Apa itu ctfmon.exe? Sekiranya saya mematikan ctfmon.exe pada Windows10?

Beberapa syarikat anti-virus dan sokongan teknikal telah menipu untuk menunjukkan proses yang tulen dalam Windows Task Manager sebagai virus atau malware untuk menipu pelanggan untuk membeli produk atau perkhidmatan mereka. Salah satu kes tersebut adalah dengan proses ctfmon.exe atau CTF Loader .

Apa itu ctfmon.exe

ctfmon.exe

Proses ctfmon digunakan oleh Microsoft Office untuk mengaktifkan Pemproses Input Teks Pengguna Alternatif dan Bar Bahasa Microsoft. Sebaiknya, ia berjalan di latar belakang dan tidak mengganggu fungsi normal sistem anda.

Prosesnya biasanya dicetuskan ketika anda mula menggunakan fungsi yang disarankan di Microsoft Office. Kadang-kadang ia tidak berakhir secara automatik apabila semua aplikasi Microsoft Office ditutup, dan kadang-kadang ia mencetuskan pada permulaan itu sendiri.

Adakah ctfmon.exe virus

Cftmon.exe seperti yang dijelaskan sebelumnya adalah fail asli yang diperlukan oleh Microsoft Office. Walau bagaimanapun, banyak pengguna telah melaporkan virus dengan nama yang sama. Fail asal terletak di C: \ Windows \ System32 . Sekiranya fail bernama serupa dijumpai di luar folder itu, ia mungkin virus atau malware.

Untuk memeriksa sama ada fail itu virus atau fail asli, klik kanan pada proses di Task Manager dan pilih Open location. Sekiranya lokasinya adalah folder System32 yang asli, failnya sah dan asli. Sekiranya tidak, anda perlu segera menjalankan imbasan anti-virus sistem sepenuhnya.

Bolehkah saya melumpuhkan ctfmon.exe pada Windows 10

Kemungkinan bahawa cftmon.exe boleh menjadi virus bukan satu-satunya masalah dengan prosesnya. Pengguna telah melaporkan banyak gangguan dengannya.

Walaupun kami tidak mengesyorkan agar anda melumpuhkannya, jika anda ingin melumpuhkannya dan mencegah ctfmon.exe daripada berjalan pada permulaan, anda boleh melakukannya.

Sekiranya anda tidak mahu proses ini dijalankan, cuba gunakan alat regsvr32. Alat Regsvr32 adalah utiliti baris perintah yang dapat digunakan untuk mendaftar, dan menghapus pendaftaran OLE sebagai kawalan DLL dan ActiveX (OCX) dalam sistem operasi Windows.

Tekan Win + R untuk membuka tetingkap Run. Ketik perintah berikut satu demi satu untuk membatalkan pendaftaran fail DLL, dan tekan Enter selepas masing-masing:

regsvr32.exe / u msimtf.dll
regsvr32.exe / u msctf.dll

Mulakan semula sistem setelah perintah dijalankan dan proses ctfmon.exe akan dilumpuhkan.

Harap ini dapat menjelaskan perkara tersebut!

Ingin mengetahui mengenai proses, fail, atau jenis fail ini?

Fail Windows.edb | csrss.exe | Fail Thumbs.db | TrustedInstaller.exe | StorDiag.exe | MOM.exe | Proses Host untuk Tugas Windows | ApplicationFrameHost.exe | winlogon.exe | atieclxx.exe.

ctfmon.exe