Cara menukar Logo Boot Windows menggunakan HackBGRT

Setiap kali anda menghidupkan komputer riba, anda mungkin melihat logo pengeluar atau logo Windows biru. Adakah anda pernah mahu menukar logo ini kepada sesuatu yang lebih disesuaikan? Logo but khusus kelihatan baik dan menambah sentuhan peribadi ke komputer anda. Dalam catatan ini, kami telah membincangkan mengenai perisian pengubah logo Windows Boot yang disebut HackBGRT yang membolehkan anda menukar logo boot pada sistem Windows yang berasaskan UEFI. HackBGRT agak rumit untuk digunakan, tetapi kami telah berusaha sebaik mungkin untuk menjelaskan semua perkara dalam catatan ini.

Apa itu sistem UEFI

Ringkasnya, UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) adalah perkembangan terhadap BIOS (Basic Input Output System), dan ia berfungsi sebagai antara muka perisian antara sistem operasi dan firmware platform. Oleh kerana HackBGRT hanya menyokong sistem UEFI, anda perlu terlebih dahulu mengetahui sama ada komputer anda menggunakan UEFI atau BIOS.

Perhatian : Membuat perubahan pada bootloader sedikit berisiko, dan ini dapat menjadikan sistem tidak dapat boot. Pastikan anda mempunyai Windows Recovery Media yang betul sekiranya ada yang tidak kena. Walaupun program ini menyediakan alternatif untuk memperbaiki sesuatu tetapi tetap ada baiknya anda mempunyai media pemulihan anda sendiri. Kami mengesyorkan agar pengguna rumah menjauhinya; gunakannya hanya jika anda tahu apa yang anda lakukan.

Tukar Logo Boot pada Windows 10

HackBGRT adalah perisian pengubah logo boot Windows percuma untuk sistem UEFI yang membolehkan anda menukar logo boot lalai komputer Windows 10/8/7 anda.

Setelah memuat turun program, buka fail setup.exe , dan sekarang anda boleh mengikuti arahan di skrin untuk menukar logo but. Sebelum melakukan apa-apa, mematikan Secure Boot adalah suatu keharusan. Sekiranya anda mengaktifkannya, program akan meminta anda, dan anda harus mematikannya. Periksa laman web pengeluar komputer riba anda untuk mendapatkan maklumat mengenai cara melumpuhkan but selamat.

Setelah Boot Selamat dilumpuhkan, buka setup.exe sekali lagi. Sekarang tekan I untuk memulakan pemasangan. Program ini sekarang akan membuka tetingkap Notepad dengan konfigurasi. Dalam fail konfigurasi ini, anda perlu menentukan jalan ke gambar yang ingin anda paparkan dan parameter lain seperti penentududukan, dll. Anda juga dapat menentukan beberapa gambar yang akan diambil secara rawak dengan berat yang ditentukan.

tukar logo but

Setelah anda menyimpan fail konfigurasi, tetingkap Cat akan terbuka dengan gambar percikan lalai. Di sini anda boleh melukis gambar atau menyalin dari sumber lain dan menampalnya di sini. Sekarang pastikan anda menyimpan semua gambar dalam format BMP 24 Bit dari Microsoft Paint.

Setelah gambar disimpan, program akan membuat semua perubahan, dan anda boleh menghidupkan semula komputer anda untuk melihat perubahan tersebut di tempatnya.

Cara membalikkan perubahan yang dibuat

Adakah sesuatu yang salah? Tidak perlu dibimbangkan, anda boleh memulakan setup.exe , tekan I, dan ulangi langkah-langkah untuk menukar logo boot. Atau, jika anda ingin menghapus sepenuhnya logo kustom dan menggantinya dengan logo asli, tekan D dan bukannya I pada tetingkap CMD yang dibuka oleh setup.exe.

Sekiranya ada yang salah dan anda tidak dapat masuk ke sistem anda, yang sangat tidak mungkin, gunakan media pemulihan untuk memulihkan komputer anda. Atau anda boleh menggunakan sandaran bootloader yang dibuat oleh HackBGRT untuk memulihkan bootloader.

Untuk melakukannya, anda boleh menyalin [EFI System Partition] \ EFI \ HackBGRT \ bootmgfw-original.efi ke dalam [EFI System Partition] \ EFI \ Microsoft \ Boot \ bootmgfw.efi dengan beberapa kaedah lain seperti Linux atau Windows command prompt.

Muat turun perisian pengubah logo HackBGRT Windows Boot

HackBGRT adalah sekeping kod yang menarik yang membolehkan anda menambahkan sedikit keperibadian ke komputer anda. Anda boleh memikat rakan dan rakan anda dengan mudah dengan meletakkan logo superhero kegemaran anda sebagai logo but anda. Sumbernya, serta yang boleh dieksekusi, tersedia di GitHub dan mudah diakses. Gunakannya dengan mengetahui fakta bahawa ada kemungkinan ada yang salah.