Aplikasi telah disekat daripada mengakses perkakasan grafik

Sering kali ia berlaku bahawa program pada PC Windows 10 anda ditolak untuk mengakses perkakasan grafik. Mesej tersebut mengatakan bahawa aplikasi telah disekat daripada mengakses grafik hardwar e. Salah satu senario biasa adalah ketika PC anda tersekat kerana sebab tertentu semasa bermain permainan. Ini entah bagaimana salah mengkonfigurasi pemacu, dan apabila aplikasi cuba mengakses pemacu grafik, ia gagal. Dalam panduan ini, kami berkongsi bagaimana anda dapat memperbaiki aplikasi Windows 10 yang telah disekat daripada mengakses ralat perkakasan grafik.

Menurut pengalaman saya, masalahnya sering berlaku di mana pemacu tidak serasi dengan versi Windows 10 anda yang sedia ada, dan kebanyakannya gagal menyiarkan kemas kini utama. Ini menyebabkan GPU memerlukan lebih banyak masa untuk menjawab permintaan grafik dan kebanyakannya gagal. Mari kita lihat penyelesaian yang mungkin.

Aplikasi telah disekat daripada mengakses perkakasan grafik

Aplikasi telah disekat daripada mengakses perkakasan grafik

1] Nyahpasang dan Pasang semula pemacu kad grafik

Kemas kini, Rollback dan Lumpuhkan Pemacu pada Windows 10

Ini adalah perkara pertama yang perlu anda cuba. Sering kali pemacu memuat turun dari salah konfigurasi Kemas Kini Windows. Cara terbaik adalah memuat turun pemacu terkini dari laman OEM. Anda perlu mencari di laman web menggunakan butiran nama kad grafik anda. Lihat siaran kami mengenai Nyahpasang dan pasang semula pemacu. Semasa memasang pemacu, pastikan untuk menjalankan mod keserasian program untuk Windows 10.

2] Jalankan penyelesai masalah Peranti Perkakasan

Penyelesai Masalah Perkakasan untuk Windows 10

Windows dilengkapi dengan alat bawaan untuk menyelesaikan masalah sebarang peranti perkakasan. Ia tersedia di bawah Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Selesaikan Masalah. Jalankan, dan jika ada masalah yang dapat diperbaiki oleh aplikasi, ia akan melakukannya. Baca lebih lanjut mengenai cara menggunakan Penyelesai Masalah Peranti Perkakasan .

3] Beri akses ke perkakasan grafik ke aplikasi

Betulkan aplikasi Windows 10 telah disekat daripada mengakses perkakasan grafik

Tetapan Grafik Windows 10 kini membolehkan anda mendedikasikan aplikasi untuk menggunakan kad grafik. Ini akan berfungsi jika anda menghadapi masalah dengan aplikasi tertentu yang mengakses perkakasan grafik. Ia berfungsi untuk Aplikasi dan Aplikasi WIN32 dari kedai.

Anda boleh mendapatkan pilihan khusus ini di bawah Tetapan> Paparan> Tetapan Grafik. Menggunakan ini tidak akan meningkatkan prestasi, tetapi juga dapat menjimatkan banyak hayat bateri. Baca lebih lanjut mengenai penggunaan tetapan Grafik di Windows 10.

4] Lumpuhkan penyemak TDR

TDR bermaksud Timeout Detection and Recovery. Ciri ini pertama kali muncul di Windows Vista dan kemudian ada hingga Windows 10. Sistem ini dibina untuk memulihkan grafik sistem apabila OS gagal menerima respons dalam jangka waktu tertentu. Lalai ditetapkan pada 2 saat.

Kadang-kadang kad grafik memerlukan lebih banyak masa kerana tugas yang intensif, dan OS merasakan ada masalah dan menghidupkan semula grafik sebagai kaedah pemulihan. Penyelesaian yang kami sarankan sekarang meningkatkan masa TDR menjadi lebih dari 8 saat. Ini memberi lebih banyak tetingkap untuk OS bertindak balas.

Catatan : Sekiranya anda tidak dapat menemui kunci ini, kami sarankan anda membuatnya dengan mengikuti panduan di docs.microsoft.com.

  • Keluar dari semua aplikasi di PC.
  • Ketik regedit pada kotak carian, dan lancarkan dengan hak istimewa pentadbir.
  • Semak imbas ke HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet002 \ Control \ GraphicsDrivers atau HKEY_LOCAL_MACHINE \ SYSTEM \ ControlSet001 \ Control \ GraphicsDrivers mana sahaja yang ada.

Bergantung pada versi Windows anda iaitu 32-bit atau 64-bit lakukan perkara berikut:

Untuk Windows 32 bit:

  • Pilih nilai DWORD (32-bit).
  • Ketik TdrDelay sebagai Nama dan klik Enter.
  • Klik dua kali TdrDelay dan tambahkan 8 untuk data Nilai dan klik OK.

Untuk Windows 64 bit:

  • Pilih nilai QWORD (64-bit).
  • Ketik TdrDelay sebagai Nama dan klik Enter.
  • Klik dua kali TdrDelay dan tambahkan 8 untuk data Nilai dan klik OK.

Mulakan semula PC anda selepas ini supaya perubahan dapat berlaku.

Perubahan pendaftaran yang kami lakukan menambah kelewatan 8 saat untuk pemeriksa Tdr. Oleh itu, jika GPU bertindak balas dalam 10 saat, ia tetap berfungsi. Anda mungkin perlu mengubah nilai ini untuk melihat apa yang sesuai dengan nilai anda.

Sekiranya masih tidak berfungsi, anda mungkin harus mengambil langkah agresif, dan mengubah TDR sepenuhnya. Anda boleh melakukan ini dengan mengubah "TdrLevel" masukkan nilai data sebagai 0, dan kemudian hapus kunci TdrDelay.

Mulakan semula PC anda sekali lagi.

Saya berharap semua cadangan ini dapat membantu anda. Sekiranya anda menemui sesuatu yang menyelesaikan masalah anda, beritahu kami di komen.

Penyelesai Masalah Perkakasan untuk Windows 10