Fail Sementara Windows - Semua yang anda ingin ketahui

Kami telah melihat sifat beberapa fail sementara seperti Fail Internet Sementara, fail Index.dat, Cookies, dan Prefetch Files. Dalam artikel ini, kita akan melihat beberapa aspek dari Windows Sementara Files, yang dibuat oleh komputer anda, semasa berjalan seperti biasa.

Fail Sementara Windows

Apakah Fail Sementara di Windows 10

Fail Sementara di Windows adalah fail sampah yang penggunaannya hanya sementara dan menjadi berlebihan setelah tugas yang diselesaikan selesai. Fail sementara seperti itu dibuat untuk menyimpan data sementara sementara fail sedang dibuat atau diproses atau digunakan.

Mengapa Fail Sementara dibuat

Fail Sementara Windows dibuat oleh sistem operasi selama berjalan normal ketika mungkin memori yang diperuntukkan tidak mencukupi untuk tugas tersebut.

Perisian yang menggunakan sejumlah besar data seperti perisian penyuntingan Grafik, Video, atau Media juga membuat fail sementara. Fail sementara yang dibuat seperti itu lebih kerap, tidak akan ditinggalkan walaupun tugas selesai, menyebabkan ruang cakera mereka terbuang.

Fail Sementara juga dibuat untuk tujuan sandaran, oleh program. Sebagai contoh, Microsoft Office menyimpan Fail Sementara dari dokumen yang terbuka setiap beberapa minit. Sekiranya anda menyimpan dokumen dan keluar, Fail Sementara akan dihapus. Sekiranya program terhenti di luar jangkaan, Fail Sementara tidak akan dihapus. Oleh itu, ia dapat berguna untuk membantu memulihkan data yang hilang sekiranya program atau sistem mogok.

Sebaik-baiknya, Fail Sementara harus dihapuskan sebaik sahaja program keluar. Tetapi ini tidak selalu berlaku, menyebabkan ruang cakera terbuang.

Lokasi Fail Sementara

Fail Sementara di Windows biasanya terdapat di dua lokasi:

  • % systemdrive% \ Windows \ Temp
  • % userprofile% \ AppData \ Local \ Temp

Sekiranya anda mengklik C: \ Windows \ Temp, anda akan menerima mesej. Anda tidak mempunyai kebenaran untuk mengakses folder ini . Klik Teruskan untuk melakukannya. Anda akan melihat bahawa sebahagian besar kandungannya adalah fail .tmp, .temp dan .txt.

Folder lain biasanya terletak di C: \ Users \ username \ AppData \ Local \ Temp , dibuat untuk setiap Pengguna. Ini adalah folder tersembunyi dan anda mesti terlebih dahulu 'membongkar' folder Sistem dari Pilihan Folder sebelum anda dapat melihatnya.

Fail Sementara yang dibuat oleh sistem operasi Windows biasanya disimpan dalam folder% system% \ Windows \ Temp, sedangkan fail yang dibuat oleh Pengguna semasa menjalankan perisian disimpan dalam profil penggunanya di% userprofiles% \ AppData \ Local \.

Fail Sementara perisian tertentu mungkin juga terletak di sub-folder, di dalam folder induk perisian tertentu.

Kadang-kadang, fail sementara atau folder fail sementara boleh dibuat ke dalam direktori root pemacu C (Sistem). Anda mungkin ingin memeriksa folder secara terperinci, dan kemudian menghapusnya jika anda pasti, jika benar-benar mengandungi fail sementara.

Tukar lokasi folder Temp

Sekiranya anda mahu, anda boleh mengubah lokasi folder Fail Sementara. Untuk melakukannya, buka Properti Sistem melalui Panel Kawalan> Pemboleh ubah Persekitaran> Edit Sistem dan / atau pemboleh ubah Pengguna seperti yang anda mahukan.

fail sementara tingkap

Tetapi ingat bahawa tidak pernah menjadi idea yang baik untuk menggabungkan direktori sementara untuk semua profil pengguna, atas alasan keselamatan , kerana terdapat kes kerentanan keselamatan dengan fail sementara, kerana kebenaran fail atau keadaan perlumbaan perisian yang salah.

Folder Fail Sementara Kosong

Terdapat beberapa cara untuk menghapus Fail Sementara. Anda boleh menggunakan pembersih fail sampah freeware atau utiliti Pembersih Disk terbina dalam untuk mengosongkan isi folder Temp dengan mudah.

Merancang untuk mengosongkan kandungan folder Windows Installer atau WinSxS anda kerana saiznya yang besar !? Fikir semula!