Perisian penyulitan Hard Drive terbaik untuk Windows 10

Dalam dunia tekno ini, perlindungan data menuntut perhatian yang tinggi. Internet sangat terdedah kepada insiden Ransomware. Jenayah siber terus meningkat, dan ini menggunakan internet untuk tujuan jahat. Oleh itu, Penyulitan Data adalah keperluan masa di mana individu, perniagaan dalam talian, dan syarikat terdedah kepada serangan siber setiap hari.

Penyulitan adalah cara yang kuat untuk melindungi fail dan data anda dari akses yang tidak dibenarkan. Ini memastikan bahawa data pengguna dilindungi. Penyulitan dijumpai di mana-mana sahaja sekarang ini dalam aplikasi mudah alih, menjaga keselamatan e-mel anda, mengamankan penyimpanan awan anda, melindungi laman web, atau aplikasi pembayaran apa pun.

Perisian penyulitan Hard Drive terbaik

Alat penyulitan digunakan untuk menghasilkan algoritma penyulitan unik yang menyandikan maklumat fail untuk menggegarkan data dengan kunci unik dan menyahsulitkan fail bila perlu. Penyulitan dikenali sebagai kaedah keselamatan data yang paling berkesan. Baik foto, dokumen peribadi, atau fail kewangan anda, anda dapat mengunci data melalui penyulitan menggunakan pelbagai alat penyulitan sehingga hanya anda yang dapat membukanya apabila dikehendaki dengan kunci penyulitan. Kami membawakan beberapa alat penyulitan cakera sumber terbuka terbaik untuk mengamankan fail anda di Windows.

Kami telah melihat beberapa perisian Penyulitan Fail & Folder percuma. Hari ini kita akan melihat beberapa perisian penyulitan Hard Drive percuma terbaik untuk Windows 10/8/7.

 1. AxCrypt
 2. BitLocker
 3. VeraCrypt
 4. 7-Zip
 5. DiskCryptor
 6. LaCie Private-Public
 7. Gpg4win.

1] AxCrypt

AxCrypt adalah alat sumber terbuka untuk Windows yang menyokong enkripsi AES 128-bit sahaja. Alat ini sangat ringan dengan ukuran 1MB dan merupakan alat yang paling cekap di mana anda boleh menyulitkan fail dengan klik kanan. Ini juga membolehkan anda mengenkripsi sebahagian besar fail atau folder sama sekali. Alat ini membolehkan pengguna menyulitkan fail untuk jangka masa tertentu. Muat turunnya di sini.

2] BitLocker

BitLocker adalah alat penyulitan cakera penuh yang menyokong kedua-dua AES 128 dan AES 256 bit. BitLocker boleh digunakan untuk mengenkripsi keseluruhan cakera, atau anda bahkan dapat mengenkripsi keseluruhan jilid. Ia menggabungkan pelbagai skema pengesahan yang dibina di dalam Windows dan merupakan alat yang paling sesuai untuk penyulitan cakera. Anda boleh memuat turun Alat Penyediaan Pemacu BitLocker di sini.

3] VeraCrypt

Perisian penyulitan Hard Drive terbaik

VeraCrypt dilengkapi dengan ciri keselamatan yang dipertingkatkan yang menyokong AES 256 bit, cipher penyulitan Serpent dan algoritma Two Fish. Sekiranya anda menjadi pengguna TrueCrypt, anda pasti suka menggunakan alat ini. VeraCrypt adalah pengganti Truecrypt yang dihapuskan setahun yang lalu. Alat ini juga membolehkan pengguna menukar fail di bawah TrueCrypt ke format di Veracrypt, memudahkan pengguna untuk beralih dari Truecrypt ke VeraCrypt baru. Anda boleh memuat turunnya di sini.

4] 7-Zip

Walaupun 7-Zip adalah alat yang terkenal untuk memampatkan fail, ini bahkan boleh berfungsi sebagai alat penyulitan luar biasa yang menyokong penyulitan 256-Bit AES. Alat ini juga digunakan untuk utiliti baris perintah dan menyediakan fail yang disulitkan selamat dan mudah alih. Ini membolehkan pengguna menyulitkan keseluruhan jilid dan tersedia untuk muat turun percuma di Windows. Ini juga boleh digunakan untuk Linux dan OS X dengan memuat turun beberapa binaan tidak rasmi.

5] DiskCryptor

Perisian penyulitan Hard Drive terbaik

DiskCryptor adalah alat sumber terbuka untuk enkripsi yang digunakan untuk mengunci partition disk dan juga partition sistem. Ia menyokong algoritma AES-256, Serpent, dan Twofish. Alat ini menyokong pilihan berbilang but dan sangat stabil. Ia memberikan prestasi tinggi dan memberikan sokongan penuh untuk peranti penyimpanan luaran seperti CD dan DVD. Muat turunnya di sini.

6] LaCie Private-Public

Perisian penyulitan Hard Drive terbaik

Lacie Private-public adalah alat sumber terbuka yang menyokong algoritma penyulitan AES-256. Alat ini ringan, ukurannya kurang dari 1MB yang memungkinkan anda menyimpan data peribadi anda dengan membuat volume yang dienkripsi. Ini mempunyai kelebihan menjadi mudah alih di mana anda boleh menjalankan aplikasi secara langsung pada sistem anda tanpa pemasangan. Alat ini menyimpan semua data konfigurasi dalam pendaftaran Windows anda dan bukannya komputer, sehingga membiarkan pengguna menjalankan aplikasi tanpa mempunyai hak pentadbiran. Secara keseluruhan, ini adalah alat yang mudah untuk mengakses data peribadi anda yang memungkinkan pengguna menggunakan pemacu yang dienkripsi, sama seperti cakera keras lain pada sistem. Anda boleh memuat turunnya di sini.

7] Gpg4win

Gpg4win adalah alat percuma yang tersedia yang memberikan keselamatan hanya dengan beberapa klik. Ia digunakan terutamanya untuk melindungi fail anda dan memindahkan e-mel anda dengan selamat. Ia menyokong semua standard kriptografi seperti Open PGP dan S / MIME (X.509).

Gpg4win adalah pemasang untuk Windows dan mengandungi beberapa komponen perisian percuma:

 • GnuPG - Bahagian belakang; ini adalah alat penyulitan sebenar.
 • Kleopatra - Pengurus sijil untuk OpenPGP dan X.509 (S / MIME) dan dialog kripto biasa.
 • GpgOL - Pemalam untuk Microsoft Outlook - menyokong MS Exchange Server.
 • GpgEX - Pemalam untuk Microsoft Explorer (penyulitan fail).
 • IPK - Pengurus sijil alternatif untuk OpenPGP dan X.509 (S / MIME).

Alat ini memberikan kestabilan dan perlindungan terhadap serangan yang tidak diingini.

Perisian enkripsi partition percuma mana yang akan anda cadangkan?

Perisian penyulitan Hard Drive terbaik