Cara Menggabungkan atau Menghapus Partition OEM di Windows 10

Sekiranya anda perhatikan dalam Pengurusan Cakera, sebahagian daripada cakera keras anda mengatakan Sihat (partisi OEM), dan menempati ruang dalam GB, maka itu adalah perkara biasa. Tidak ada yang perlu dirisaukan kecuali bahawa bahagian ruang simpanan tidak ada. Walaupun anda mengklik kanan padanya, hanya menu Bantuan yang dipaparkan. Dalam panduan ini, kami akan berkongsi bagaimana anda boleh menggabungkan atau menghapus Partition OEM di Windows 10/8/7.

Apa itu Partition OEM

Sistem Windows Partition Terpelihara

Juga disebut sebagai System Reserved Partition, ia diletakkan oleh OEM untuk membantu anda memulihkan komputer anda atau kembali ke keadaan yang sama seperti ketika anda membeli komputer.

Gabungkan atau Padam Partition OEM di Windows

Gabungkan atau Padam Partition OEM di Windows

Alat Pengurusan Cakera Windows tidak akan membiarkan anda memadam / menggabungkan partisi OEM. Anda harus menggunakan alat baris perintah terbina dalam yang disebut Diskpart.

Berhati-hatilah sebelum anda memutuskan untuk menjalankan perintah, jangan sampai anda mengacaukan - anda harus tahu apa yang anda lakukan:

  • Buka arahan Run, ketik diskpart, dan tekan Enter.
  • Taip, dan masukkan disk list untuk menyenaraikan disk.
  • Pilih cakera yang ingin anda uruskan - katakan itu adalah Disk Z
  • Kemudian ketik pilih disk z dan tekan Enter.
  • Masukkan partisi senarai dan tekan Enter untuk memaparkan semua jilid.
  • Taip pilih partition x dan tekan Enter. Di sini x bermaksud partition yang ingin anda padamkan.
  • Akhirnya, ketik ganti partition override dan tekan Enter untuk menghapusnya.
  • Sekarang ketik Extend untuk menggabungkan partition OEM dengan nilai yang bersebelahan.

Sekiranya anda hanya mahu menggabungkan bahagian partition, gunakan perintah ext [size =] . Untuk memanjangkan saiz sebanyak 5GB, taip-

Panjangkan saiz = 5000

Di sini ukuran adalah ukuran yang anda pilih dari partition OEM. Ini akan memperbesar volume yang dipilih mengikut ukuran dalam megabait (MB). Oleh itu, seperti yang anda dapat lihat, hapus dan gabungkan perintah partition berfungsi dengan tangan. Anda perlu terlebih dahulu menghapusnya dan kemudian menggabungkan partition yang ada.

Sekiranya alat Diskpart tidak sesuai dengan keinginan anda, anda boleh menggunakan perisian pengurus partition percuma seperti EaseUS yang mempunyai ciri ini, untuk melakukannya dengan cepat dan selamat.

senaraikan hasil diskpart vol