Kekunci fungsi (Fn) tidak berfungsi pada komputer riba Windows 10

Kekunci fungsi (Fn) - F1, F2, F3, dan lain-lain, sangat berguna bagi mereka yang sangat memerlukan jalan pintas pada papan kekunci mereka. Komputer riba biasanya dilengkapi dengan kekunci seperti itu tetapi papan kekunci desktop, terutamanya permainan, tidak asing dengan jenis ini. Apabila kekunci fungsi tidak berfungsi, kami tidak dapat menggunakan pintasan ini.

Nampaknya beberapa pengguna menghadapi masalah di mana kekunci Fungsi (Fn) tidak berfungsi. Ini adalah beberapa masalah yang berkaitan dengan pemandu atau disebabkan oleh kemas kini yang menghentikan beberapa program daripada berjalan. Oleh kerana terdapat banyak jenama komputer riba, spesifikasi penyelesaian masalah mungkin berbeza, tetapi teknik penyelesaian masalah umum tidak berbeza secara drastik. Jadi, apakah langkah-langkah yang dapat membantu anda menyingkirkan masalah ini?

Kekunci fungsi tidak berfungsi

Kekunci Fungsi Papan Kekunci F1 hingga F12

1] Jalankan penyelesai masalah Perkakasan

Cuba jalankan Penyelesai Masalah Perkakasan. Bukan itu akan membuat banyak perbezaan, tetapi ada kemungkinan ini dapat menyelesaikan masalah secara automatik. Kemas kini Windows 10 diketahui menimbulkan masalah keserasian pada peranti lama dan, jika itu berlaku di sini, menjalankan program penyelesaian masalah perkakasan akan membantu anda.

Kekunci fungsi tidak berfungsi pada komputer riba Windows

Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

1] Tekan Win + I untuk membuka tetingkap Tetapan.

2] Cari "Kemas kini dan Keselamatan" dan buka.

3] Pilih "Selesaikan Masalah" dari panel kiri dan kembangkan "Perkakasan dan Peranti."

4] Jalankan penyelesai masalah dan lihat apakah kunci berfungsi.

2] Kemas kini pemacu komputer riba anda

Anda boleh mendapatkan pemacu utama Fungsi (Fn) terkini di laman rasmi pengeluar. Atau, sekiranya pemacu anda ditetapkan untuk dikemas kini secara automatik, pergi ke pengurus peranti dan nyahpasang setiap pemacu untuk kekunci fungsi, iaitu, pasang semula setiap pemacu masing-masing. Sekiranya pemasangan pemandu manual sukar bagi anda, anda boleh menggunakan perisian kemas kini pemandu automatik di mana anda boleh memuat turun setiap pemacu dengan mudah. Yang harus anda lakukan adalah memilih antara "Update" / "Update All" dan kemudian anda sudah siap. Anda juga boleh menggunakan AMD Driver Autodetect atau Intel Driver Update Utility.

3] Ubah tetapan pada Pusat Mobiliti untuk sistem Dell

Pusat Mobiliti Windows ada secara lalai pada kebanyakan komputer riba. Namun, sistem Dell mempunyai pengaturan tambahan untuk baris kunci fungsi, dan kami dapat mengubah pengaturannya. Untuk melakukannya, ikuti langkah mudah ini:

1] Tekan kekunci Windows + S. Pergi ke Cari "Window Mobility Center". Setelah membuka aplikasi, cari "Function Key Row."

2] Sekarang, klik pada anak panah drop-down dan pilih "Function Key."

3] Klik "Terapkan" untuk menyimpan perubahan yang diperlukan dan tutup aplikasi.

Sekiranya tidak ada teknik penyelesaian masalah ini yang berfungsi, maka, dengan segala cara, kunjungi pusat servis kerana ada kemungkinan ini adalah masalah berkaitan perkakasan.

4] Penyelesaian untuk pengguna VAIO

Bagi pengguna yang masih menggunakan VAIO, anda harus mengetahui bahawa selepas setiap kemas kini perkhidmatan acara VAIO berhenti berfungsi. Penyelesaian ini disasarkan khas untuk pengguna tersebut sahaja. Untuk menghidupkan perkhidmatan sekiranya dimatikan, ikuti langkah berikut:

1] Tekan kekunci Windows + R, ketik "services.msc", dan kemudian tekan "jalankan."

2] Tab akan dibuka dengan senarai perkhidmatan yang sedang berjalan. Dalam senarai itu, cari " Perkhidmatan Acara VAIO ".

3] Klik kanan padanya dan pergi ke sifatnya.

4] Sekarang, anda harus mengubah jenis permulaannya sebagai automatik dan, sekiranya ia menunjukkan pilihan itu, kemudian mulakan perkhidmatan dan kemudian ubah jenis permulaannya.

Sekarang, periksa sama ada kekunci fungsi berfungsi atau tidak.

Sekiranya langkah-langkah yang dinyatakan di atas tidak berfungsi, anda mungkin perlu berunding dengan profesional perkakasan untuk memasang atau mengganti papan kekunci.

Baca seterusnya : Tukar tingkah laku utama Fungsi di komputer riba Dell.

Bacaan berkaitan:

  1. Kekunci Windows tidak berfungsi
  2. Kekunci ruang atau kekunci Enter tidak berfungsi
  3. Kekunci Caps Lock tidak berfungsi
  4. Kekunci Num Lock tidak berfungsi
  5. Kekunci shift tidak berfungsi.

Original text