5 cara untuk mengaktifkan atau mematikan Pemacu USB atau Pelabuhan di Windows 10

Berapa kerap anda menyaksikan akses Pen drive atau pemacu USB disekat di tempat kerja atau kolej atau sekolah anda? Saya percaya berkali-kali; sebenarnya, setiap kali anda menggunakan pemacu USB, anda tidak dibenarkan, hanya kerana pentadbir telah melumpuhkan pengesanan pemacu USB pada sistem Windows 10/8/7 anda. Sekali lagi, berapa kerap data anda dicuri kerana seseorang menyambungkan USB yang tidak dibenarkan ke komputer anda dan menyalin fail anda? Anda tidak perlu risau kerana penyelesaian untuk mematikan atau mengaktifkan USB Port cukup mudah.

Hadkan akses ke pemacu USB

Terdapat lima cara pentadbir dapat mencegah penggunaan Pemacu USB:

  1. Mengubah nilai Registry untuk Peranti Penyimpanan Massal USB.
  2. Melumpuhkan Port USB dari Pengurus Peranti.
  3. Dengan Nyahpasang Pemacu Penyimpanan Massal USB
  4. Menggunakan perisian percuma pihak ketiga
  5. Menggunakan Microsoft Fix It.

Mari kita lihat bagaimana kita dapat menyelesaikan masalah ini dan mengaktifkan USB pada PC Windows.

1] Aktifkan, Lumpuhkan Pemacu USB & Alat Penyimpanan Massal menggunakan Registry

Sekiranya pentadbir pintar, maka dia pasti akan melakukan ini untuk memastikan sekatan ketat. Dia akan mengubah tetapan melalui perintah regedit pada konsol Run . Sekarang bagaimana anda membukanya? Anda mesti pergi ke tempat pentadbir berada. Inilah caranya.

  1. Pergi ke Mula> Jalankan, ketik " regedit" dan tekan enter untuk membuka editor pendaftaran
  2. Navigasi ke kekunci berikut

HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ CurrentControlSet \ Services \ USBSTOR

Di panel kanan, pilih Mula dan ubah nilainya menjadi 3 . (Nilai 4 akan mematikan Storan USB). Klik OK. Ini akan mengaktifkan semula USB Port dan membolehkan anda menggunakan pemacu USB atau Pen.

Hadkan akses ke pemacu USB

2] Lumpuhkan Port USB dari Pengurus Peranti

Sekiranya pemacu USB masih tidak berfungsi, anda mungkin perlu melihat Pengurus Peranti. Pentadbir mungkin telah mematikan port USB di sini. Periksa sebarang kemungkinan di Pengurus Peranti dan aktifkan port yang dilumpuhkan dengan mengklik kanan pada yang terpilih dan klik Aktifkan.

3] Nyahpasang Pemacu Penyimpanan Massal USB

Sekiranya pihak berkuasa benar-benar bimbang tentang keselamatan di sekolah, mereka akan mengambil langkah ekstrim untuk menyahpasang Pemacu Penyimpanan Massal USB. Untuk membuat sesuatu berfungsi, hanya pasang pemacu peranti. Inilah cara anda melakukannya.

Seperti ketika anda memasang pemacu USB, Windows akan memeriksa pemacu, jika tidak dijumpai Windows akan meminta anda memasang pemacu. Ini pasti akan membuka pemacu Pen di Sekolah atau pejabat anda.

4] Gunakan USB Drive Disabler / Enabler

Anda boleh memuat turun dan menggunakan alat percuma USB Drive Disabler / Enabler yang akan membolehkan anda mengaktifkan atau mematikan pemacu USB dengan mudah pada komputer Windows anda. www.intelliadmin.com untuk memuat turunnya.

5] Mencegah pengguna menyambungkan USB

Sekiranya peranti storan USB sudah terpasang di komputer Windows anda, anda boleh mengedit Windows Registry untuk memastikan bahawa USB tidak berfungsi apabila ada yang menyambungkannya ke PC, menggunakan Microsoft Fix it 50061 [Ini telah diturunkan oleh Microsoft sekarang]. Periksa terlebih dahulu jika ini berlaku untuk versi sistem operasi Windows anda.

Beritahu kami jika anda mempunyai sebarang pertanyaan atau pemerhatian.