Laman web HTTPS tidak dibuka di mana-mana penyemak imbas di komputer Windows

Di web, anda akan melihat dua jenis URL atau pautan yang berbeza - satu yang bermula dengan HTTP dan yang lain bermula dengan HTTPS. Pautan HTTPS menggunakan sijil SSL untuk menjadikan sambungan selamat atau peribadi. Kadang-kadang, pengguna melaporkan bahawa laman HTTPS tidak dibuka ketika mereka menggunakan penyemak imbas web apa pun. Sebagai contoh, pengguna Google Chrome mungkin melihat penyemak imbas mereka memaparkan Sambungan anda tidak peribadi , BERSIH :: ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID halaman ralat.

Baca : Perbezaan antara HTTP dan HTTPS.

BERSIH :: ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID

BERSIH :: ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID

Sekiranya anda tidak dapat membuka laman web HTTPS menggunakan Google Chrome, Internet Explorer, Firefox atau penyemak imbas apa pun di PC Windows anda, berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda cuba.

Laman web HTTPS tidak dibuka di penyemak imbas mana pun

Anda tidak boleh mengambil tindakan lebih lanjut kecuali atau sehingga anda memastikan bahawa masalah itu adalah milik anda dan bukan pemilik laman web. Untuk itu, anda perlu membuka beberapa laman web yang mempunyai HTTPS di permalink. Sekiranya semua laman web HTTPS tidak dibuka di penyemak imbas biasa anda - tetapi dibuka di penyemak imbas web lain, itu bermakna anda perlu menyelesaikan masalah anda.

1] Tukar masa

Ini adalah penyelesaian yang paling biasa jika anda tidak dapat membuka laman web HTTPS. Dengan mengubah tarikh dan masa, anda dapat menyelesaikan masalah ini dalam beberapa saat. Untuk menukar tarikh dan waktu di Windows 10, buka panel Tetapan dengan menekan butang Win + I. Pilih Masa & bahasa > Tarikh & masa . Seterusnya, klik menu lungsur zon waktu , dan pilih zon waktu yang berbeza daripada yang dipilih. Sekarang, cuba buka mana-mana laman HTTPS yang menunjukkan kesalahan.

2] Kosongkan cache SSL

Laman web HTTPS tidak dibuka di penyemak imbas Chrome

Walaupun tidak seharusnya menjadi masalah, kadang-kadang ini boleh menimbulkan masalah. Anda perlu mengosongkan cache SSL. Anda boleh melakukannya dari halaman Pilihan Internet> tab Kandungan . Di halaman itu, anda akan menemui pilihan yang disebut Clear SSL state . Klik padanya.

3] Sahkan sijil SSL

Laman HTTPS tidak dibuka di Google Chrome, menunjukkan Kesalahan Privasi

Sekiranya anda telah mencuba cadangan di atas, tetapi masalahnya masih ada, anda mungkin perlu menguji sijil SSL. Untuk melakukan ini, pergi ke laman web ini, dan masukkan keseluruhan URL laman web yang memaparkan Ralat Privasi. Sekiranya ia menunjukkan semua tanda centang hijau, itu menunjukkan bahawa sijil SSL laman web ini baik-baik saja, dan hanya anda yang menghadapi masalah. Namun, jika anda menemui tanda silang merah, itu bermakna anda tidak dapat menyelesaikan masalah itu, dan pentadbir laman web perlu mengambil tindakan.

4] Flush DNS Cache

Buka tetingkap Prompt Perintah dan jalankan perintah berikut untuk membersihkan cache DNS:

ipconfig / flushdns

Adakah ini membantu?

5] Lumpuhkan VPN

Saya memasang ProtonVPN, yang nampaknya merupakan perisian VPN yang boleh dipercayai untuk Windows. Tetapi saya mula menerima masalah ini setelah memasang VPN. Oleh itu, jika anda menggunakan perisian VPN, matikan dan lihat apakah ia membantu.

6] Tetapkan semula atau Pasang semula penyemak imbas

Sekiranya anda mula mendapat mesej Kesalahan Privasi ini di Google Chrome, anda boleh mencuba menetapkan semula penyemak imbas terlebih dahulu. Berikut adalah beberapa pautan yang dapat membantu anda - Tetapkan semula penyemak imbas Chrome | Tetapkan semula Internet Explorer | Tetapkan semula Firefox. Sekiranya tidak menyelesaikan masalah, anda mungkin perlu memasang semula penyemak imbas.

Harap sesuatu di sini dapat membantu anda dalam menyelesaikan masalah.

Bacaan berkaitan:

  1. Ralat memuatkan laman web, Laman web ini tidak dapat dihubungi
  2. Tidak dapat membuka laman web tertentu di Internet Explorer.

Original text


Laman HTTPS tidak dibuka di Google Chrome, menunjukkan Kesalahan Privasi