Cara membuat Program dijalankan pada permulaan pada Windows 10

Mungkin ada beberapa program yang anda mahukan selalu dijalankan semasa permulaan atau boot. Katakan bahawa perkara pertama yang selalu anda lakukan ialah menghidupkan penyemak imbas anda dan mula melayari laman web. Pasti, apabila PC Windows anda boot ke desktop, anda selalu dapat menyemak imbas penyemak imbas anda secara manual dan memasukkan URL, tetapi jika anda ingin menjadikannya permulaan automatik, maka anda boleh membuat Program dengan mudah, seperti mengatakan Penyemak Imbas, dijalankan pada permulaan secara automatik setiap masa di Windows 10/8/7.

Jalankan Program pada permulaan Windows 10

Pertama, anda ingin memeriksa tetapan Program dan melihat apakah ada tetapan yang membolehkan anda membuatnya berjalan pada setiap permulaan. Sekiranya ada maka ia menjawab soalan dengan mudah. Sekiranya tidak, maka ada tiga cara lain untuk anda melakukannya. Mari kita perhatikan mereka:

1] Letakkan jalan pintas Program dalam folder Startup

Cara membuat Program dijalankan pada permulaan pada Windows 10

Cara termudah adalah dengan meletakkan jalan pintas Program dalam folder Windows Startup.

The Pengguna Semasa Startup folder dalam Windows terletak di:

C: \ Users \ Username \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programs \ Startup

Program-program ini bermula untuk pengguna log masuk semasa sahaja. Untuk mengakses folder ini secara langsung, buka Run, ketik shell: startup dan tekan Enter.

The Semua Pengguna Windows folder startup terletak di:

C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ Start Menu \ Programs \ StartUp

Untuk membuka folder ini, bawa kotak Run, ketik shell: permulaan biasa dan tekan Enter.

Anda boleh menambah jalan pintas program yang ingin anda mulakan dengan Windows dalam folder ini.

Program dalam folder Startup tidak bermula pada permulaan pada Windows 10

2] Tambahkan Program ke permulaan menggunakan perisian percuma

Walaupun Utiliti Konfigurasi MSCONFIG atau Sistem membolehkan anda melumpuhkan atau memadam entri permulaan, ia tidak membenarkan anda menambahkan program permulaan. Terdapat banyak alat percuma yang membolehkan anda menguruskan program permulaan.

Untuk menambahkan program permulaan dengan mudah, anda boleh menggunakan perisian percuma seperti Chameleon Startup Manager atau Quick Startup. Kedua-duanya adalah pengurus permulaan yang kaya dengan ciri yang membolehkan anda dengan mudah menambahkan program permulaan bersama dengan parameter pelancarannya.

3] Jadikan Program dijalankan dengan boot Windows melalui Registry

Anda boleh menggunakan Jalur Permulaan Registry untuk menambahkan program untuk dimulakan dengan setiap but. Anda boleh menggunakan kunci pendaftaran Run and RunOnce untuk membuat program dijalankan setiap kali pengguna log masuk atau berjalan sekali sahaja.

Kunci pendaftaran terdapat di sini. Mereka adalah untuk Pengguna Semasa dan untuk Semua Pengguna - Jalankan setiap kali atau jalankan sekali sahaja:

HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Run HKEY_LOCAL_MACHINE \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ RunOnce HKEY_CURRENT_USER \ Perisian \ Microsoft \ Windows \ CurrentVners \ Microsoft \ Windows \ CurrentVners

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini di MSDN.

4] Gunakan Penjadual Tugas untuk membuat program dijalankan semasa permulaan

Anda boleh membuat Basic Task Wizard menggunakan Windows Task Scheduler untuk membuat program dimulakan semasa boot setiap kali, dengan menggunakan pilihan When the computer start as the Task Trigger.

Setelah melakukan ini, anda mungkin ingin menetapkan waktu tunda untuk program Permulaan. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh memulakan Program secara automatik sebagai Pentadbir.

PS : Catatan ini akan menunjukkan kepada anda cara membuka aplikasi Windows Store pada permulaan.

Jadikan Program dijalankan pada permulaan di Windows