Apakah kod ralat Netflix NW 2-5 dan bagaimana memperbaikinya?

Kod Ralat Netflix NW-2-5 adalah salah satu daripada banyak cegukan yang mengganggu pengalaman streaming yang tidak sempurna yang ditawarkan oleh raja OTT (Over-The-Top) ini. Sekiranya anda adalah salah satu daripada banyak pengguna yang menghadapi Netflix Error Code NW-2-5, maka catatan ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana anda boleh memperbaikinya.

Netflix adalah salah satu perkhidmatan Hiburan Internet terbesar di dunia hari ini. Ramai yang tidak tahu bahawa Netflix bermula sebagai perkhidmatan DVD yang biasa menghantar cakera ke rumah orang, dan apa yang ada sekarang tidak memerlukan perincian. Dengan perkhidmatan streaming Netflix, pengguna mendapat akses ke filem, kartun, siri TV, rancangan, dan filem yang tidak terkira banyaknya - semua yang anda perlukan adalah Internet. Pengguna boleh mengakses Netflix pada beberapa peranti termasuk Xbox, Play Station, sistem Komputer, Smart TV, Telefon bimbit, dll. Tetapi, walaupun kecekapan dan popularitinya yang luar biasa, Netflix kadang-kadang mengganggu pengguna dengan menyampaikan kesalahan.

Kod Ralat Netflix NW 2-5

Anda mungkin melihat mesej ralat berikut-

Netflix menemui ralat. Mencuba semula dalam [x] saat.

Kod = NW-2-5

Kod ralat NW 2-5 yang muncul di Netflix menunjukkan masalah dengan penyambungan rangkaian. Dengan kata mudah, ini bermaksud bahawa peranti menghadapi masalah dalam mencapai perkhidmatan Netflix. Kesalahan ini agak biasa, namun sukar dikenal pasti dan diperbaiki secara spontan.

Kesalahan NW 2-5 boleh berlaku pada kebanyakan peranti yang mempunyai aplikasi Netflix termasuk peranti streaming seperti pemain Blu-Ray, konsol permainan, Roku, dan TV Pintar.

Kod Ralat Netflix NW 2-5 mungkin berlaku secara rawak, dan seringkali sangat sukar untuk menentukan sebab sebenar yang mencetuskan ralat ini. Tetapi kebanyakannya menunjukkan masalah yang berkaitan dengan sambungan antara peranti dan internet yang menghalang peranti pengguna daripada mencapai perkhidmatan Netflix. Sambungan yang lemah, kelajuan Internet yang rendah, masalah penghala boleh menyebabkan kesalahan ini.

Cara membetulkan kod ralat Netflix NW 2-5

Untuk memperbaiki Kod Ralat Netflix NW 2-5, kami mencadangkan penyelesaian berikut:

  1. Tekan 'Cuba Lagi'
  2. Sahkan rangkaian yang anda sambungkan
  3. Periksa sekatan penggunaan Internet
  4. Mulakan semula peranti anda
  5. Sahkan tetapan DNS anda
  6. Periksa kualiti isyarat Wi-Fi anda.

Mari lihat setiap penyelesaian ini secara terperinci.

1] Tekan 'Cuba Lagi'

Netflix memberi anda pilihan untuk 'Cuba Lagi'. Oleh itu, sebelum anda mula memanggang secara teknikal masalah ini, ambil pilihan 'Cuba Lagi'.

