Cara membuang eBook DRM menggunakan Caliber

The eBook DRM meletakkan banyak sekatan ke atas pengguna yang sah dan pengguna tenaga untuk melihat ebook pada peranti tunggal atau app. Ini juga mengawal penggunaan anda dan tidak membenarkan anda berkongsi buku dengan orang lain. Dengan kata mudah, DRM (Pengurusan Hak Digital) mengehadkan bilangan peranti yang boleh anda baca ebook.

Penjual seperti Amazon, Apple, dan lain-lain mempunyai DRM ebook mereka yang membolehkan anda membaca buku menggunakan peranti atau aplikasi khusus untuk vendor. Sebilangan besar daripada kita ingin membaca ebook pada pelbagai peranti, dan dalam kes seperti itu, cara yang paling sesuai untuk mengatasi kegunaan terhad ini adalah dengan mengeluarkan DRM dari ebook.

Microsoft menawarkan Alat Pembaharuan Hak Digital, yang menghilangkan perlindungan DRM dari fail audio WMA. Terdapat banyak alat lain juga yang membantu anda membuang perlindungan DRM dari ebook yang telah anda beli - dan salah satunya adalah Caliber . Ia adalah alat yang popular untuk pengurusan perpustakaan ebook. Selain hanya pengurusan ebook, alat ini menawarkan pelbagai jenis plugin. Antaranya, plugin DeDRM adalah yang paling popular kerana membantu membuang ebook DRM sehingga anda dapat membaca ebook anda pada peranti kegemaran anda. Alat berkaliber menyokong ebook dari pelbagai vendor seperti Amazon Kindle, PDF (ACSM), Kobo KEPUB, Amazon Kindle, dan buku Google.

Keluarkan DRM dari ebook menggunakan Caliber

Terdapat banyak alat yang membantu anda membuang perlindungan DRM dari ebook yang telah anda beli dan salah satunya adalah Caliber. Ia adalah alat yang popular untuk pengurusan perpustakaan ebook. Selain hanya pengurusan ebook, alat ini menawarkan pelbagai jenis plugin. Antaranya, pemalam Caliber DeDRM adalah yang paling popular kerana membantu membuang ebook DRM supaya anda dapat membaca ebook anda pada peranti kegemaran anda. Alat berkaliber menyokong ebook dari pelbagai vendor seperti Amazon Kindle, PDF (ACSM), Kobo KEPUB, Amazon Kindle, dan buku Google.

Alat berkaliber tidak dapat membuang DRM ebook, tetapi anda perlu menambahkan plugin penghapusan DRM untuk melucutkan DRM ebook. Inilah caranya anda dapat menanggalkan DRM dari ebook menggunakan pemalam Caliber.

  1. Pasang pemalam Caliber dan DeDRM
  2. Keluarkan DRM ebook

Dalam artikel ini, kami menerangkan cara membuang ebook DRM di Windows PC menggunakan pemalam Caliber DeDRM.

1. Pasang pemalam Caliber dan DeDRM

Muat turun Caliber versi terkini. Jalankan pemasang dan pilih jenis eBook Reader yang anda gunakan. Pilih pilihan yang sesuai untuk menyelesaikan pemasangan.

Muat turun pemalam DeDRM di sini. Tambahkan plugin.zip DeDRM_ ke Kaliber.

Lancarkan Kaliber dan arahkan ke tab Pilihan dari bar menu.

Pilih pilihan Ubah tingkah laku Berkaliber dari menu lungsur turun.

Keluarkan DRM dari ebook menggunakan Caliber

Pergi ke bahagian Lanjutan di tetingkap baru dan klik Pemalam.

Klik butang Muatkan pemalam dari fail dan pilih folder zip DeDRM_plugin. Tetingkap pop timbul muncul memberi amaran mengenai risiko keselamatan.

Keluarkan DRM dari ebook menggunakan Caliber

Abaikan risikonya dan klik butang Ya .

Fail zip akan dipasang ke Kaliber dan akan muncul di bawah pemalam Jenis fail.

Mulakan semula Kaliber.

2. Keluarkan DRM ebook

Sekiranya anda mempunyai ebook di desktop anda, seret dan lepaskan ebook ke antara muka utama Calibre. Alat ini akan membuang DRM secara automatik.

Namun, langkahnya tidak sama jika anda telah memuat turun buku ke peranti e-ink Kindle anda.

Sekiranya anda menggunakan peranti e-ink Kindle, sambungkan Kindle ke Caliber melalui USB. Ia akan memaparkan semua tajuk buku.

Pergi ke Pilihan dan klik Lanjutan.

Pilih Pemalam dan klik butang pemalam Jenis fail .

Klik dua kali pada plugin DeDRM dan klik butang Customize plugin .

Pilih pilihan e-ink Kindle ebook untuk dikonfigurasi dalam tetingkap Customize DeDRM yang baru.

Di tetingkap pop timbul baru yang muncul, masukkan nombor siri Kindle. Anda boleh mendapatkan nombor siri Kindle di Google dengan memasukkan lokasi bersiri beserta nama model Kindle.

Sebaik sahaja anda mengetahui nombor siri, taipkannya di kotak kosong dan klik butang Ok.

Tutup tetingkap, dan di Tetingkap Kaliber Pilihan klik Terapkan.

DRM akan dikeluarkan secara automatik.

Sekiranya pemalam gagal mengeluarkan DRM, pulihkan semua buku dari perpustakaan, muat semula Kaliber, dan tambahkan lagi ebook ke perpustakaan. Juga, Pastikan anda memasang versi pemalam terkini.