Ikon bar tugas tidak kelihatan, kosong atau hilang pada Windows 10

Sebilangan pengguna mengalami tingkah laku yang tidak normal di mana ikon Taskbar Windows 10 mereka menjadi tidak kelihatan, hilang, atau hilang & muncul semula secara rawak. Sekiranya anda menghadapi masalah ini, berikut adalah beberapa perkara yang kami sarankan agar anda dapat menyelesaikannya.

Selesaikan masalah ikon Taskbar yang tidak kelihatan

Sekiranya ikon Bar Tugas Windows 10 anda tidak muncul, atau hilang & muncul semula secara rawak, maka salah satu cadangan ini pasti dapat membantu anda:

  1. Mulakan semula Penjelajah Fail
  2. Kosongkan cache Ikon
  3. Keluarkan dan masukkan semula ikon Taskbar
  4. Lumpuhkan Mod Tablet
  5. Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih
  6. Kemas kini Pemacu Paparan
  7. Gunakan Fail Association Fixer untuk memperbaiki persatuan PNG / JPG
  8. Membaiki Imej Sistem & Jalankan SFC menggunakan FixWin.

Lihat senarai dan lihat mana satu atau lebih yang boleh digunakan dalam kes anda.

1] Mulakan semula Penjelajah Fail

mulakan semula penjelajah

Mulakan semula proses explorer.exe dan lihat apakah itu membantu anda. Anda perlu membuka Pengurus Tugas untuk tujuan tersebut.

2] Kosongkan cache Ikon

Pembangun Semula Imej Kecil dan Ikon

Anda boleh mengosongkan cache Ikon secara manual atau menggunakan Thumbnail dan Icon Cache Rebuilder perisian percuma kami untuk melakukannya dengan satu klik.

3] Keluarkan dan masukkan semula ikon Taskbar

ikon bar tugas yang tidak kelihatan

Lepaskan pin semua ikon Bar tugas dan kemudian kendalikannya dan lihat apakah ia membantu.

4] Lumpuhkan Mod Tablet

tetapan mod-windows-10-tablet-mode

Sekiranya anda menggunakan Mod Tablet, maka anda mungkin mahu mematikan Mod Tablet ini. Dalam mod ini, aplikasi terbuka tidak terletak di bar tugas.

5] Selesaikan masalah dalam keadaan Boot Bersih

Lakukan Bersih Boot dan cuba selesaikan masalah secara manual. Penyelesaian masalah boot-bersih dirancang untuk mengasingkan masalah prestasi. Untuk melakukan penyelesaian masalah boot-boot, anda mesti melakukan beberapa tindakan, dan kemudian hidupkan semula komputer selepas setiap tindakan. Anda mungkin perlu mematikan satu item demi satu secara manual untuk mencuba dan menentukan item yang menyebabkan masalah. Setelah anda mengenal pasti pesalah, anda boleh mempertimbangkan untuk membuang atau mematikannya.

6] Kemas kini Pemacu Paparan

kemas kini perisian pemacu

Sekarang, ini mungkin atau mungkin tidak membantu anda - tetapi patut dicuba. Kemas kini Pemacu Grafik anda dan lihat. Anda boleh memuat turun pemacu terkini dari laman web pengeluar dan memasangnya.

7] Gunakan Fail Fixer Persatuan untuk memperbaiki persatuan PNG / JPG

Fail Association Fixer untuk Windows

Sekali lagi, ini mungkin atau mungkin tidak dapat membantu anda, tetapi buat titik pemulihan sistem terlebih dahulu dan gunakan Fail Perisian Fixer Perisian percuma kami untuk memperbaiki dan memulihkan persatuan fail yang berpotensi rosak. Gunakannya untuk fail PNG dan JPG sahaja.

8] Membaiki Imej Sistem & Jalankan SFC menggunakan FixWin

Anda boleh menggunakan muat turun dan menggunakan perisian percuma FixWin untuk memperbaiki Imej Sistem menggunakan DISM, dan Jalankan Pemeriksa Fail Sistem dengan satu klik.

Semua yang terbaik!

Baca seterusnya : Ikon sistem tidak menunjukkan atau hilang dari Bar Tugas Windows 10.

ikon bar tugas yang tidak kelihatan