2] Sahkan rangkaian yang anda sambungkan

Sekarang anda tahu bahawa ralat ini biasanya berlaku semasa peranti penstriman anda menghadapi masalah ketika menyambung ke Internet atau pelayan Netflix. Sambungan Internet dan ketersediaannya menjadi kebimbangan utama yang menghalang kemasukan pengguna ke Netflix. Mungkin ada penyebab lain, tetapi selalunya penurunan lebar jalur bertanggungjawab. Untuk memastikan bahawa sambungan Internet anda berjalan lancar, lakukan ujian sambungan rangkaian. Sekiranya anda tidak dapat berhubung, hubungi ISP anda (penyedia perkhidmatan internet)

3] Periksa sekatan penggunaan Internet

Fleksibiliti penstriman kandungan pada bila-bila masa dan di mana sahaja sangat mengagumkan. Tetapi kadangkala Kod Ralat NW-2-5 boleh menyekat hiburan anda. Ini kerana adanya blok yang disiapkan di rangkaian Wi-Fi awam. Oleh itu, jika pengguna menggunakan rangkaian Wi-Fi di tempat kerja, sekolah, hotel, atau universiti yang mempunyai lebar jalur yang terhad, prestasi yang perlahan dapat dilihat. Pentadbir rangkaian rangkaian awam melumpuhkan akses orang awam ke perkhidmatan penstriman; oleh itu isu ini timbul.

Dalam senario seperti itu, di mana pengguna tidak mempunyai kawalan terhadap rangkaian awam, yang terbaik adalah beralih dari rangkaian awam ke rangkaian peribadi melalui kabel Internet, Wi-Fi, atau DSL.

4] Mulakan semula peranti anda

Kebetulan jika peranti penstriman anda berjalan tanpa henti selama beberapa hari cache DNSnya mungkin penuh. Peranti pengguna dalam kes sedemikian tidak lagi dapat memproses maklumat baru yang mengakibatkan Kesalahan Netflix NW-2-5.

Di sini, menutup semua aplikasi yang sedang berjalan dan memulakan semula peranti harus menyelesaikan masalahnya.

5] Sahkan tetapan DNS anda

Beberapa peranti membolehkan pengguna memeriksa tetapan DNS, sementara sedikit yang tidak. Pada masa yang sama memeriksa tetapan DNS pada peranti yang berbeza akan mempunyai pelbagai kaedah. Oleh itu, jika anda tidak dapat memeriksa tetapan DNS pada peranti anda, langkau langkah ini.

Cara membetulkan kod ralat Netflix NW-3-6 dan M7361-1253

6] Periksa kualiti isyarat Wi-Fi anda

Tidak diragukan lagi, menggunakan sambungan ethernet berwayar adalah yang terbaik untuk kandungan streaming. Tetapi ada beberapa helah yang dapat membantu meningkatkan kualiti isyarat Internet:

  • Gangguan isyarat yang lebih rendah - pengguna perlu memeriksa apakah penghala ditempatkan di suatu tempat berhampiran peranti tanpa wayar lain seperti radio, telefon, monitor bayi, ketuhar gelombang mikro, dan lain-lain. Penting untuk menjauhkan penghala dari peranti tersebut, ini mengurangkan peluang isyarat gangguan.
  • Jauhkan penghala dengan lebih dekat - jangkauan isyarat setiap penghala adalah terhad; Oleh itu, sangat penting bahawa penghala diletakkan di dekat peranti yang disambungkannya (seperti PC, televisyen, telefon bimbit, dll.).
  • Letakkan penghala tinggi - meletakkan penghala di tempat yang lebih tinggi, seperti di atas rak atau kabinet memberikan isyarat yang lebih baik daripada ketika diletakkan di lokasi yang lebih rendah.

Cuba trik ini untuk mendapatkan isyarat Wi-Fi terkuat.

Sekiranya anda masih mempunyai Ralat Netflix NW-2-5, hubungi penyedia perkhidmatan Internet anda, kerana mungkin ada masalah yang lebih besar di pihak mereka. Tunggu sebentar dan periksa kembali, jika ralat itu membetulkannya dengan bersungguh-sungguh, mungkin ISP anda harus dipersalahkan.

Sekiranya anda mempunyai kaedah lain untuk menyelesaikan ralat ini, bagikan dengan kami di bahagian komen di bawah.

Kod Ralat Netflix NW 2-5