Betulkan penggunaan CPU, Memori, atau Cakera tinggi Chrome di Windows 10

Sebilangan ciri Chrome yang sudah ada termasuk PC Windows 10 yang perlahan. Sekiranya anda sering menghadapi masalah ini, inilah masanya untuk mematikan beberapa pilihan pra-pengambilan. Anda juga boleh memilih untuk mengetahui tab mana yang menyebabkan masalah itu. Lihat petua untuk memperbaiki penggunaan Disk atau CPU tinggi Chrome di Windows 10.

Penggunaan cakera 100% di Windows 10 adalah salah satu masalah yang paling biasa, dan terdapat banyak sebab untuk itu. Secara teknikal, salah satu program yang mempunyai tol yang tinggi di komputer menjadikan semua yang lain menjadi perlahan.

Penggunaan CPU, Memori atau Cakera tinggi Chrome

Sekiranya anda menghadapi masalah ini, anda perlu melihat bidang berikut:

  1. Lumpuhkan atau hapus Sambungan yang tidak diingini
  2. Lumpuhkan ciri terbina dalam
  3. Gunakan Pengurus Tugas Chrome untuk mengenal pasti tab pelakunya
  4. Tetapkan semula Chrome.

1] Lumpuhkan atau buang Sambungan yang tidak diingini

Periksa pelanjutan penyambungan, tema dan addon yang anda pasang dan matikan atau lebih baik lagi menghapusnya. Beberapa peluasan diketahui menggunakan banyak sumber.

2] Lumpuhkan ciri Chrome terbina dalam

Penyemak imbas Google Chrome boleh menyebabkan masalah jika anda memasang tab kerana semuanya diprapetap dan dimuat semula setiap kali anda melancarkan penyemak imbas. Satu-satunya cara untuk membetulkannya adalah melumpuhkan prefetch, jika tidak, anda perlu melepaskan semua dari senarai anda yang tidak mungkin.

Lancarkan Google Chrome. Pergi ke Tetapan> Tunjukkan Tetapan Lanjutan> Privasi.

Periksa pilihan Gunakan perkhidmatan ramalan untuk membantu menyelesaikan carian dan URL yang ditaip di bar alamat. Togolnya. Anda juga boleh mematikan pilihan yang berkaitan kedua yang mengatakan " Gunakan perkhidmatan ramalan untuk memuat halaman dengan lebih cepat "

Dalam versi Chrome terkini, tetapan ini disebut Preload pages untuk penyemakan imbas dan pencarian yang lebih pantas . Anda akan mendapatkannya di bawah Tetapan> Lanjutan> Privasi dan keselamatan.

Pramuat halaman untuk penyemakan imbas yang lebih pantas

Terdapat bahagian lanjutan yang disebut " Lindungi anda dan peranti anda dari laman web berbahaya " ini akan menyebabkan aktiviti cakera tinggi jika komputer anda dijangkiti virus atau mempunyai Windows atau Office versi bootleg. Anda boleh mematikannya untuk sementara waktu, tetapi kemudian pastikan untuk menggunakan Windows Defender untuk mengimbas komputer anda.

Kedua-dua pilihan ini akan memastikan bahawa Chrome tidak memuat turun laman web ini di mana sahaja, yang seterusnya memastikan bahawa tidak ada aktiviti cakera keras yang berlaku. Pada versi Chrome yang lebih lama, ini tersedia sebagai pratonton.

Baca : Cara memperbaiki 100% Cakera, CPU Tinggi, Penggunaan Memori Tinggi di Windows 10.

3] Ketahui Tab mana yang menggunakan lebih banyak sumber

Sekiranya anda tidak mempunyai banyak pilihan, dan Anda perlu memasang laman web, kami dapat mengetahui tab mana yang menyebabkan masalah penggunaan cakera di Chrome.

  • Pastikan Chrome adalah Windows terkini dan aktif.
  • Tekan Shift + Esc, dan ia akan membuka pengurus tugas Chome.
  • Ini akan membuka Pengurus Tugas Chrome sendiri, yang akan memberi anda penampilan yang lebih tepat.
  • Anda dapat melihat berapa banyak memori yang digunakan oleh setiap tab dan pemalam. Bunuh yang menyebabkan masalah.

Penggunaan CPU, Memori atau Cakera Chrome

Ini akan membantu anda untuk mengetahui masalah semasa dalam perjalanan. Anda selalu boleh beralih ke penyemak imbas lain jika ini semakin kerap.

4] Tetapkan semula Chrome

Sekiranya tidak ada yang membantu, anda boleh menetapkan semula Chrome - atau menyahpasangnya dan kemudian memasangnya semula - dan lihat apakah itu membantu. Menetapkan semula penyemak imbas akan menghapus tetapan peribadi, penanda halaman, dll. Oleh itu, anda mungkin mahu menyandarkannya terlebih dahulu.

Semoga ini dapat membantu!

Lebih banyak mengenai ini:

  1. Jadikan penyemak imbas Chrome kurang menggunakan memori pada Windows; walaupun dengan harga
  2. Kurangkan penggunaan memori tinggi Chrome & jadikannya kurang RAM.
Pramuat halaman untuk penyemakan imbas yang lebih pantas