Akaun yang dirujuk kini terkunci di Windows 10

Semasa memasuki sistem Windows 10 , jika pengguna salah memasukkan kata laluan yang salah untuk beberapa kali, dia mungkin melihat pesan berikut di layar komputernya - Akaun yang dirujuk saat ini terkunci dan mungkin tidak log masuk . Ini biasanya dilihat bukan hanya dengan pengguna yang menjalankan akaun Pentadbir Tempatan - tetapi juga pengguna Standard tidak kebal. Tindakan utama yang harus diikuti untuk menyelesaikan masalah ini adalah menunggu, katakan, 30 minit dan kemudian cuba lagi.

Akaun yang dirujuk kini terkunci

Akaun yang dirujuk kini terkunci

Ini berlaku sekiranya anda atau pentadbir sistem atau pengawal domain anda telah mengkonfigurasi dasar ambang penguncian Akaun sebelumnya. Dalam kes ini, disarankan untuk menunggu selama 30 minit atau masa menunggu yang mungkin telah ditetapkan oleh pentadbir sistem. Setelah selesai, anda boleh mengulangi proses penandatanganan dengan kelayakan yang betul.

Setelah berjaya masuk, pentadbir sistem perlu melakukan perkara berikut.

Ketik gpedit.msc dalam Mula Cari dan tekan Enter untuk membuka Penyunting Dasar Kumpulan Tempatan.

Sekarang, dari tetingkap Dasar Kumpulan Tempatan, klik pada Tetapan Keselamatan dan dari submenu yang dipaparkan pergi ke Dasar Akaun > Ambang Penguncian Akaun .

dasar tempatan

Di sini, akses panel utama tetingkap dan klik dua kali pada dasar ambang penguncian Akaun .

Apabila tetingkap 'Account lockout threshold Properties' muncul, pilih tab Seting Keselamatan Tempatan dan di bawah tajuk ' Akaun tidak akan terkunci ', ubah nilai yang telah ditetapkan ke ' 0 '.

Klik OK dan kemudian Terapkan untuk membolehkan perubahan tersebut berlaku. Mulakan semula Windows.

Itu sahaja!

Harap maklum, jika anda menggunakan komputer tempatan dengan satu akaun pentadbir, yang tidak dikonfigurasi tetapan dasar ambang penguncian akaun, anda harus mengikuti tindakan yang lain.

Sekiranya anda terlupa kata laluan anda, maka anda harus menetapkan semula kata laluan anda menggunakan Disk Reset Kata Laluan. Walau bagaimanapun, anda sepatutnya membuat cakera seperti itu lebih awal.

Sekarang lihat bagaimana anda dapat mengeraskan Dasar Kata Laluan Masuk Windows.

Akaun yang dirujuk kini terkunci