Cara memasang dan menggunakan FFmpeg pada Windows 10

FFmpeg adalah perisian yang popular untuk memproses, menukar atau memanipulasi fail video dan audio. Program ini digunakan untuk perkara yang tidak berkesudahan seperti memutar video, menskalakan video, mengekstrak maklumat mengenai video dan banyak lagi. Ini adalah program sumber terbuka yang sangat mengagumkan untuk penskalaan video, transkoding format, penyahkodan, pengekodan, demuxing, streaming, penyaringan, menukar fail audio, merakam audio / video langsung, mengendalikan video dan fail multimedia lain. Rangka kerja multimedia ini direka untuk pemprosesan fail multimedia berdasarkan baris perintah, dan anda boleh membuat pengeditan asas dengan perintah satu baris.

Walaupun program ini mudah digunakan, mengakses FFmpeg untuk melaksanakan perintah sedikit membingungkan. Memasang dan menggunakan FFmpeg memerlukan banyak masa kerana anda perlu membuka folder FFmpeg secara manual dalam command prompt atau terminal Power Shell untuk mengakses fail eksekutif FFmpeg untuk melaksanakan perintah yang relevan untuk penyuntingan asas. Sekiranya anda buntu memasang dan menggunakan FFmpeg pada mesin anda, anda berada di tempat yang betul.

Untuk membuat perkara mudah, yang perlu anda lakukan ialah memasang FFmpeg dan menambahkan program FFmpeg ke jalan Windows 10 menggunakan pemboleh ubah persekitaran. Dengan cara ini anda dapat mengakses FFmpeg secara langsung dari command prompt atau Power Shell di mana-mana direktori. Dalam artikel ini, kami menerangkan cara memasang FFmpeg pada Windows 10 untuk mengakses FFmpeg secara langsung dari Command Prompt atau PowerShell

Pasang & gunakan FFmpeg pada Windows 10

Dapatkan binaan FFmpeg terkini dari laman web rasmi di sini. Anda boleh memuat turun versi 32-bit atau versi 64-bit yang sesuai dengan sistem anda. Klik butang Muat turun Bangun untuk mula memuat turun.

Program ini tidak berfungsi secara langsung pada Windows 10. Anda perlu menambahkan program ke jalan sistem menggunakan Pembolehubah Persekitaran.

Oleh itu, arahkan ke folder yang dimuat turun di mana fail zip FFmpeg adalah kedai. Klik kanan pada folder Zip dan klik ekstrak dari menu lungsur.

Pilih folder atau pemacu di mana anda mahu mengekstrak.

Seterusnya, namakan semula folder yang diekstrak. Untuk menamakan semula folder, klik kanan pada folder dan klik Ganti nama dari menu lungsur turun dengan tajuk FFmpeg-20180424-d9706f7-win64-static ke FFmpeg.

Salin folder FFmpeg dan arahkan ke pemacu C. Tampal folder ke akar pemacu C.

Setelah selesai, langkah seterusnya adalah mengaktifkan FFmpeg menggunakan Command Prompt.

Tambahkan FFmpeg ke jalan Windows menggunakan pemboleh ubah persekitaran

Untuk menggunakan FFmpeg di Command Prompt, anda perlu terlebih dahulu menambahkan folder tong sampah yang mengandungi fail yang dapat dilaksanakan FFmpeg ke jalan Windows anda

Di menu carian Windows, ketik Edit pemboleh ubah persekitaran sistem dan klik Enter. Ini akan membuka tetingkap sifat sistem.

Navigasi ke butang Lanjutan dan klik Pemboleh ubah Persekitaran di bahagian bawah tetingkap.

Di tetingkap Pembolehubah Lingkungan, Pilih Laluan pemboleh ubah dan klik Edit untuk mengubah pemboleh ubah Jalur.

Klik Baru dan taip laluan folder FFmpeg " C: \ ffmpeg \ bin \" dan klik OK.

Ketik direktori jalan mengikut pemacu atau folder tempat anda meletakkan folder FFmpeg.

Setelah selesai, jalan akan ditambahkan ke pemboleh ubah Lingkungan. Klik OK untuk menerapkan perubahan.

Sahkan jalan FFmpeg di Prompt Perintah

Lancarkan Command Prompt dan ketik perintah FFmpeg di terminal arahan dan tekan Enter.

Sekiranya FFmpeg ditambahkan dengan betul ke Laluan Windows, arahan arahan akan memaparkan perincian mengenai FFmpeg seperti nombor versi, konfigurasi, dll.

Cara memasang FFmpeg pada Windows 10

Sekiranya anda tidak berjaya, itu hanya bermaksud bahawa command prompt anda tidak mengenali perintah tersebut. Semak silang untuk melihat apakah anda telah menambahkan folder FFmpeg ke jalan sistem dengan betul.

Itu sahaja!