Cara Memasang Font Zawgyi di Windows 10 (Myanmar / Burma)

Penggunaan pelbagai bahasa pada masa ini internet adalah perkara biasa. Ramai yang perlu menggunakan 2-3 bahasa pada komputer yang sama. Walaupun bahasa komputer mungkin berbeda, ketika menyunting, mungkin menggunakan bahasa yang berbeda. Sama seperti bagaimana kita memasang fon Jepun pada Windows 10, dalam panduan ini kita akan berkongsi cara memasang papan kekunci Zawgyi pada Windows 10. Setelah dipasang, anda akan dapat beralih antara papan kekunci, bahasa dan papan kekunci Zawgyi anda, iaitu, Myanmar atau Burma Fon pada Windows 10.

Pasang Papan Kekunci Zawgyi di Windows 10

Tepat sebelum kita memulakan, Myanmar dan Burma (nama lama) sama. Zawgyi, sebaliknya, merujuk kepada jenis huruf bukan Unicode untuk skrip Burma. Oleh itu, apabila kita menyebut Papan Kekunci Burma atau Papan Kekunci Zawgyi , semuanya sama. Di Windows semasa anda menaip Zawgyi, tidak ada yang muncul. Sebaliknya, anda perlu menaip Burma atau Myanmar.

Terdapat tiga cara untuk melakukan ini:

 1. Pasang Papan Kekunci Zawgyi atau Burma menggunakan Masa dan Bahasa
 2. Ketik Zawgyi atau Burma menggunakan Papan Kekunci asli
 3. Gunakan Papan Kekunci Burma Fizikal di Windows 10
 4. Pasang Font Zawgyi di Windows 10 (Myanmar / Burma)

Ada kemungkinan anda mempunyai papan kekunci bahasa Inggeris atau asli. Sekiranya anda merancang untuk menggunakannya dengan papan kekunci Burma di komputer anda, pastikan anda tahu cara menggunakannya dengan betul. Ikuti langkah-langkah untuk memasang papan kekunci Burma Windows 10.

Pasang Font Zawgyi

 • Buka Tetapan> Bahasa> Tambah Bahasa
 • Di tetingkap pop timbul, ketik Burma dan senarai papan kekunci akan muncul.
 • Pilihnya, dan klik Seterusnya.
 • Klik pada butang pasang.

Perhatikan bahawa bahasa ini tidak menyokong banyak ciri lain. Siarkan ini; ia akan memuat turun pakej, dan memasangnya. Setelah dipasang, klik pada bahasa, dan kemudian klik pada Pilihan.

Pilihan Bahasa Burma

Terdapat dua jenis susun atur papan kekunci di sini - Urutan visual dan urutan fonetik. Sekiranya anda mengklik ikon bahasa pada baki sistem atau menggunakan butang Windows + bar ruang, anda boleh beralih antara papan kekunci. Ubahnya, dan lihat susun atur papan kekunci mana yang sesuai untuk anda.

Cara menaip Zawgyi menggunakan Papan Kekunci Bahasa Inggeris

Ini langsung. Pertama, tukar bahasa menggunakan butang Windows + bar ruang. Sekiranya anda melihat Burma dan bukannya "ENG" di bar tugas, apa sahaja yang anda taipkan akan berada dalam bahasa Burma. Sekarang buka notepad, dan taipkan sesuatu menggunakan papan kekunci untuk mengetahui bagaimana semuanya akan berfungsi.

Cara menggunakan Papan Kekunci Fizikal Zawgyi / Burma di Windows

Apabila anda memasang papan kekunci Burma ke Windows 10 dan menukar bahasa, ia akan berfungsi dengan segera. Anda tidak memerlukan konfigurasi baru, dan ini tidak rumit seperti papan kekunci Jepun.

Pasang Font Zawgyi di Windows 10 (Myanmar / Burma)

Pasang Font Zawgyi di Windows 10 (Myanmar / Burma)

Sekiranya anda mahu memasang Font Burma aka Zawgyi Font pada Windows 10, anda boleh melakukannya dari rfa.org . Muat turun fail TFF, dan klik dua kali untuk melancarkannya. Kemudian klik pada pilihan pemasangan untuk menjadikannya tersedia di komputer Windows 10. Perhatikan bahawa anda perlu memasang papan kekunci untuk mengujinya.

 • Navigasi ke Tetapan> Pemperibadian> Font
 • Taip Burma dan fon akan muncul. Klik untuk membuka.
 • Tukar bahasa input ke Burma
 • Di bar teks, ketik Burma dan anda akan melihat pratonton.

Beritahu kami jika panduan ini membantu anda memasang papan kekunci Burma atau memasang Zawgyi Font di Windows 10 (Myanmar / Burma).

Pasang Font Zawgyi