Cara mencegah atau menyelesaikan masalah Kipas Laptop yang terlalu panas dan bising

Anda tidak dapat menumpukan perhatian pada apa sahaja yang anda kerjakan dengan kipas komputer riba yang bising. Pelaku kipas komputer riba yang bising boleh menjadi salah satu dari dua biasanya - debu dan terlalu panas. Sekiranya anda telah menggunakan kipas komputer riba selama bertahun-tahun, anda mungkin akan tertanya-tanya mengapa ada suara bersenandung yang jauh dari bunyi putih. Ini tidak membantu anda menumpukan perhatian - anda semakin terganggu, dan itu harus berhenti.

Sekarang, untuk mengetahui perkara yang paling penting, anda harus menentukan mengapa kipas komputer riba anda lebih bising daripada biasa. Kipas penyejuk yang berjalan pada kadar yang cepat dan tanpa henti boleh dipersalahkan untuk ini. Ia menyala atau bekerja lebih keras daripada biasa - berpusing seperti kucing liar - ketika perlu menghilangkan panas atau ketika berada di bawah beban kerja yang melampau. Walaupun komputer riba anda ringkas, ia tetap terdedah kepada pengumpulan habuk. Debu yang tersumbat boleh mendatangkan malapetaka pada sistem komputer riba anda yang menyebabkannya panas dan bising. Cabaran di sini adalah bagaimana menyejukkan komputer riba dan mengurangkan bunyi yang menjengkelkan.

Kipas Laptop Bising yang terlalu panas

Kipas Laptop Bising yang terlalu panas

Sekiranya kipas komputer riba Windows 10 anda membuat bunyi pengisaran, dengungan atau bunyi yang aneh ketika dihidupkan, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi masalah kipas komputer riba dan terlalu panas.

  1. Periksa proses yang sedang berjalan
  2. Tutup proses
  3. Gunakan penyejuk komputer riba
  4. Bersihkan kipas komputer riba anda.

1] Periksa proses yang sedang berjalan

Apabila komputer riba anda bising, hanya satu perkara - ia terlalu banyak bekerja. Periksa proses anda dan lihat apakah ada aplikasi atau program yang berjalan dengan intensif CPU atau memerlukan CPU anda untuk mengerjakan lebih keras dari biasanya. Periksa sama ada terdapat proses yang hampir berjalan pada 100 kerana mungkin penyebabnya. Sekiranya semuanya kelihatan baik, maka mungkin kipas CPU itu sendiri yang perlu diperiksa lebih lanjut.

2] Tutup proses

Buka Pengurus Tugas anda dan matikan semua proses yang sedang berjalan untuk menghentikan kipas CPU anda daripada berdengung atau berpusing dalam usaha untuk memenuhi tuntutan menjalankan program seperti ketika anda sedang bermain permainan atau menonton video dalam talian.

3] Gunakan penyejuk komputer riba

Komputer riba anda hanya boleh mengeluarkan banyak haba sebelum menjadi tidak berfungsi. Menggunakan pendingin komputer riba disarankan bagi mereka yang menggunakan komputer riba untuk permainan atau bekerja yang bermaksud komputer riba boleh bekerja keras untuk jangka masa yang panjang. Anda boleh memilih antara penyejuk komputer riba yang mempunyai plat asas penyejuk dan yang disangkut pada komputer riba untuk langsung mengepung atau menyedut udara panas. Perisian penyejukan komputer riba ini mungkin menarik minat anda.

4] Bersihkan kipas komputer riba anda

Sekiranya semuanya gagal, teruskan ke akar masalah. Anda boleh mengupah profesional untuk melakukan pembersihan untuk anda, atau anda boleh melakukannya sendiri. Debu dan rambut yang sekata dapat menumpuk dan tersumbat ke kipas komputer riba anda yang dapat mengurangkan aliran udara. Pembersihannya kemungkinan besar akan menyelesaikan masalah anda.

Anda memerlukan pemampat udara dan pemutar skru kecil untuk melakukan ini. Pastikan anda mengeluarkan bateri sebelum mula membersihkannya untuk mengelakkan elektrik statik. Anda juga mesti mencabut penyesuai AC. Buka penutup panel akses untuk melihat kipas komputer riba. Hembuskan habuk menggunakan pemampat udara. Pastikan anda melakukan ini di luar rumah anda untuk mengelakkan asma atau reaksi alergi terhadap habuk.

Setelah selesai, pasang kembali semuanya dan aktifkan sistem - anda semestinya mempunyai komputer riba yang lebih senyap sekarang.

Bacaan berkaitan : Kipas CPU sentiasa berjalan dengan kelajuan penuh.

Komputer riba dianggap sebagai alat yang paling popular digunakan untuk kedua-dua tempat kerja dan bersantai. Banyak perniagaan global kini beroperasi dengan penggunaan internet dan komputer riba untuk memastikan keadaan terus meningkat. Membersihkan kipas komputer riba dan memastikannya tidak terlalu panas dan akan membantu anda memperpanjang jangka hayat dan kesihatan komputer riba anda serta mengurangkan kebisingan.

Lebih banyak petua untuk membersihkan komputer, tetikus dan papan kekunci Windows anda di sini.

Kipas CPU sentiasa berjalan dengan kelajuan penuh