Kekunci anak panah tidak berfungsi dalam Microsoft Excel

Lembaran Excel sering dipuji sebagai salah satu perisian yang paling berguna. Dengan bantuan Excel, kita dapat membuat spreadsheet, angka kecil dan menyiapkan laporan perniagaan. Secara amnya, kami menekan kekunci anak panah untuk bergerak dari satu sel ke sel yang lain. Walau bagaimanapun, kadang-kadang menekan kekunci anak panah akan menggerakkan keseluruhan lembaran kerja.

Kekunci anak panah tidak berfungsi dalam Excel

Adakah anda kecewa kerana menekan kekunci anak panah menggerakkan keseluruhan hamparan dan bukannya satu sel? Anda tidak keseorangan. Ini adalah kejadian yang sangat biasa, dan dalam artikel ini, kami akan memberitahu anda cara memperbaiki Kekunci Panah yang tidak berfungsi di Microsoft Office. Kesalahan ini berlaku disebabkan oleh tingkah laku Scroll Key yang tidak diingini. Jangan khuatir, dalam artikel ini kami akan membimbing anda melalui penyelesaian yang mudah dan mudah untuk menyelesaikan masalah ini.

1] Lumpuhkan Skrol Lock

ubah saiz pada papan kekunci pada skrin

Melumpuhkan kekunci Scroll Lock memang mudah, tetapi komputer riba yang lebih baru tidak disertakan dengan Scroll Lock. Sekiranya papan kekunci anda tidak disertakan dengan kekunci tatal, anda perlu menekan "Fn" dan mematikan Skrol Kunci. Selain itu anda juga boleh menggunakan papan kekunci di skrin dan mematikan Skrol Kunci. Status Scroll Lock dipaparkan pada helaian Excel; ini akan membantu anda memeriksa semula. Selain itu, anda boleh menggunakan SHIFT + F14 untuk menukar Skrol Lock ke Posisi Mati.

Kekunci anak panah tidak berfungsi dalam Excel

Ikuti langkah di bawah untuk memunculkan papan kekunci di skrin:

  • Tekan Kekunci Windows
  • Taip papan kekunci pada skrin dan tekan Enter.

Perhatikan tangkapan skrin. Scroll Lock berada dalam kedudukan Hidup kerana kekunci "ScrLk" berwarna biru. Klik pada kekunci "ScrLk" untuk mematikan Skrol Lock. Pastikan kunci tidak berwarna biru. Seperti yang telah kami jelaskan sebelumnya, anda boleh menggunakan penunjuk Scroll Lock di bar status. Sementara itu, Anda juga dapat menonaktifkan / mengaktifkan tombol tatal dengan menggunakan fitur di Microsoft Excel, seperti yang ditunjukkan dalam gambar.

2] Hidupkan Kekunci Melekit

Lumpuhkan Skrol Lock tidak berfungsi? Baiklah, cubalah kaedah ini. Ramai pengguna telah melaporkan bahawa masalah Arrow Keys di Excel diperbaiki dengan mengaktifkan Sticky key. Ikuti langkah di bawah untuk mengaktifkan Sticky Key,

  • Taipkan Panel Kawalan di Menu Mula
  • Klik pada Panel Kawalan
  • Pilih pilihan Turn On Sticky Keys dan klik OK
  • Kembali dan hapus centang pilihan Turn On Sticky Keys

Kekunci Panah yang tidak berfungsi di Excel harus diperbaiki sekarang.

Kekunci Arrow tidak berfungsi adalah kegusaran Excel yang cukup lama yang muncul untuk pengguna dari semasa ke semasa. Saya harap panduan langkah demi langkah kami membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Kekunci anak panah tidak berfungsi dalam Excel