Cara memainkan fail MP4 pada Windows 10

Tidak dapat memainkan MP4 pada Windows 10? Jangan terkejut! Windows 10 tidak akan memainkan fail MP4. Sekiranya anda ingin memainkan fail video MP4 di Windows 10, anda perlu menggunakan perisian percuma seperti VLC Media Player & 5KPlayer .

Mainkan MP4 pada Windows 10

Windows Media Player pada Windows 10 secara tidak asli menyokong format .mp4. Untuk memainkan MP4, anda perlu memuat turun beberapa Codec atau menggunakan salah satu pemain video atau media pihak ketiga ini. Kedua-dua pek Gabungan Komuniti Pek Codec atau K-Lite Codec Pack ini akan menjadikan fail MP4 anda dimainkan. Walau bagaimanapun, prosedur ini membosankan dan tidak disokong secara tepat.

Saya akan mengesyorkan agar anda menggunakan VLC Media Player atau 5KPlayer kerana ia mudah dimulakan.

Pemain Media VLC

mp4-fail-di-windows-10

Pemain Media VLC adalah antara pemain media terbaik untuk Windows. Ia menjadi lebih baik dengan keluaran terbarunya. mempunyai teras audio yang ditulis semula yang membolehkan output kelantangan yang lebih baik dan pengurusan peranti yang lebih baik. Untuk menyokong teras baru, beberapa modul juga telah ditulis semula. Ia juga menyokong susun atur berbilang saluran dalam semua format dengan betul. Semua output audio baru telah ditambahkan untuk memberikan pengalaman audio yang baik dan lancar kepada penggunanya. Ia menyokong bermain format fail .mp4 bersama dengan beberapa format fail media lain.

Pemain 5KP

5KPlayer juga adalah salah satu pemain media percuma terbaik yang ada sekarang. Ia dianggap sebagai jack of semua perdagangan dan menguasai banyak.

Tab pada antara muka terutamanya untuk DVD, YouTube, Airplay, Muzik dan Video. Menggerakkan kursor ke setiap tab membawa mereka ke barisan hadapan, jadi pengguna akan selalu mengetahui bahawa ini dapat diklik. Semasa menggerakkan kursor tetikus ke dalam pemain semasa main semula, butang untuk tugas yang berbeza muncul dengan cepat. Anda juga boleh memutar video dengan segala cara yang mungkin.

main-mp4-di-tingkap-10

5KPlayer menyokong muat turun video, AirPlay, Muzik dan Main balik Video, dan menawarkan sokongan untuk format HD4K, 5K dan 1080p HD dan untuk format fail MP4, MP3, FLAC, APE, AAC, dll.

Beritahu kami bagaimana anda memainkan fail MP4 pada PC Windows 10 anda.

main-mp4-fail-di-windows-10