Nilai Tidak Sah untuk Kesalahan Pendaftaran untuk JPG, PNG semasa melihat fail Imej

Windows Registry adalah kumpulan pangkalan data untuk menyimpan maklumat dan tetapan untuk program perisian, peranti perkakasan, pilihan pengguna dan banyak lagi. Sekiranya setelah menaik taraf PC anda ke Windows 10, ketika anda cuba membuka / melihat fail gambar dengan aplikasi Foto asli di Windows 10, anda menerima mesej ralat Nilai Tidak Sah untuk Pendaftaran , maka catatan ini akan membantu anda. Dalam catatan ini, kami akan mengenal pasti beberapa kemungkinan penyebab yang diketahui yang boleh mencetuskan ralat dan kemudian memberikan kemungkinan penyelesaian yang boleh anda cuba bantu mengatasi masalah ini.

Nilai-untuk-pendaftaran tidak sah

Sebab utama ralat ini adalah bahawa setelah mengemas kini ke Windows 10, beberapa entri pendaftaran dari pemasangan Windows sebelumnya tetap utuh dan bertentangan dengan pemasangan semasa.

Nilai Tidak Sah untuk Pendaftaran

Sekiranya anda menghadapi nilai Tidak Sah untuk masalah Pendaftaran ini , anda boleh mencuba penyelesaian yang disyorkan kami di bawah tanpa urutan tertentu dan melihat apakah itu membantu menyelesaikan masalah tersebut.

 1. Tetapkan semula aplikasi Foto
 2. Padamkan entri Registry versi lama aplikasi Foto
 3. Nyahpasang dan pasang semula aplikasi Foto
 4. Jalankan Penyelesai Masalah Aplikasi Kedai Windows
 5. Jalankan imbasan SFC / DISM.

Mari kita lihat perihal proses yang berkaitan dengan setiap penyelesaian yang disenaraikan.

Sebelum memulakan, kami sarankan anda mencuba membuka / melihat gambar menggunakan Windows Photo Viewer atau aplikasi pihak ketiga yang serupa. Gambar mesti dibuka dengan baik. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka menggunakan aplikasi Foto Windows 10, anda boleh mencuba penyelesaian ini untuk menyelesaikan masalahnya.

1] Tetapkan semula aplikasi Foto

The Nilai tidak sah untuk pendaftaran ralat apabila membuka apa-apa kaitan fail imej dengan aplikasi Foto. Oleh itu, dalam penyelesaian ini, kami akan menetapkan semula aplikasi untuk memulakan semula konfigurasinya.

Ini caranya:

 • Tekan kekunci Windows + I untuk melancarkan aplikasi Tetapan.
 • Klik pada pilihan Aplikasi dan pilih Aplikasi & Ciri dari panel kiri.
 • Cari senarai dan klik pada Foto Microsoft atau pilihan Foto .
 • Klik pada butang Advanced Options di bawah nama aplikasi.
 • Tatal ke bawah dan klik pada butang Reset untuk memulakan semula aplikasi.

Setelah proses selesai, periksa apakah masalahnya diselesaikan. Sekiranya tidak teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

2] Padamkan entri pendaftaran versi lama aplikasi Foto

Dalam penyelesaian ini, anda boleh memperbaiki ralat semasa membuka sebarang fail gambar dengan menghapus versi pendaftaran yang lebih lama untuk aplikasi Foto.

Ini caranya:

Perhatian : Oleh kerana ini adalah operasi pendaftaran, disarankan agar anda membuat sandaran pendaftaran atau membuat Titik Pemulihan Sistem sekiranya prosedur salah. Setelah anda mengambil langkah berjaga-jaga yang perlu, anda kini boleh melakukan seperti berikut:

Tekan kekunci Windows + R.

Dalam kotak dialog Jalankan, ketik regedit dan tekan Enter untuk melancarkan Registry Editor.

Seterusnya, arahkan atau lompat ke kunci pendaftaran di bawah:

HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Classes \ Local Settings \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ AppModel \ Repository \ Families \ Microsoft.Windows. Gambar_8wekyb3d8bbwe

Di panel kiri, kembangkan / runtuh Microsoft.Windows. Kekunci gambar_8wekyb3d8bbwe .

