10 aplikasi Android teratas untuk mengawal PC Windows 10 dari jauh dari telefon

Microsoft membenarkan pengguna mengakses PC Windows di telefon anda. Sebaliknya, akses berbilang platform adalah cara terbaik untuk disambungkan dengan selamat ke kerja anda sepanjang masa - jika anda mahu, begitulah. Tetapi ia juga melampaui itu - dengan aplikasi Android ini, anda boleh melakukan apa sahaja yang anda lakukan pada PC Windows 10 anda , dan anda boleh melakukan semuanya dari tempat tidur atau kereta anda, atau semasa berkhemah.

Aplikasi Android untuk mengawal PC dari jauh menggunakan telefon anda

Terdapat beberapa aplikasi Android yang dapat mengawal Windows 10 melalui telefon anda, melalui WiFi, Bluetooth atau sambungan internet yang tersedia. Pada dasarnya terdapat dua jenis aplikasi yang membantu anda mengawal komputer Windows 10 dengan telefon Android - satu melakukannya dengan memindahkan skrin PC anda di telefon anda. Sementara yang lain menggunakan tetikus, yang mirip dengan alat kawalan jauh untuk mengendalikan komputer Windows dengan telefon Android. Berikut adalah aplikasi android terbaik untuk mengawal Windows 10 dari telefon.

1] Jauh PC

Aplikasi Android untuk mengawal PC dari jauh menggunakan telefon anda

Aplikasi Android ini juga menggunakan Bluetooth atau WiFi untuk mengendalikan PC Windows 10 anda, dan alat kawalan jauhnya juga mempunyai sejumlah besar fitur berguna. Selain papan kekunci dan tetikus biasa, anda juga mempunyai program seperti Powerpoint dan Excel. Aplikasi ini menggunakan ciri Desktop Jauh untuk membolehkan anda melihat skrin utama sistem Windows 10 anda. Ia juga mempunyai lebih dari 25 permainan konsol yang dapat anda mainkan dengan touchpad. Terlebih lagi, ia juga memiliki beberapa tata letak untuk gamepad, yang memungkinkan Anda membuat permainan Anda sendiri. Aplikasi ini boleh dimuat turun di sini.

2] Desktop Jauh Chrome

Aplikasi ini memindahkan PC anda ke telefon anda dan membolehkan anda mengawalnya dari sana. Itu diakses melalui alat kawalan jauh, dan anda memerlukan akaun Google untuk menggunakan ciri alat kawalan jauh. Salah satu ciri terbaik aplikasi desktop ini adalah ciri perkongsian skrin tanpa cela. Pengguna mendapati aplikasi ini sangat membantu, kerana menjadikannya praktikal dan sangat mesra pengguna. Anda boleh menggunakannya dengan pad sentuh, seperti di telefon anda, atau tetikus. Satu-satunya perkara yang anda perlukan ialah melog masuk ke Google Chrome dengan id Google anda. Aplikasi ini boleh dimuat turun dari sini.

3] KiwiMote

KiwiMote adalah salah satu aplikasi Android yang paling banyak dikaji dan digunakan secara meluas. Ia berfungsi melalui WiFi, dan memerlukan sistem dan telefon anda disambungkan ke hotspot atau penghala yang sama - anda boleh melakukannya dengan mengimbas kod QR, atau anda boleh meminta Pin, untuk menghubungkan keduanya. Tetapi aplikasi ini mengharuskan anda memasang Java pada sistem anda. Pengguna telah mendakwa bahawa aplikasi ini memiliki gamepad dan tetikus yang paling responsif, dan juga memungkinkan anda menggunakan aplikasi seperti Media Player dan Adobe PDF - yang pada dasarnya adalah aplikasi desktop. Aplikasi ini boleh dimuat turun dari sini.

4] TeamViewer

Mungkin aplikasi Android yang paling banyak digunakan untuk Windows 10, TeamViewer juga memiliki versi desktop yang dapat digunakan untuk menggunakan satu komputer dari komputer yang lain. Aplikasi ini berfungsi melalui alat kawalan jauh dan juga membolehkan pemindahan fail termudah dan menyokong lebih dari satu monitor. Aplikasi ini sangat digunakan dalam sektor IT - versi Android dan desktop. Ini adalah aplikasi yang paling dipercayai dan responsif dengan mana anda dapat mengawal sistem Windows 10 anda. Anda boleh menggunakan ID pengguna dan kata laluan TeamViewer untuk menyambungkan telefon ke PC melalui TeamViewer. Aplikasi ini boleh dimuat turun dari sini.

