lokasi di mana fail NTOSKRNL.exe berada.

2] Keluarkan program yang tidak serasi

Memasang dan menjalankan program yang tidak serasi juga dapat mencetuskan tingkah laku yang tidak biasa dengan fail sistem. Mungkin ada contoh ketika melaksanakan sub-tugas tertentu di dalam tugas utama. Oleh itu, mungkin terjebak dalam semacam gelung dan berakhir dengan memonopoli sumber daya sistem. Oleh itu, disarankan untuk mencopot pemasangan perisian tersebut dan periksa sama ada masalahnya telah diperbaiki atau tidak.

3] Jalankan Perintah DISM

Ralat NTOSKRNL.exe

Semasa anda menjalankan alat DISM (Deployment Imaging and Servicing Managemen), ia akan memperbaiki Windows System Image dan Windows Component Store di Windows 10. Semua ketidakkonsistenan dan kerosakan sistem harus diperbaiki. Anda boleh menggunakan Powershell atau command prompt untuk melaksanakan perintah ini.

4] Hentikan proses Runtime Broker

RuntimeBroker.exe memantau akses ke Windows API dan memastikan bahawa aplikasi tidak melanggar keselamatan teras Windows. RuntimeBroker.exe biasanya meninggalkan jejak yang sangat kecil. Dalam beberapa kes, RuntimeBroker.exe mungkin menghabiskan lebih banyak sumber daya tetapi tidak melepaskan memori setelah kerja selesai, mengakibatkan memori bocor. Ini mempengaruhi NTOSKRNL.exe.

Tekan Ctrl + Shift + Esc untuk membuka Pengurus Tugas. Cari Runtime Broker di bawah tab Processes. Sekiranya menggunakan lebih daripada 15% memori anda, anda mungkin menghadapi masalah dengan aplikasi di PC anda. Dalam kes ini, anda perlu menghentikan proses Runtime Broker. Pilihnya, klik kanan padanya dan kemudian klik pada End Task.

Lihat jika ini membantu.

5] Kemas kini Pemacu anda

Ketidaksesuaian antara Sistem Operasi dan Pemandu juga boleh menimbulkan masalah seperti ini. Oleh itu, anda boleh mencuba Kemas kini pemacu anda. Anda juga boleh mencuba untuk mengemas kini salinan Windows 10. Ini akan membantu anda memperbaiki semua sektor buruk yang dibuat oleh tugas yang disengajakan atau tidak disengajakan di komputer. Oleh itu, mengemas kini Windows 10 selalu sangat digalakkan kerana ia memperbaiki kemungkinan banyak kesilapan.

6] Jalankan Penyelesai Masalah Prestasi

Buka kotak Run, ketik yang berikut dan tekan Enter:

msdt.exe / id PerformanceDiagnostic

Ini memulakan Penyelesai Masalah Prestasi. Jalankan dan lihat apakah ada masalah yang harus diperbaiki.

Anda juga boleh menyesuaikan Windows untuk prestasi terbaik dan melihat apakah itu sesuai untuk anda.

7] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Anda boleh menyelesaikan masalah lebih jauh secara manual dengan melakukan Clean Boot. Clean Boot memulakan sistem dengan pemacu minimum dan program permulaan. Apabila anda menghidupkan komputer dalam boot bersih, komputer dimulakan dengan menggunakan set pemacu minimum dan program permulaan yang telah dipilih, dan kerana komputer dimulakan dengan set pemacu minimum, beberapa program mungkin tidak berfungsi seperti yang anda harapkan.

Penyelesaian masalah boot-bersih dirancang untuk mengasingkan masalah prestasi. Untuk melakukan penyelesaian masalah boot-boot, anda mesti mematikan atau mengaktifkan satu proses pada satu masa, dan kemudian hidupkan semula komputer selepas setiap tindakan. Sekiranya masalah itu hilang, anda tahu bahawa ini adalah proses terakhir yang menimbulkan masalah.

Baca : Cara memperbaiki 100% Cakera, CPU Tinggi, Penggunaan Memori Tinggi di Windows 10.

8] Gunakan Windows Performance Toolkit untuk mencari punca

Anda mungkin perlu menggunakan Windows Performance Toolkit untuk mencari punca masalah ini. Buka Prompt Perintah dengan mencari cmd di kotak carian Cortana atau tekan WINKEY + R untuk melancarkan utiliti Jalankan dan ketik cmd dan tekan Enter.

Sekarang, ketik perintah berikut, dan tekan Enter:

xperf -on latency -stackwalk profile -buffersize 1024 -MaxFile 256 -FileMode Circular && timeout -1 && xperf -d cpuusage.etl

Tunggu sekurang-kurangnya 60 saat untuk perintah ini dijalankan.

Sekarang periksa log Kit Prestasi Windows ini. Mereka disimpan dalam fail bernama cpuusage.etl dalam folder C: \ Windows \ System32.

Ini akan menyenaraikan semua punca Sumber Sistem ini menjadi tidak berfungsi.

Harap sesuatu di sini dapat menolong anda.

Ralat NTOSKRNL.exe