Mengusahakan kemas kini - Stuck atau Lambat - Windows 10

Sekiranya Kemas kini Windows 10 anda tersekat pada - Bekerja pada kemas kini, Jangan matikan skrin komputer anda , semasa pemasangannya, yang sepertinya memerlukan masa yang lama untuk diselesaikan, pembaikan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Windows 10 tersekat untuk Bekerja pada kemas kini

Terdapat banyak tempat lain di mana Windows tersekat. Beberapa senario adalah di mana Windows 10 tersekat semasa memuat turun kemas kini atau Sedia untuk Dipasang atau tersekat di skrin log masuk selepas menaik taraf pada Windows 10. Catatan ini menawarkan penyelesaian untuk menyelesaikan Windows 10 yang tersekat pada Mengendalikan kemas kini .

Windows 10 tersekat untuk Bekerja pada kemas kini

Apabila anda melihat mesej 'Bekerja pada kemas kini', lebih baik menyimpannya selama beberapa jam. Keseluruhan kemajuan nampaknya sangat perlahan dan nampaknya berlangsung selama-lamanya. Kadang kala lebih dari 100%!

Mengusahakan kemas kini

Sekiranya anda sudah lama menunggu - katakan semalam - dan masih menghadapi masalah ini, satu-satunya jalan keluar dari sini adalah dengan mematikan PC anda dengan menekan lama pada PC atau Laptop anda. Kemudian reboot, dan lihat apakah komputer anda boot secara normal, dan membawa anda ke skrin log masuk anda. Sekiranya ya, mari ikuti kaedah di bawah. Tetapi jika ia mula diperbaharui lagi, maka kita harus menggunakan Safe Mode untuk Memulihkan Windows ke keadaan di mana semuanya harus berfungsi dengan baik. Kami akan membincangkannya pada akhirnya. Oleh itu, andaikan anda kembali ke akaun anda, ikuti cadangan ini.

Sekiranya anda boleh boot ke Desktop

Sekiranya anda dapat boot ke desktop anda, maka itu adalah perkara yang baik dan kemungkinan besar masalah itu dapat diselesaikan sendiri. Walaupun begitu, dengan berhati-hati, agar anda tidak menghadapi masalah kemas kini atau peningkatan Windows pada masa akan datang, saya cadangkan anda melakukan perkara berikut.

1] Padamkan cache fail Kemas kini Windows

Windows 10 tersekat untuk Bekerja pada kemas kini

Windows menguruskan folder cache di mana ia memuat turun semua kemas kini. Ada kemungkinan bahawa setelah kemas kini fail masih ada, dan Windows tidak dapat memasangnya kerana sudah dipasang. Anda perlu membersihkan fail cache secara manual dari sana.

Lokasi lalai Pembaruan Windows ialah C: \ Windows \ SoftwareDistribution . Folder SoftwareDistribution adalah tempat semuanya dimuat turun dan kemudian dipasang.

  • Buka command prompt dengan hak istimewa admin dan ketik perintah berikut - net stop wuauserv
  • Pergi ke folder Pengedaran perisian, dan hapus semua fail dari sana, dan kosongkan tong kitar semula.
  • Ketik perintah berikut net start wuauserv dan tekan enter di command prompt.
  • Mulakan semula PC anda

Pembacaan berkaitan : Cara menghapus Kemas kini Windows yang dimuat turun, gagal, dan menunggu keputusan.

2] Jalankan Penyelesai Masalah Kemas kini Windows

Windows juga mempunyai Penyelesai Masalah Kemas kini Windows terbina dalam. Pergi ke Tetapan> Kemas kini dan Keselamatan> Selesaikan Masalah> Kemas kini Windows. Jalankan ini, dan lihat apakah ini dapat menyelesaikan masalah anda.

3] Tetapkan semula Komponen Kemas Kini Windows

Kami telah membincangkannya dengan terperinci mengenai bagaimana anda hampir dapat menetapkan semula Pembaruan Windows. Anda perlu mempunyai hak pentadbir dan menggunakan PowerScript untuk mencapainya.

4] Jalankan Pemasang Modul Windows

Windows Module Installer adalah perkhidmatan Windows 10 terbina dalam. Ini membolehkan anda memperbaiki kemas kini Windows yang tersekat.

Untuk menggunakannya, buka command prompt dengan hak istimewa admin.

Taipkan yang berikut dan tekan Enter:

SC config dipercayaiinstaller start = auto

Setelah berjaya dilaksanakan, anda akan melihat paparan [ SC] ChangeServiceConfig SUCCESS dalam konsol Prompt Perintah.

Konfigurator Pemasang Modul Windows

Keluar dari command prompt, dan periksa apakah butang kembali normal.

5] Jalankan Kemas kini Windows

Jalankan Kemas kini Windows untuk melihat apakah ada kemas kini yang masih ada.

6] Tambahkan Safe Mode ke Boot Menu anda

Tambahkan Safe Mode ke pilihan Boot Menu

Sekiranya anda menambahkan Safe Boot ke menu Boot anda, maka sekiranya Windows 10 anda terjebak dalam loop, entri Safe Boot ini boleh menjadi sangat besar.

Sekiranya anda tidak dapat mengakses Desktop

Sekarang katakan walaupun selepas menghidupkan semula komputer anda setelah penutupan keras, anda mendapati diri anda masih terpaku pada skrin Bekerja pada kemas kini, maka anda perlu mencari jalan untuk boot Windows 10 dalam Safe Mode. Pilihannya merangkumi:

  1. Tekan Shift dan klik Restart untuk memasukkan anda ke skrin Pilihan permulaan lanjutan
  2. Buka Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Pemulihan> Permulaan lanjutan> Mulakan semula sekarang.
  3. Ketik shutdown / r / o pada prompt CMD yang tinggi untuk menghidupkan semula komputer anda ke pilihan Boot Lanjutan atau konsol Pemulihan.

Sekiranya anda telah mengaktifkan kunci F8 lebih awal, perkara menjadi lebih mudah apabila anda menekan F8 semasa boot, untuk memasuki Safe Mode.

Sekiranya anda tidak dapat memasuki Safe Mode , maka anda mungkin perlu masuk ke Windows 10 dengan Windows Installation Media atau Recovery Drive anda dan pilih Repair your computer to enter Troubleshoot> Advanced Startup Options> Command Prompt. Anda kini boleh menggunakan CMD untuk menjalankan perintah.

Anda mungkin menggunakan DVD Windows 10 atau pemacu USB yang dapat di-boot, atau anda boleh membakar Windows 10 ISO ke pemacu USB menggunakan komputer lain. Anda juga boleh mencuba pilihan Pembaikan Automatik untuk melihat apakah itu berfungsi untuk anda sebelum pemulihan.

Beritahu kami jika ada yang membantu menyelesaikan masalah ini pada PC anda.

Windows 10 tersekat untuk Bekerja pada kemas kini