5] Jauh Bersatu

Aplikasi ini menggunakan Bluetooth atau WiFi untuk mengawal sistem dan sudah mempunyai lebih daripada 75 program yang telah dipasang sebelumnya. Selain Windows, ia juga menyokong Linux dan Mac. Ia menukar telefon anda menjadi 'alat kawalan jauh sejagat', Anda juga dapat melihat skrin PC anda dengan aplikasi ini, malah berfungsi dengan papan kekunci tambahan seperti SwiftKey dan Swipe. Anda boleh memuat turun versi percuma Unified Remote yang hanya akan menawarkan fungsi terpilih kepada anda, atau anda boleh mengakses semua fiturnya dengan bayaran sekali sahaja. Aplikasi ini boleh dimuat turun di sini.

6] Pemapar VNC

Aplikasi berasaskan alat kawalan jauh dari pembuat VNC (salah satu sistem perkongsian desktop terbaik), VNC Viewer membolehkan anda mengakses skrin PC anda. Ini adalah salah satu aplikasi android yang paling banyak digunakan untuk penggunaan Windows 10 - kebanyakan tempat kerja atau pekerja IT bergantung pada aplikasi ini untuk kerja di luar laman web melalui telefon mereka. Anda juga boleh melihat versi terbaru mereka VNC Connect. Anda boleh memuat turun aplikasinya di sini.

7] Splashtop 2

Aplikasi jauh prestasi bagus untuk lebih daripada satu sebab. Ini adalah salah satu aplikasi paling selamat dari mana anda dapat mengawal sistem Windows 10 anda, dan sangat sesuai untuk permainan, dan terutamanya permainan pelumba. Aplikasi ini juga popular di kalangan profesional IT, dan mereka sering menggunakannya untuk menyokong sistem pelanggan mereka. Mereka mempunyai versi percubaan percuma untuk pengguna baru, tetapi disarankan agar anda menggunakan paket berbayar untuk mendapatkan perkhidmatan yang lebih baik. Anda boleh memuat turun aplikasinya di sini.

8] Pautan Jauh

Salah satu aplikasi Android percuma terbaik, ia juga menggunakan WiFi untuk menyambung ke sistem Windows 10 anda. Walaupun pilihan Bluetooth juga ada. Tetapi aplikasi ini terkenal dengan banyak fitur tambahan, misalnya, Joystick Mode yang memungkinkan anda menggunakan telefon anda sebagai peranti untuk pilihan permainan yang lebih baik. Tetapi aplikasi ini lebih sesuai untuk seseorang yang mempunyai tahap kepakaran dalam aplikasi. Anda boleh memuat turun aplikasinya di sini.

9] DroidMote

Aplikasi hebat lain jika anda ingin menikmati permainan dengan sistem anda, melalui telefon anda. Ia menyokong Android, Linux, dan Windows dan sangat mesra pemain. Ia bahkan mempunyai tetikus sentuh untuk permainan yang tidak menyokong tetikus luaran. Ia juga serasi dengan Android TV. Aplikasi jarak jauh sebenarnya digunakan oleh pemain pro, dan tidak disarankan secara tepat untuk kerja IT biasa, kerana ada pilihan yang jauh lebih baik untuk itu. Anda boleh memuat turun aplikasinya di sini.

10] Desktop Jauh Microsoft

Bagaimana kita boleh melupakan aplikasi Microsoft Remote Desktop lama kita yang baik? Mungkin untuk pengguna Windows 10, ini adalah aplikasi yang paling serasi kerana ia berasal dari syarikat yang sama. Anda boleh memuat turun aplikasinya di sini.

Semasa memilih aplikasi, untuk mengakses PC Windows 10 anda, perhatikan apa yang akan anda gunakan. Sekiranya anda menginginkannya untuk kerja pejabat dan mengawasi CMS anda dan lain-lain, pergi ke aplikasi Jauh Chrome atau KiwiMote. Sekiranya anda ingin menggunakan sistem anda untuk kegunaan rekreasi, pilih aplikasi dari empat nama terakhir dalam senarai. Sekiranya anda mempunyai pekerjaan dan bermain dalam senarai agenda anda, disarankan agar anda menggunakan dua aplikasi yang berasingan untuk permainan dan kerja, kerana ini akan menjadikan anda lebih mudah.

Anda mungkin juga ingin melihat senarai lengkap Aplikasi Microsoft yang tersedia untuk Android.

Original text