Cara mengubah atau menetapkan Program Lalai di Windows 10

Sistem operasi Windows memperuntukkan program secara lalai untuk membuka jenis fail tertentu, tetapi anda dapat dengan mudah menukar dan membukanya dalam program pilihan anda. Sebagai contoh, gambar di Windows kini dibuka dengan aplikasi Foto baru - tetapi anda mungkin lebih suka membukanya dengan program lain seperti Pengurus Gambar yang memuat dengan cepat - atau Cat, yang bahkan menyediakan ciri penyuntingan segera.

Sudah tentu, anda boleh mengklik kanan pada fail dan memilih program yang anda mahu membukanya. Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan kaedah ini untuk satu jenis fail sahaja. Untuk lebih dari satu jenis fail pada satu masa, anda akan diminta untuk membuat perubahan melalui Panel Kawalan . Mari kita lihat bagaimana melakukannya di Windows 10/8/7.

Tukar Program Lalai Windows

Tekan Win + X untuk memunculkan Menu Tugas Kuasa dan pilih 'Control Panel' dari senarai pilihan yang dipaparkan. Setelah berada di skrin Panel Kawalan, pilih 'Program'.

Kemudian, klik pada pautan 'Program Lalai'.

Layar Program Lalai akan meminta anda untuk memilih program yang anda ingin Windows gunakan secara lalai. Klik pada pautan 'Tetapkan program lalai anda'.

Pilih program untuk membuka semua jenis fail dan program secara lalai dan klik pada pilihan 'Tetapkan program ini sebagai lalai' dan klik 'OK'.

Tetapkan Program Lalai Windows

Begitu juga, anda boleh mengubah atau menetapkan setiap program untuk menjadi lalai untuk jenis fail tertentu yang dapat dibuka.

Alternatif lain dan cara yang sangat pendek untuk memilih program lalai adalah dengan mengklik kanan pada mana-mana fail yang ingin anda buka dan memilih pilihan 'Buka dengan' untuk dipaparkan Pilih pilihan program lalai dari menu.

Kaedah alternatif ini membuka tetingkap di mana anda boleh memilih program dan menjadikannya sebagai program lalai anda untuk membuka jenis fail tertentu.

Di Windows 10 , untuk menetapkan aplikasi lalai, Anda harus pergi ke Pengaturan> Aplikasi> Aplikasi lalai. Anda bahkan boleh memilih aplikasi lalai mengikut jenis fail atau protokol dan menetapkan lalai mengikut aplikasi.

tetapkan tetingkap aplikasi lalai 10

Semoga ia membantu!

Catatan ini akan membantu anda jika anda menerima Fail ini tidak mempunyai program yang berkaitan dengannya untuk melaksanakan mesej tindakan ini.

Anda juga boleh menetapkan atau mengubah penyemak imbas atau program lalai melalui Tetapan Windows 10. Perisian percuma ini, Editor Program Lalai untuk Windows juga mungkin menarik minat anda.

tetapkan tetingkap aplikasi lalai 10