Betulkan ralat ntdll.dll pada Windows 10

Fail DLL atau Perpustakaan Dinamik Pautan yang akan kita bincangkan hari ini disebut ntdll.dll. Ia dibuat oleh Windows dalam folder System32 ketika OS dipasang. Keterangan fail berbunyi ' NT Layer DLL' yang bermaksud bahawa ia mengandungi beberapa fungsi Kernel yang membantu dalam fungsi normal sistem operasi Windows. Fail ini secara serentak dapat menyajikan program yang berbeza dengan menyediakan fungsi Kernel yang berbeza yang menyokong prestasi program. Sekiranya anda menerima ralat fail ntdll.dll pada Windows 10/8/7, maka terdapat beberapa pembaikan langsung untuk perkara yang sama.

ralat ntdll.dll

Betulkan ralat kerosakan fail ntdll.dll

Untuk memperbaiki ralat ini, kami akan melakukan pembaikan berikut:

  1. Daftarkan semula fail DLL
  2. Lumpuhkan masalah yang menyebabkan penambahan Internet Explorer.
  3. Gunakan Perintah DISM.
  4. Gunakan Penyelesai Masalah Keserasian Program.
  5. Imbas fail untuk eksploitasi.
  6. Menggunakan Pemeriksa Fail Sistem.
  7. Ganti fail dari sumber yang dipercayai.

Sebelum memulakan, nyalakan semula komputer anda dan lihat apakah itu membuat ralat itu hilang. Kadang-kadang ini membantu.

1] Daftarkan semula fail DLL

Anda perlu mendaftarkan semula fail DLL dan melihat apakah itu membantu. Untuk melakukannya, buka CMD tinggi dan jalankan perintah berikut satu demi satu:

regsvr32.exe / u ntdll.dll
regsvr32.exe ntdll.dll

Sekiranya itu membantu, bagus, jika tidak, baca terus.

2] Lumpuhkan add-on Internet Explorer yang bermasalah

Beberapa tambahan Internet Explorer boleh menjadi penyebab kepada masalah ini. Oleh itu, anda boleh mencuba melumpuhkan beberapa add-on Internet Explorer satu persatu dan periksa sama ada ia memperbaiki ralat.

3] Jalankan DISM

Ralat NTOSKRNL.exe

Untuk melakukannya, tekan kombinasi WINKEY + X dan klik pada Command Prompt (Admin). Sekarang masukkan tiga perintah berikut secara berurutan dan satu demi satu dan tekan Enter:

Ketepikan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pemeriksaan Kesihatan Kekalahan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / ImbasanKesalahan Kesihatan / Dalam Talian / Pembersihan-Imej / Pulihkan Kesihatan

Biarkan perintah DISM ini berjalan dan tunggu sehingga perintah tersebut dilaksanakan.

4] Gunakan Penyelesai Masalah Keserasian Program

Mungkin ada kes di mana program yang anda cuba jalankan tidak dapat dijalankan pada sistem operasi yang lebih baru. Jadi, anda kini boleh menggunakan Penyelesaian Masalah Keserasian Program untuk menjalankannya dengan tetapan keserasian untuk versi Windows yang lebih lama.

5] Imbas fail untuk eksploitasi

Anda juga boleh mencuba menjalankan imbasan malware menggunakan Windows Defender atau alat antivirus pendapat kedua, mandiri, berdasarkan permintaan seperti Kaspersky atau Dr. Web Cureit.

6] Menggunakan Pemeriksa Fail Sistem

Ini akan memperbaiki fail sistem Windows yang berpotensi rosak atau rosak. Anda perlu menjalankan perintah ini dari command prompt yang ditinggikan.

Anda juga boleh menggunakan FixWin perisian percuma kami untuk menjalankan utiliti Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

7] Ganti fail dari sumber yang dipercayai

Fail yang disebutkan di atas terletak di jalan ini-

Untuk x86:

PC ini> C: \ Windows \ System32.

Untuk x64:

PC ini> C: \ Windows \ SysWOW64.

Oleh itu, dapatkan fail baru dari komputer lain dengan nombor versi fail yang sama sebaiknya.

Kemudian, anda perlu boot ke Safe Mode. Selepas itu, arahkan ke jalan yang disebutkan di atas. Dan ganti fail menggunakan Pemacu USB atau peranti storan luaran yang lain.

Seterusnya, buka Prompt Perintah dengan mencari cmd di kotak carian Cortana dan jalankan dengan hak pentadbir tahap.

Akhirnya, ketik perintah berikut dan tekan kekunci Enter-

regsvr32 ntdll.dll

Nyalakan semula komputer anda agar perubahan berlaku.

Sekiranya tidak ada yang membantu, mungkin anda boleh memasang semula aplikasi yang rosak dan melihat apakah itu sesuai untuk anda.

Original text


ralat ntdll.dll