Peningkatan Windows 10 tersekat di Pilih skrin susun atur papan kekunci anda

Beberapa pengguna telah melaporkan baru-baru ini mengenai masalah sekejap ini di mana proses Peningkatan Windows 10 terhenti di skrin Pilih susun atur papan kekunci anda . Skrin ini diperkenalkan semasa proses peningkatan di mana anda perlu memilih susun atur papan kekunci untuk komputer anda di antara pelbagai pilihan yang ada. Namun, pengguna telah melaporkan bahawa mereka tidak dapat mengoperasikan tetikus atau papan kekunci di layar ini dan dengan demikian, mereka tidak dapat memilih apa-apa di layar ini dan terjebak dalam prosesnya. Catatan ini menawarkan beberapa petua penyelesaian masalah untuk menyingkirkan masalah ini.

Peningkatan Windows 10 tersekat di Pilih skrin susun atur papan kekunci anda

Situasinya mungkin tidak dapat dijelaskan di mana semua tetikus, papan kekunci dan peranti input anda berfungsi beberapa ketika yang lalu dan kemudian berhenti bertindak balas secara tiba-tiba. Namun, masih sukar untuk meneka bahawa ini boleh menjadi masalah pemacu yang berpotensi.

Apabila anda menaik taraf ke Windows 10 menggunakan peningkatan di tempat , perkara mungkin akan menuju ke selatan dan PC anda akhirnya mengalami disfungsi pemandu.

Peningkatan Windows 10 tersekat di Pilih skrin susun atur papan kekunci anda

Menggali lebih lanjut mengenai masalah ini, didapati bahawa masalah ini berkaitan dengan pemacu untuk Port USB di mana semuanya berhenti berfungsi pada tahap itu. Peningkatan di tempat kadang-kadang boleh menyebabkan tol kerana PC anda seharusnya berfungsi seperti biasa walaupun selepas peningkatan. Walaupun begitu, masalah ini dapat diselesaikan dengan mudah menggunakan langkah-langkah yang diberikan di bawah:

1. Anda memerlukan komputer lain untuk membuat pemacu USB yang dapat di-boot dengan Windows 10. Sekiranya anda sudah mempunyai fail ISO di tangan, anda boleh menggunakan Rufus untuk membuat pemacu USB yang boleh di-boot sebaliknya, anda boleh menggunakan Windows 10 Media Creation Tool untuk boot pemacu USB dengan versi Windows terkini.

2. Setelah stik USB anda yang dapat di-boot siap, pasangkannya ke dalam peranti anda yang menghadapi masalah dan reboot peranti.

3. Semasa reboot, masuk ke Menu Pemulihan ( Pilih skrin pilihan ) dan pilih Selesaikan Masalah> Prompt Perintah (di bawah menu Pilihan Lanjutan ).

Peningkatan Windows 10 tersekat di Pilih skrin susun atur papan kekunci andaPeningkatan Windows 10 tersekat di Pilih skrin susun atur papan kekunci anda

Ini harus melancarkan arahan CMD di mana anda boleh mengetik perintah di bawah satu demi satu untuk memperbaiki MBR dan tekan Enter:

chkdsk c: / f
bootrec / fixmbr
bootrec / fixboot
bootrec / rebuildbcd
bcdboot c: \ windows / sc:

4. Setelah selesai dengan perintah di atas, mulakan semula komputer anda dan lihat apakah masalahnya sudah selesai.

Walau bagaimanapun, jika masalahnya masih belum diperbaiki, ini secara langsung berkaitan dengan pemacu yang tidak serasi yang dipasang untuk versi Windows sebelumnya sebelum memasang Windows 10. Dalam kes ini, pertaruhan terbaik anda ialah memasang Windows 10 baru di komputer anda dan memasang pemacu peranti yang betul dan serasi.

pilih susun atur papan kekunci anda