Cara menghapus fail Pelaporan Kesalahan Windows yang beratur Sistem yang sangat besar

Windows mempunyai mekanisme maklum balas di mana ia menghasilkan laporan ralat dari masalah Perisian dan Perkakasan. Laporan-laporan ini disimpan buat sementara waktu dalam sistem dan dikirim kembali ke Microsoft sehingga dapat mencari jalan keluar untuk masalah-masalah tersebut, dan memperbaikinya dalam pembaruan yang akan datang. Seiring berjalannya waktu, laporan ini mungkin memerlukan banyak ruang pada sistem. Pengguna akhir bebas untuk menghapusnya dengan menggunakan fitur Free Up Space yang baru. Namun, kadangkala anda tidak akan dapat melakukannya. Dalam catatan ini, kami berkongsi cara menghapus fail Pelaporan Ralat Windows yang beratur Sistem yang sangat besar yang mungkin berjalan di Gigabytes.

Apabila WER mengirimkan fail ralat dan mencari penyelesaiannya, pelayan WER di Microsoft dengan serta-merta mengirimkan penyelesaian jika ada yang tersedia. Sekiranya penyelesaian sedang disiasat atau tidak diketahui, pengguna akhir akan diberitahu mengenainya dan mungkin meminta maklumat tambahan.

Padam fail Pelaporan Kesalahan Windows yang beratur Sistem

Walaupun alat Free Up Space dalam Settings dapat menghapus fail pelaporan ralat ini, kadang-kadang ia tidak dapat menghapus fail pelaporan ralat Windows yang beratur sistem yang sangat besar. Pilihan untuk menghapus Fail Pelaporan Ralat Windows yang beratur S juga terdapat di Utiliti Pembersihan Cakera.

Padamkan Fail Pelaporan Ralat Windows menggunakan Tetapan

Padam fail Pelaporan Kesalahan Windows yang beratur Sistem

Pergi ke Tetapan> Sistem> Penyimpanan> Kosongkan Ruang, dan klik untuk melancarkannya.

Beri masa untuk mengisi semua fail dan folder. Setelah selesai, pilih fail yang dilaporkan oleh Sistem Kesalahan Windows sahaja .

Klik pada butang Hapus fail, dan ia mesti membuang semua itu.

Catatan: Walaupun anda dapat menggunakan alat Pembersih Cakera, alat tersebut akan dikeluarkan dari versi Windows seterusnya.

Padamkan Fail Pelaporan Ralat Windows secara manual

  • Buka File Explorer, dan aktifkan paparan Fail Tersembunyi dari menu.
  • Pergi ke C: \ ProgramData \ Microsoft \ Windows \ WER \
  • Di sini anda akan menemui sekumpulan folder termasuk LocalReportArchive, ReportArchive, ReportQueue, dan Temp.
  • Anda perlu membuka setiap folder ini dan memadam semua fail arkib.
  • Fail-fail ini akan mempunyai nama yang serupa dengan 00c58c1f-b836-4703-9bcf-c699ca24d285.

Sekiranya anda tidak dapat menghapus fail, anda mungkin harus mengambil alih folder ini, dan kemudian melakukan tindakan tersebut.

Lumpuhkan Pelaporan Ralat Windows

Sekiranya ia menjadi kegusaran biasa bagi anda kerana fail dihasilkan setiap hari dan berukuran gigabait, lebih baik anda mematikan Perkhidmatan Pelaporan Ralat Windows untuk beberapa waktu. Kadang-kadang perkhidmatan WER tidak dapat memuat naik fail-fail ini ke Microsoft WER Server, dan mereka tetap berada di belakang dengan banyak ruang.

Padam fail Kesalahan Windows yang Sangat Beratur Pelaporan fail