Program tidak dapat dimulakan kerana api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll tiada

Sekiranya semasa anda cuba membuka program di komputer Windows anda, anda menerima mesej ralat Program tidak dapat dimulakan kerana api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll hilang dari komputer anda , itu bermaksud bahawa Universal CRT, yang merupakan sebahagian daripada Visual C ++ Redistributable telah gagal dipasang dengan betul atau bahawa fail api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll telah hilang atau menjadi rosak.

Anda mungkin menerima ralat ini semasa cuba membuka beberapa aplikasi Adobe, perisian SmartFTP, Skype, Autodesk, Corel Draw, Microsoft Office, XAMPP, dan sebagainya.

DLL bermaksud Dynamic Link Libraries dan merupakan bahagian luaran aplikasi yang dijalankan pada Windows atau sistem operasi lain. Sebilangan besar aplikasi tidak lengkap dan menyimpan kod dalam fail yang berbeza. Sekiranya ada keperluan untuk kod, fail yang berkaitan dimuat ke dalam memori dan digunakan. Sekiranya OS atau perisian tidak dapat mencari fail DLL yang bersangkutan, atau jika fail DLL rosak, anda boleh menerima fail DLL yang hilang .

api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll tiada

Sebelum memulakan, pastikan Windows anda dikemas kini. Jalankan Kemas kini Windows dan sahkan. Juga, jalankan Pemeriksa Fail Sistem untuk menggantikan fail sistem yang berpotensi rosak. Memasang semula program yang menimbulkan kesalahan ini juga dapat membantu. Sekiranya tidak, periksa pilihan berikut.

  1. Baiki pakej Visual C ++ 2015 Redistributable yang dipasang
  2. Daftarkan semula fail DLL
  3. Kemas kini untuk Universal C Runtime
  4. Pasang Kemas kini Microsoft Red C ++ yang dapat diedarkan semula
  5. Microsoft Visual C ++ Diagihkan semula untuk Visual Studio.

1] Membaiki pakej Visual C ++ 2015 Redistributable yang dipasang

api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll tiada

Sekiranya anda telah memasang pakej Visual C ++ 2015 Redistributable, tetapi anda menerima ralat, anda mungkin perlu membaiki program. Untuk melakukan ini, buka Panel Kawalan dan pergi ke bahagian "Program dan Ciri". Ketahui Microsoft Visual C ++ 2015 Redistributable (x64) [untuk mesin 64-bit]> klik kanan padanya> pilih Tukar butang> klik pada butang Repair .

2] Daftarkan semula fail DLL

Sekiranya fail DLL ada di komputer anda, tetapi anda masih menerima mesej ralat ini, anda mungkin perlu mendaftarkan semula fail DLL.

Sekiranya fail DLL hilang, memuat turun fail dll yang hilang dari internet dan menampalnya ke tempat tertentu bukanlah penyelesaian sebenarnya. Anda boleh mencuba kaedah itu, tetapi anda mungkin tidak memperoleh hasil positif dari kaedah itu.

3] Kemas kini untuk Universal C Runtime

Muat turun Kemas kini untuk Universal C Runtime dari Microsoft. Pasang komponen Runtime dan mulakan semula komputer anda dan lihat. Sekadar maklumat, bermula dengan Windows 10, Universal CRT adalah sebahagian daripada sistem operasi.

4] Pasang Kemas kini Microsoft Red C ++ yang dapat diagihkan semula

Sekiranya ini tidak membantu, anda mungkin perlu memasang Microsoft Visual C ++ Redistributable Update dari Microsoft di sini. Anda perlu memilih seni bina OS, iaitu 64-bit atau 32-bit.

5] Microsoft Visual C ++ Diagihkan semula untuk Visual Studio

Seperti pakej Visual C ++ 2015 Redistributable, beberapa program menggunakan Microsoft Visual C ++ Redistributable untuk Visual Studio 2017. Mungkin anda perlu memasangnya. Anda boleh mendapatkan pakej di halaman ini.

Anda boleh mencuba penyelesaian yang disebutkan di atas untuk menyelesaikan masalah ini dan melihat yang mana satu daripada mereka membantu anda.

Kesalahan serupa:

  • api-ms-win-core-libraryloader-l1-1-1.dll tiada
  • MSVCR110.dll tiada
  • d3compiler_43.dll tiada
  • MSVCP140.dll tiada.
Program tidak dapat dimulakan kerana api-ms-win-crt-runtime-l1-1-0.dll tiada