Apa itu wuauserv? Cara memperbaiki penggunaan CPU yang tinggi di Windows 10

Dalam catatan ini, kita akan belajar sedikit mengenai proses wuauserv dalam sistem operasi Windows dan melihat bagaimana memperbaiki masalah penggunaan CPU atau Memori wuauserv yang tinggi di Windows 10/8/7. Nama perkhidmatan ini ialah Windows Update Service, dan kami akan melihat bagaimana anda dapat menghentikan atau memulakan semula Windows Service dengan mudah.

Apa itu wuauserv

The wuauserv proses atau Windows Update Service membolehkan pengesanan, memuat turun, dan pemasangan kemas kini untuk Windows dan program lain. Sekiranya perkhidmatan ini dilumpuhkan, pengguna komputer ini tidak akan dapat menggunakan Pembaruan Windows atau ciri kemas kini automatiknya, dan program tidak akan dapat menggunakan API Ejen Pembaruan Windows (WUA).

Jalan menuju pelaksanaannya ialah C: \ WINDOWS \ system32 \ svchost.exe -k netsvcs . Ia biasanya menggunakan sumber & memori CPU yang paling banyak di svchost.exe , yang dengan sendirinya normal, tetapi kadang-kadang diketahui penggunaan sumber tidak normal. Dalam kes seperti ini, inilah yang boleh anda cuba.

penggunaan CPU yang tinggi

1] Jalankan Penyelesaian Masalah Penyelenggaraan Sistem. Untuk menjalankan Penyelesai Masalah Penyelenggaraan Sistem . Open Run, ketik yang berikut dan tekan Enter:

msdt.exe -id MaintenanceDiagnostic

Adakah ia membantu?

2] Seterusnya, jalankan Penyelesai Masalah Prestasi Sistem . Untuk melakukannya, buka Command Prompt yang ditinggikan, ketik yang berikut dan tekan Enter untuk menjalankan Performance Troubleshooter.

msdt.exe / id PerformanceDiagnostic

Penyelesai masalah ini membantu pengguna menyesuaikan tetapan untuk meningkatkan kelajuan dan prestasi sistem operasi.

3] Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows . Pengguna Windows 10 dapat mengakses semua Pemecah Masalah melalui Halaman Penyelesai Masalah dalam Tetapan.

4] Jalankan services.msc untuk membuka Windows Services Manager.

penggunaan CPU yang tinggi

Klik dua kali pada perkhidmatan Windows Update untuk membuka kotak Properties-nya. Klik Mula. Tunggu sebentar dan kemudian klik Mula. Klik OK dan keluar. Ini akan memulakan semula Perkhidmatan Pembaruan Windows. Periksa sama ada ia menyelesaikan masalah.

5] Kosongkan kandungan folder SoftwareDistribution dan folder Catroot2.

6] Boot sistem dalam Safe Mode dengan rangkaian. Sekiranya sistem berfungsi dengan baik dalam Safe Mode, maka anda mungkin perlu melakukan Clean Boot. Anda mesti mengikuti prosedur yang berbeza untuk memulakan Windows 10 dalam Safe Mode. Sesampai di sana, pilih pilihan untuk memulakan sistem dalam 'Safe mode with Networking'. Oleh itu, boot ke Clean Boot State dan kemudian cuba dan selesaikan masalah, kenalpasti dan asingkan proses yang menyinggung secara manual. Setelah kerja anda selesai, atur sistem untuk memulakan seperti biasa.

7] Sebaik-baiknya, langkah-langkah ini harus menyelesaikan masalah penggunaan CPU yang tinggi. Namun, sekiranya masalahnya tidak dapat diselesaikan, untuk mengenal pasti proses yang menyinggung perasaan, Anda juga dapat menggunakan Event Viewer, kemudian menggunakannya untuk mengenal pasti kesalahan.

Harap cadangan kami dapat membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Catatan mengenai proses menggunakan sumber yang tinggi:

  • Penyedia WMI Host Host CPU Tinggi
  • Masalah penggunaan CPU tinggi OneDrive
  • Ntoskrnl.exe penggunaan CPU & Disk yang tinggi
  • Desktop Window Manager dwm.exe menggunakan CPU yang tinggi
  • Windows Modul Installer Worker High CPU & Disk Usage
  • Windows Driver Foundation menggunakan CPU yang tinggi
  • Windows Shell Experience Host menggunakan CPU yang tinggi.
penggunaan CPU yang tinggi