VirtualBox gagal membuka sesi untuk mesin maya

Sekiranya VirtualBox tidak memulakan OS tetamu dan ia memaparkan Gagal membuka sesi untuk mesin maya [nama mesin-maya] , ikuti artikel ini untuk mengetahui jalan keluarnya. VirtualBox mungkin juga menunjukkan Mesin maya telah ditamatkan tanpa diduga semasa memulakan dengan kod keluar 1 (0x1), Maklumat lebih terperinci mungkin terdapat dalam mesej fail log VirtualBox . Sekiranya anda mendapat mesej ralat ini, berikut adalah beberapa cadangan yang akan menyelesaikan masalah anda.

VirtualBox gagal membuka sesi untuk mesin maya

VirtualBox gagal membuka sesi untuk mesin maya

Untuk menyelesaikan masalah ini, anda perlu melakukan langkah-langkah berikut:

  1. Buka VirtualBox sebagai pentadbir
  2. Pasang pakej platform
  3. Buang keadaan yang disimpan
  4. Pasang semula VirtualBox

1] Buka VirtualBox sebagai pentadbir

Walaupun hak istimewa pentadbir tidak diwajibkan secara lalai, kadang-kadang anda mungkin perlu menggunakannya untuk menyelesaikan masalah ini. Sekiranya anda mempunyai jalan pintas desktop VirtualBox dan anda menggunakan jalan pintas ini untuk membuka alat ini, anda boleh klik kanan pada logo yang sesuai, dan pilih Jalankan sebagai pentadbir . Namun, jika anda ingin memberikan kebenaran pentadbir kepada VirtualBox secara kekal, anda perlu mengikuti langkah-langkah ini.

Klik kanan pada jalan pintas desktop dan pergi ke Properties . Selepas itu, beralih ke tab Keserasian .

VirtualBox gagal membuka sesi untuk mesin maya

Di sini anda harus menemui kotak pilihan yang mengatakan Jalankan program ini sebagai pentadbir . Tandakan di kotak centang itu dan klik butang OK untuk menyimpan perubahan.

Walau bagaimanapun, jika anda tidak mempunyai jalan pintas desktop dan anda membuka VirtualBox dari menu Mula, inilah yang boleh anda lakukan. Anda boleh mencari VirtualBox, klik kanan pada hasil carian yang tepat, dan pilih Run as administrator .

Juga, jika anda ingin memberi kebenaran pentadbir ke butang menu Mula ini, langkah-langkah berikut ini akan membantu anda. Cari VirtualBox di kotak carian Taskbar, dan pilih Buka lokasi fail . Pada dasarnya, anda perlu membuka folder Startup di komputer Windows dan pergi ke Oracle VM VirtualBox .

Selepas itu, klik kanan pada ikon Oracle VM VirtualBox , dan pergi ke tab Properties> Compatibility dan pilih kotak pilihan Jalankan program ini sebagai pentadbir .

Setelah melakukan ini, anda tidak seharusnya mendapat masalah seperti yang disebutkan sebelumnya.

2] Pasang pakej platform

Pakej platform membantu VirtualBox menggunakan pelbagai komponen dengan mudah. Sekiranya anda belum memasangnya, anda boleh pergi ke halaman ini dan memuat turun pakej platform terbaru untuk OS anda.

3] Buang keadaan yang disimpan

Sekiranya anda belum menutup VirtualBox atau menjalankan mesin maya dengan betul, ada kemungkinan mendapat masalah seperti itu. Oleh itu, gunakan pilihan Buang Negeri yang Disimpan untuk membunuh semua proses yang sedang berjalan, dan tutup aplikasinya dengan segera. Sebagai alternatif, anda boleh memilih mesin maya, dan tekan Ctrl + J .

4] Pasang semula VirtualBox

Sekiranya tidak ada cadangan di atas yang membantu anda menyelesaikan masalah, satu-satunya jalan keluar adalah pemasangan semula VirtualBox. Jangan lupa membuang semua sisa sebelum memasangnya semula.

Saya harap penyelesaian ini dapat membantu anda.

Selanjutnya kita akan melihat apa yang boleh anda lakukan sekiranya VirtualBox gagal mendaftar & membuka fail gambar Hard Disk.

VirtualBox gagal membuka sesi untuk mesin maya