Cara Menghentikan, Membatalkan, Mencegah, Membatalkan Penutupan Sistem di Windows 10

Kadang kala, anda mungkin dapat melihat mesej - Sistem ditutup. Tolong selamatkan semua kerja anda . Atau anda mungkin dapat melihat mesej - Hidupkan semula komputer anda dalam 10 minit untuk menyelesaikan pemasangan Kemas Kini Windows yang penting . Atau mungkin anda mengklik butang Shutdown atau Restart secara tidak sengaja, sebelum menyimpan kerja anda dan anda ingin menghentikan atau membatalkan penutupan sistem dan menghentikan operasi ini. Anda boleh membuat jalan pintas desktop Windows yang berguna ini yang dapat membantu anda dalam situasi seperti ini.

Batalkan Penutupan Sistem atau Mulakan Semula

batalkan sistem-penutupan

Anda tidak boleh membatalkan restart atau mematikan menggunakan antara muka Windows Shutdown Event Tracker. Hanya mungkin untuk melakukan tugas ini dari baris arahan. Untuk membatalkan atau membatalkan penutupan sistem atau memulakan semula, buka Prompt Perintah, ketik shutdown / a dalam jangka masa tamat dan tekan Enter Sebaliknya lebih mudah untuk membuat pintasan desktop atau papan kekunci untuknya. The / a hujah akan membatalkan penutupan sistem dan hanya boleh digunakan dalam tempoh masa-tamat.

Buat pintasan Pembatalan Sistem Abort

Klik kanan pada kawasan kosong di desktop anda. Pilih Baru> Jalan pintas. Di kotak pertama Wizard Buat Pintasan, ketik: shutdown.exe -a. Sekarang klik Seterusnya dan namakan jalan pintas: Abort Shutdown. Klik Selesai. Akhirnya, pilih ikon yang sesuai untuknya!

Untuk memberikan jalan pintas Abort System Shutdown ini, pintasan papan kekunci , klik kanan padanya> Properties> tab Pintasan. Di kotak kekunci Pintasan, anda akan melihat tulisan "Tiada". Klik di kotak ini, dan tekan kekunci A dari papan kekunci anda. Huruf Ctrl + Alt + Del akan muncul secara automatik, dan sekarang akan menjadi jalan pintas papan kekunci anda untuk membatalkan penutupan atau membatalkan semula. Klik Guna> OK.

tingkap harta tanah

Ini boleh digunakan hanya dalam jangka masa tamat. Oleh itu, ingat bahawa anda mungkin hanya mempunyai beberapa saat untuk menghentikan proses penutupan atau memulakan semula, dan jadi anda lebih baik mempunyai jari cepat yang sebenar untuk dapat menggunakan jalan pintas ini.

Sebagai alternatif, yang boleh anda lakukan, adalah membuat jalan pintas yang terpisah untuk Shutdown terlebih dahulu, seperti berikut:

Klik kanan pada kawasan kosong di desktop anda. Pilih Baru> Jalan pintas. Di kotak pertama Wizard Buat Pintasan, ketik: Shutdown -s -t 30. Klik Seterusnya. Namakan jalan pintas: Tutup , dan klik Selesai. Kemudian pilih ikon yang sesuai untuknya!

Apabila anda menggunakan jalan pintas ini untuk mematikan, pertama kali anda akan mendapat kotak dialog yang menyatakan: Windows akan dimatikan dalam masa kurang dari satu minit. Dalam kes kami, ia akan ditutup dalam 30 saat.

Ini akan memberi anda 30 saat untuk membatalkan penutupan sistem. Setelah penutupan atau mulakan semula dibatalkan, anda akan mendapat ikon di dulang sistem anda.

Klik pada ikon untuk membuatnya hilang!

Begitu juga, anda boleh membuat jalan pintas Restart dengan kelewatan 15 saat menggunakan: Shutdown -r -t 30.

Bercakap mengenai suis pemadaman, anda mungkin ingin melihat pilihan Matikan pada Windows, dan suis CMD baru untuk shutdown.exe di Windows.