Kami tidak dapat memasang atau mengemas kini ralat Windows 10 - 0xC1900101

Ketika hendak memasang atau Mengemas kini Windows 10, ada banyak masalah yang dapat Anda hadapi. Selalunya terdapat mesej ralat yang ditunjukkan oleh sistem untuk membantu anda mengetahui masalahnya. Catatan ini akan membantu anda jika anda cuba mengemas kini, menaik taraf atau memasang Windows 10, pemasangan atau kemas kini gagal dengan mesej ralat:

Tidak dapat mengemas kini ke Windows 10, Maaf kami tidak dapat menyelesaikan kemas kini ke Windows. Kami telah memulihkan versi Windows sebelumnya ke PC ini.

Ralat Kemas kini Windows 0xC1900101

Kod ralat adalah salah satu daripadanya - 0xC1900101-0x20004, 0xC1900101-0x2000c, 0xC1900101-0x20017, 0xC1900101-0x30018, 0xC1900101-0x3000D, 0xC1900101-0x4000D atau 0xC1900101-0x400

Ralat Kemas kini Windows 0xC1900101

Kesalahan ini biasanya disebabkan oleh masalah pemacu peranti. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba. Anda mungkin memerlukan kebenaran pentadbir pada peranti anda untuk dapat melaksanakan beberapa tugas ini.

 1. Pastikan peranti anda mempunyai ruang yang cukup
 2. Jalankan Windows Update beberapa kali
 3. Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows
 4. Jalankan penyelesai masalah dalam talian Microsoft
 5. Cabut palam perkakasan tambahan atau tambahan
 6. Kemas kini pemacu pihak ketiga
 7. Periksa Pengurus Peranti untuk kesilapan
 8. Lumpuhkan perisian keselamatan pihak ketiga
 9. Membaiki ralat cakera keras
 10. Pulihkan dan membaiki fail Kemas kini Windows
 11. Lakukan Bersih Boot untuk memasang Kemas Kini Windows.

1] Pastikan peranti anda mempunyai ruang yang cukup

Ini adalah salah satu masalah yang paling biasa dihadapi oleh pengguna Windows semasa mengemas kini sistem mereka. Anda perlu mempunyai ruang kosong minimum 16 GB untuk menaik taraf OS 32-bit atau 20 GB untuk OS 64-bit. Ruang ini mesti ada di pemacu C anda kerana Windows memuat turun kemas kini dalam folder itu. Sekiranya anda tidak dapat mendapatkan ruang dalam pemacu itu, anda boleh mencuba mengosongkan ruang pemacu menggunakan Alat Pembersih Cakera atau memindahkan folder muat turun kemas kini Windows ke beberapa pemacu atau storan luaran yang lain.

2] Jalankan Kemas kini Windows beberapa kali

Kadang-kadang Kemas kini Windows tidak berfungsi langsung. Anda perlu mencubanya beberapa kali - kadang-kadang boleh membantu.

3] Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Anda harus menjalankan Penyelesai Masalah Pembaruan Windows terbina dalam dan melihat apakah itu membantu anda.

4] Jalankan penyelesai masalah dalam talian Microsoft

Anda juga boleh memperbaiki Kesalahan Pembaruan Windows menggunakan penyelesai masalah dalam talian Microsoft. Mungkin ini akan membantu.

5] Cabut palam perkakasan tambahan atau tambahan

Sekiranya pengemaskinian pemacu tidak membantu, anda boleh membuang semua perkakasan tambahan, iaitu yang dipasang di luar termasuk cakera keras luaran, aksesori permainan dan sebagainya. Kadang-kadang Windows cuba mencari pemacu untuk mereka juga dan tersekat.

6] Kemas kini pemacu pihak ketiga

Adalah idea yang baik untuk mengemas kini semua pemacu anda untuk aksesori pihak ketiga yang telah anda pasang pada Windows anda. Ia boleh menjadi pemacu rangkaian atau pemacu grafik anda. Sekiranya anda tidak dapat menemui kemas kini melalui Windows, periksa dengan laman web OEM, dan kemas kini.

7] Periksa Pengurus Peranti untuk kesilapan

Pengurus Peranti (Win + X + M) adalah tempat terbaik untuk memeriksa sama ada mana-mana perkakasan yang disambungkan mempunyai masalah. Mereka biasanya ditandai dengan tanda seru kuning di bawah kategori yang ditentukan. Sebaik sahaja anda membuka Pengurus Peranti, luaskan setiap kategori perkakasan dan cari sebarang masalah.

Anda kemudian boleh memilih untuk mengemas kini pemacu atau mematikannya dan melihat apakah kemas kini selesai.

8] Lumpuhkan perisian keselamatan pihak ketiga

Penyelesaian Anit-Virus dan Keselamatan terkenal terkenal ketika membuat perubahan tingkat tinggi dalam Pembaruan Windows. Anda boleh mencuba mematikan perisian tersebut, termasuk Windows Defender atau menyahpasangnya sepenuhnya sehingga anda menyelesaikan masalah Kemas kini

9] Membaiki ralat cakera keras

Pemacu keras boleh mempunyai masalah yang boleh menjadikan Pembaruan Windows gagal kerana sistem menganggap sistem itu tidak sihat. Anda harus menjalankan chkdsk di command prompt untuk menyelesaikan masalah tersebut. Menjalankan perintah berikut adalah idea yang baik.

chkdsk / f C:

10] Pulihkan dan baiki fail Windows Update

DISM adalah alat yang perlu anda jalankan dari command prompt. Ia bukan sahaja dapat memperbaiki kesalahan biasa tetapi juga dapat memperbaiki fail Windows Update yang rosak.

11] Lakukan Bersih Boot untuk memasang Kemas Kini Windows

Boot ke Clean Boot State dan jalankan Kemas kini Windows dan lihat. Ini sangat mungkin bahawa ini dapat berfungsi. Ini akan membantu anda terus berhubung dengan internet, memuat turun dan memasang kemas kini dengan masalah konflik minimum.

Pembacaan berkaitan : Pemasangan gagal dalam fasa SAFE_OS dengan ralat semasa operasi BOOT, 0xC1900101 - 0x20017.

Beritahu kami jika panduan ini membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Ralat Kemas kini Windows 0xC1900101