Apakah Kekunci Penapis? Bagaimana anda mematikan atau menghidupkan Kekunci Penapis di Windows 10

Microsoft telah melakukan banyak kerja dalam hal Aksesibiliti. Ini adalah cara di mana ciri perisian dapat membantu orang yang menghadapi masalah fizikal. Filter Keys adalah salah satu ciri yang memberitahu keyboard untuk mengabaikan penekanan kekunci berulang. Orang dengan gegaran tangan mungkin menekan kekunci yang sama sekali lagi, dan di sinilah Kunci Penapis membantu. Dalam panduan ini, kami berkongsi cara menghidupkan atau mematikan Kunci Penapis di Windows 10. Kami juga akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan pelbagai tahap Kunci Saringan.

Hidupkan atau matikan Kekunci Penapis di Windows 10

Matikan Kekunci Penapis

Anda boleh mengaktifkan Kunci Penapis menggunakan kekunci SHIFT yang betul . Apabila anda menekannya selama 8 saat , ia akan mengaktifkan Kekunci Penapis. Walau bagaimanapun, anda perlu menghidupkannya agar berfungsi.

Untuk menghidupkan Kekunci Penapis:

 1. Ketik Panel Kawalan pada kotak carian, dan klik untuk membukanya.
 2. Kemudian buka Kemudahan Akses> Ubah cara papan kekunci anda berfungsi> Kekunci Tapis dan klik padanya untuk membuka "Tetapkan kunci Penapis."
 3. Tandai kotak "Hidupkan kekunci Penapis."

Untuk mematikan Kunci Penapis, anda mesti mencentang kotaknya.

Sebagai pilihan, anda boleh membuka Tetapan > Kebolehcapaian> Papan Kekunci.

tetingkap kunci penapis 10

Di sini alihkan suis Use Key Keys ke posisi Hidup.

Yang diliputi, mari kita lihat bahagian lain dari Kunci Penapis. Semua pilihan ini berada di bawah Pilihan Penapis.

Pilihan Kunci Tapis

Tapis pilihan utama

Gegaran tangan boleh menimbulkan banyak masalah. Ia merangkumi dua kali kekunci yang sama, tekan tidak sengaja, dan jika anda menekan butang, ia akan mengulangi input papan kekunci. Kunci Tapis mempunyai pilihan untuk membatalkan semua tindakan anda.

Kekunci Lantunan - Ini memerintahkan Windows untuk mengabaikan penekanan kekunci yang tidak diingini. Ia berguna apabila anda menekan kekunci yang sama secara tidak sengaja dua kali. Anda boleh mengkonfigurasi untuk mengabaikan penekanan tombol ini selama 0,5 saat hingga 2,0 saat sebelum komputer menerimanya sebagai penekanan tombol yang betul.

Kekunci Perlahan -Ia berguna apabila papan kekunci sangat sensitif. Windows boleh mengabaikannya untuk jangka masa tertentu.

Kekunci Ulang - Kadang-kadang gegaran tangan menyebabkan kekunci ditekan untuk beberapa lama. Reaksi lalai adalah menaip input yang sama berulang kali. Penapis membolehkan anda menyesuaikan kadar ulangan atau mematikannya sama sekali.

Tetapkan kekunci Ulang atau kekunci perlahan

Pilihan penapis menawarkan konfigurasi kedua-dua kekunci perlahan dan kekunci berulang di bawah satu bahagian. Mula-mula, tandakan kotak yang bertuliskan " Hidupkan Kekunci Ulang dan Kekunci Lambat ", kemudian klik pada pautan " Siapkan Kekunci Ulang dan Kekunci Lambat ."

Di skrin konfigurasi, anda boleh menyediakan:

 • Berapa lama kekunci harus ditekan sebelum komputer menerimanya.
 • Pilih untuk mengabaikan penekanan kekunci berulang sepenuhnya.
 • Konfigurasikan berapa saat yang perlu menunggu untuk menerima tekan kekunci berulang pertama dan kemudian tekan kekunci berulang.

Setelah pilihan ditetapkan, anda boleh mencubanya di kotak teks pratonton.

Pintasan Papan Kekunci

Tindakan

Shift Kanan selama lapan saat

Hidupkan dan matikan Kekunci Penapis

Nada Dihasilkan oleh Kekunci Penapis

Oleh kerana ia adalah ciri kebolehaksesan, Windows menawarkan suara sehingga anda dapat mengetahui dengan serta-merta. Sekiranya anda menekan kekunci SHIFT kanan selama 4 saat , ia akan mengeluarkan bunyi bip. Ini seperti amaran bahawa anda akan mengaktifkan Kekunci Penapis.

Sekiranya anda menahannya selama 8 saat , anda akan mendengar nada yang meningkat. Ia akan membolehkan tetapan Kunci Penapis berikut:

 • RepeatKeys: Hidup, satu saat
 • SlowKeys: Hidup, satu saat
 • BounceKeys: Mati

Sekiranya anda masih menahannya selama 8 saat (total enam belas saat), anda akan mendengar dua nada yang meningkat. Ini akan mencetuskan apa yang dipanggil Microsoft sebagai tetapan Kunci Penapis Tahap 1:

 • RepeatKeys: Mati
 • SlowKeys: Mati
 • BounceKeys: Hidup, satu saat

Sekiranya anda masih memegang kekunci SHIFT kanan selama 4 saat (jumlah 16 + 4 saat), anda akan mendengar tiga nada yang meningkat dan memanggil tetapan Tahap Kecemasan 2 dengan parameter berikut:

 • RepeatKeys: Mati
 • SlowKeys: Hidup, dua saat
 • BounceKeys: Mati

Tetapan Kunci Penapis Sandaran

Untuk membuka Registry Editor dan navigasi ke kekunci berikut:

HKEY_CURRENT_USER \ Control Panel \ Accessibility \ Keyboard Response

Klik kanan pada kekunci Respons Papan Kekunci di panel kiri dan pilih Eksport. Simpan fail .reg di lokasi yang selamat.

Anda boleh menggunakannya untuk memulihkan tetapan Kunci Penapis anda.

Kunci Penapis adalah salah satu pilihan terbaik yang terdapat pada Windows 10 bagi mereka yang memerlukan aksesibilitas. Ia memastikan bahawa mereka yang mengalami gegaran tangan masih boleh menggunakan Windows 10 seperti orang lain. Oleh itu, jika anda mempunyai masalah seperti itu atau tahu siapa yang mempunyai, dan mereka sedang berjuang, anda harus mengatasinya untuk mereka. Pastikan untuk mencubanya di Notepad atau Word untuk memeriksa semula kerjanya seperti yang diharapkan.

matikan atau hidupkan Kekunci Penapis