Komputer tersekat pada Persiapan untuk mengkonfigurasi skrin Windows

Sekiranya setelah menjalankan Pembaruan Windows, anda dapati Windows 10 anda tersekat pada skrin Persiapan untuk mengkonfigurasi Windows untuk waktu yang sangat lama, maka catatan ini akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut. Ada banyak perkara yang berlaku di latar belakang semasa proses kemas kini. Itulah sebabnya Pembaruan Windows 10 memerlukan masa yang lama untuk diselesaikan. Ia boleh menjadi 35% atau 85% atau bahkan 100%. Mesej ralat yang tepat adalah:

Bersedia untuk mengkonfigurasi Windows, Jangan matikan komputer anda.

Windows 10 tersekat pada Persiapan untuk mengkonfigurasi skrin Windows

Perkara terbaik yang perlu dilakukan ialah menunggu selama beberapa jam dan melihat apakah itu membantu. Sekiranya tidak, kaedah berikut akan membantu anda menyelesaikan masalah ini:

  1. Gunakan Pemulihan Sistem.
  2. Boot Windows 10 dalam Safe Mode
  3. Tetapkan semula Windows 10.

Kesalahan berlaku apabila Kemas kini Windows gagal dikonfigurasi secara ringkas dengan betul memuat turun dan menerapkan kemas kini. Apabila gagal, ia akan mengembalikan semua perubahan. Itulah sebab utama kami bertanya sama ada anda boleh menunggu selama beberapa jam, jika tidak, anda selalu boleh reboot dan menggunakan mod selamat.

Skrin ini biasanya berlaku dalam kira-kira dua senario. Yang pertama adalah ketika sistem operasi Windows 10 memasang kemas kini atau ketika profil pengguna memerlukan masa untuk memuat atau menghadapi ralat.

Bersedia untuk mengkonfigurasi Windows

Apabila komputer tersekat di skrin ini untuk waktu yang lama, anda mesti mematikan komputer anda secara paksa. Kemudian cuba selesaikan masalah dengan penyelesaian yang disyorkan.

1] Gunakan Pemulihan Sistem

Sekiranya anda tidak dapat boot ke desktop, masuk ke Pilihan Permulaan Lanjutan; anda boleh memilih Pemulihan Sistem dan meneruskan langkah-langkahnya.

windows-10-boot 7

Sekiranya anda boleh boot ke desktop atau Safe Mode, ikuti langkah-langkahnya di sini:

Ketik sysdm.cpl di kotak carian Mula dan tekan Enter. Pilih tab yang dilabelkan sebagai Perlindungan Sistem dan kemudian pilih Pemulihan Sistem .

Ikuti arahan di skrin untuk memulihkan komputer anda.

Pulihkan Sistem Windows 10

Sekarang but semula komputer anda dan periksa sama ada kaedah ini dapat menyelesaikan masalah anda.

2] Boot Windows 10 dalam Safe Mode

Sekiranya anda telah mengaktifkan kunci F8 di Windows 10, maka semasa anda memulakan sistem anda, anda boleh terus menekan kekunci F8 untuk boot dalam Safe Mode. Sebaik sahaja anda berada dalam Safe Mode, anda akan mendapat akses ke Menu Mula, serta Tetikus dan Papan Kekunci, dan anda juga dapat mengakses fail anda. Anda juga mendapat akses ke alat Windows bawaan lain, seperti Command Prompt, PowerShell, Computer Manager, Device Manager, Event Log Viewer, dll.

Sekiranya anda belum mengaktifkan kunci F8, satu-satunya cara untuk boot Windows 10 ke Safe Mode dalam senario ini adalah melalui menu Advanced Startup Options yang dibincangkan di atas. Setelah berada di menu ini, pilih Penyelesaian Masalah> Pilihan Lanjutan> Tetapan Permulaan> Mulakan semula> Tekan kekunci No 4.

Mod selamat Windows 10

Menekan kekunci '4' akan menghidupkan semula PC anda dalam Safe Mode . Untuk reboot dalam Safe Mode dengan Networking , tekan kekunci '5'. Untuk reboot dalam Safe Mode dengan Command Prompt , tekan kekunci '6'.

Setelah berada dalam Safe Mode, anda boleh menggunakan salah satu alat sistem bawaan untuk menyelesaikan masalah atau memulihkan sistem anda ke titik kerja yang baik. Anda boleh menjalankan Pemeriksa Fail Sistem, DISM, menyahpasang Kemas kini Windows baru-baru ini dan membersihkan folder SoftwareDistribution, but semula dalam mod biasa dan kemudian lihat.

3] Tetapkan semula Windows 10

Tetapkan semula tetingkap 10

Pilihan Reset Windows 10 boleh menggunakan salah satu kemungkinan Pilihan Permulaan Lanjutan atau boot ke Safe Mode. Sekiranya anda berada dalam Pilihan Permulaan Lanjutan, tekan Reset PC saya. Seterusnya, ikuti arahan di skrin.

Semua yang terbaik.

Lebih banyak cadangan di sini : Apa yang perlu dilakukan jika Windows 10 tersekat semasa memuatkan beberapa skrin.

Bersedia untuk mengkonfigurasi Windows