Arkib sama ada dalam format yang tidak diketahui atau rosak

Sekiranya anda memuat turun fail berzip atau RAR dan ketika anda cuba membukanya, anda akan mendapat mesej ralat ' Arkib sama ada dalam format yang tidak diketahui atau rosak ', maka siaran ini bertujuan untuk membantu anda. Dalam catatan ini, kami akan mengenal pasti penyebabnya, dan juga menawarkan penyelesaian yang sesuai yang boleh anda cuba untuk membantu menyelesaikan masalah ini.

Arkib sama ada dalam format yang tidak diketahui atau rosak

Secara amnya, arkib ZIP atau RAR digunakan untuk memuat turun, memindahkan, dan membuat sandaran sejumlah besar fail dalam ruang dan waktu yang kurang. Walau bagaimanapun, seperti fail lain, fail ZIP juga terdedah kepada beberapa masalah logik. Anda mungkin mengalami ralat ini kerana RAR atau kerosakan fail zip.

Sebab yang paling biasa berlaku untuk kerosakan fail zip adalah muat turun arkib RAR yang tidak betul / tidak lengkap, jangkitan virus yang teruk, ralat CRC (Cyclic Redundancy Check).

Arkib sama ada dalam format yang tidak diketahui atau rosak

Sekiranya anda berhadapan dengan ini Arkib adalah dalam format yang tidak diketahui atau masalah yang rosak , anda boleh mencuba penyelesaian yang disyorkan di bawah tanpa urutan tertentu dan melihat apakah itu membantu menyelesaikan masalah ini.

  1. Muat turun semula fail arkib zip atau RAR ke lokasi lain
  2. Jalankan imbasan antivirus
  3. Baiki fail arkib zip atau RAR

Mari kita lihat penerangan proses yang terlibat mengenai setiap penyelesaian yang disenaraikan.

1] Muat turun semula fail arkib zip atau RAR

Sekiranya muat turun tidak lengkap untuk rosak, anda mungkin akan menerima mesej ralat semasa anda cuba membuka fail arkib.

Penyelesaian ini memerlukan anda memuat turun semula fail arkib zip atau RAR ke lokasi lain dan melihat apakah masalahnya akan diselesaikan. Sekiranya tidak, teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

Sekiranya anda masih menghadapi masalah ini, mungkin fail tersebut benar-benar dalam keadaan yang rosak, dan anda mungkin perlu memberitahu pemilik laman web mengenai i.

2] Jalankan imbasan antivirus

Sekiranya pakej fail yang diarkibkan zip atau RAR yang dimuat turun disusupi, anda mungkin akan menerima Arkib dalam format yang tidak diketahui atau mesej ralat yang rosak semasa anda cuba membuka arkib.

Penyelesaian ini menghendaki anda menjalankan imbasan antivirus sistem penuh dengan Windows Defender atau mana-mana produk AV pihak ketiga yang terkenal. Sekiranya masalahnya masih belum dapat diselesaikan, anda boleh mencuba penyelesaian seterusnya.

Melumpuhkan perisian keselamatan anda semasa memuat turun fail bukanlah idea yang baik.

3] Baiki fail arkib zip atau RAR

Fail zip atau RAR mempunyai struktur yang jelas dan oleh itu terdedah kepada kerosakan. Walaupun berlaku kerosakan kecil, alat pengekstrakan tidak dapat mengekstrak kandungannya, kerana semua alat zip terlebih dahulu menjalankan pemeriksaan integriti dan jika mereka mendapati bahawa nilai CRC fail asal arkib tidak sesuai dengan yang diekstrak mereka, mereka tidak akan berjaya.

Dalam kes ini, anda boleh mencuba mana-mana perisian pembaikan fail zip percuma yang baik ini yang akan membantu anda memperbaiki dan mengekstrak kandungan fail zip tersebut.

Semoga ini dapat membantu!