Memulihkan, Memperbaiki, Membaiki Master Boot Record (MBR) di Windows 10

Salah satu langkah penyelesaian masalah yang berkesan, untuk menyelesaikan masalah boot adalah dengan memperbaiki Master Boot Record atau MBR . Salah satu sebab umum mengapa MBR boleh rosak adalah kerana jangkitan malware. Penutupan yang tidak betul juga boleh menyebabkan rasuah MBR. Kadang-kadang kita mungkin menemui masalah di mana Linux Grub dipasang, dan Windows tidak dapat mengesannya. Kadang-kadang, anda mungkin mendapat kesalahan Bootmgr. Dalam kes sedemikian, anda boleh menjalankan pembinaan semula atau membaiki MBR untuk menyelesaikan masalah ini.

Membaiki Master Boot Record MBR

Prosesnya hampir sama untuk Windows 10/8/7. Pertama sekali, anda memerlukan DVD pemasangan Windows. Tanpa itu, sukar untuk diteruskan.

1] Tekan F8 semasa boot sistem untuk masuk ke Menu Pemulihan Windows .

2] Klik pada Penyelesaian Masalah.

Pembaikan-Master-Boot-Record-3

3] Klik pada pilihan Lanjutan untuk masuk ke menu Pembaikan Automatik.

3_thumb1

4] Kita perlu menggunakan alat Bootrec.exe . Klik pada command prompt dan ketik perintah berikut, satu demi satu:

membaiki rekod boot induk

 bootrec / RebuildBcd
 bootrec / fixMbr 
 bootrec / fixboot 

Keluar dan sekarang teruskan dan reboot sistem anda. Dalam beberapa kes, anda mungkin perlu menjalankan beberapa perintah tambahan.

imej

 bootsect / nt60 SYS atau bootsect / nt60 SEMUA

Adalah bijak untuk membuat sandaran MBR atau membuat Disk Pemulihan Sistem supaya sekiranya berlaku seperti ini, anda tidak perlu menjalankan Disk Pemulihan Windows. Untuk membuat pemacu pemulihan sistem di Windows, ikuti langkah berikut:

imej

  • Tekan Win + R dan ketik RecoveryDrive.exe
  • Klik Seterusnya
  • Setelah anda memasukkan pemacu USB, ia akan mula membuat Pemulihan untuk pemacu USB anda.

Saya harap artikel ini berguna untuk anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, jangan ragu untuk menghantarnya di bawah bahagian komen kami atau di forum kami.

MBR Backup & HDHacker adalah dua perisian percuma yang dapat membantu anda membuat sandaran dan memulihkan MBR & Boot Sector. Catatan ini menunjukkan cara membina semula BCD.

Pembacaan berkaitan : Kedai data konfigurasi but tidak dapat dibuka.

Original text