Di bawah kunci ini, biasanya terdapat 8 entri. Sekiranya anda menjumpai 4 entri yang mempunyai nombor versi lebih lama daripada 4 yang lain, klik kanan satu demi satu 4 entri usang dan pilih Padam dari menu konteks. Sebilangan pengguna menjumpai 6 entri dengan 2 entri usang, hapus 2 entri pendaftaran yang ketinggalan zaman.

Catatan : Untuk dapat menghapus entri pendaftaran, pertama-tama anda perlu mengambil alih entri pendaftaran.

Setelah anda menghapus entri yang sudah lapuk, keluar dari Registry Editor dan kemudian tetapkan semula cache Windows Store untuk mengukur dengan baik.

Selepas itu, mulakan semula komputer anda dan lihat apakah anda dapat membuka / melihat gambar dengan aplikasi Foto tanpa ralat. Sekiranya tidak, anda boleh meneruskan penyelesaian seterusnya.

3] Nyahpasang dan pasang semula aplikasi Foto

Dalam penyelesaian ini, anda perlu menyahpasang aplikasi Foto dan memasangnya semula. Pemasangan semula penulisan semula ke registri dengan tetapan yang betul jadi ini berfungsi dalam kebanyakan kes dan harus menyelesaikan ralat.

Walau bagaimanapun, kebanyakan aplikasi lalai tidak dapat dicopot pemasangannya dengan cara konvensional, jadi anda harus menyahpasang / memasang semula aplikasi Foto melalui PowerShell.

Ini caranya:

Tekan kekunci Windows + X untuk melancarkan Menu Pengguna Kuasa.

Sekarang, tekan A pada papan kekunci untuk melancarkan PowerShell dalam mod pentadbir / tinggi.

Di tetingkap PowerShell, salin dan tampal perintah di bawah dan tekan Enter untuk menyahpasang aplikasi Foto:

Dapatkan-AppxPackage * foto * | Buang-AppxPackage

Setelah aplikasi dicopot pemasangan, salin dan tampal perintah di bawah dan tekan Enter untuk memasang semula aplikasi.

Dapatkan-AppxPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Daftar "$ ($ _. InstallLocation) \ AppXManifest.xml"}

Setelah pemasangan semula selesai, periksa dan lihat apakah masalahnya diselesaikan. Sekiranya tidak teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

4] Jalankan Penyelesai Masalah Aplikasi Gedung Windows

Dalam penyelesaian ini, anda boleh menjalankan Windows Troubleshooter untuk menyelesaikan masalah yang mungkin menghalang aplikasi Foto berfungsi dengan baik sehingga mencetuskan ralat ini.

Lakukan perkara berikut:

 • Pergi ke Mula > Tetapan > Kemas kini & Keselamatan > Selesaikan Masalah .
 • Pilih Aplikasi Gedung Windows > Jalankan penyelesai masalah .

When the process completes, check to see if the issue persists. If so try the next solution.

5] Run SFC/DISM scan

If you have System files errors, you may encounter the Invalid value for registry error.

The SFC/DISM are tools in Windows that allows users to scan for corruptions in Windows system files and restore corrupted files.

For the purposes of ease and convenience, you can run the scan using the procedure below.

Open Notepad – copy and paste the command below into the text editor.

@ echo off date / t & time / t echo Dism / Online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup Dism / Online / Cleanup-Image / StartComponentCleanup echo ... tarikh / t & masa / t echo Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / PemulihanGema kesihatan ... tarikh / t & masa / t echo SFC / scannow SFC / tarikh imbasan / t & masa / t jeda

Simpan fail dengan nama dan tambahkan pelanjutan fail .bat - contohnya; SFC_DISM_scan.bat .

Jalankan berkali-kali file batch dengan hak istimewa admin (klik kanan fail yang disimpan dan pilih Jalankan sebagai Pentadbir dari menu konteks) sehingga ia tidak melaporkan kesilapan - pada ketika itu anda kini boleh menghidupkan semula PC anda dan melihat apakah masalah aplikasi Foto diselesaikan.

Sebarang penyelesaian ini harus menyelesaikan masalah untuk anda!

Nilai-untuk-pendaftaran tidak sah