Betulkan ralat komponen Perkhidmatan Steam pada Windows 10

Steam adalah perkhidmatan pengedaran digital permainan video. Ini menyediakan pengguna dengan pemasangan dan pengemaskinian permainan secara automatik, dan fitur komuniti seperti senarai rakan dan kumpulan, simpanan awan, dan fungsi suara dan sembang dalam permainan. Dalam posting hari ini, kami akan melihat kemungkinan penyebabnya dan kemudian kemungkinan penyelesaian yang boleh anda cuba bantu memperbaiki ralat pemasangan perkhidmatan Steam yang mungkin anda hadapi pada Windows 10.

Betulkan ralat komponen Perkhidmatan Steam pada Windows 10

Semasa anda cuba melancarkan klien Steam pada Windows 10, anda mungkin akan menerima salah satu daripada mesej ralat berikut:

Untuk menjalankan Steam dengan betul pada versi Windows ini, komponen perkhidmatan Steam tidak berfungsi dengan baik pada komputer ini. Memasang semula perkhidmatan Steam memerlukan hak pentadbir.

ATAU

Untuk menjalankan Steam dengan betul pada versi Windows ini, komponen perkhidmatan Steam mesti dipasang. Proses pemasangan perkhidmatan memerlukan hak pentadbir.

Masalahnya berkaitan dengan perkhidmatan Steam yang sangat penting agar aplikasi Steam dapat beroperasi dengan baik.

Penyebab utama kesalahan Perkhidmatan Steam adalah bahawa Steam tidak mempunyai kebenaran yang cukup baik untuk melakukan tindakan tertentu atau untuk mengakses fail tertentu.

Sebab lain untuk kesalahan tersebut mungkin disebabkan oleh Steam Service kerana tidak berjalan ketika sepatutnya dan juga perkhidmatan tersebut mungkin rosak dan anda perlu membaikinya.

Selesaikan ralat komponen Perkhidmatan Steam

Sekiranya anda menghadapi ralat pemasangan Perkhidmatan Steam, anda boleh mencuba penyelesaian yang disyorkan kami di bawah tanpa urutan tertentu dan melihat apakah itu dapat menyelesaikan masalah tersebut.

 1. Jalankan Steam sebagai pentadbir
 2. Pastikan Perkhidmatan Stim Dimulakan secara automatik
 3. Baiki perkhidmatan pelanggan Steam.

Mari kita lihat perihal proses yang berkaitan dengan setiap penyelesaian yang disenaraikan.

1] Jalankan Steam sebagai pentadbir

Kemas kini Windows atau Steam baru-baru ini mungkin telah mengubah sesuatu berkenaan dengan kebenaran untuk Steam yang dapat dilaksanakan dan mungkin tidak dapat mengakses semua folder yang dapat diaksesnya sebelum kemas kini. Oleh itu, anda boleh mencuba menjalankan program Steam sebagai pentadbir dan melihat apakah itu membantu.

Ini caranya:

 • Cari Steam yang boleh dilaksanakan di komputer anda. Sekiranya terletak di desktop anda sebagai jalan pintas, cukup klik kanan jalan pintas dan pilih pilihan Properties dari menu konteks. Sekiranya tidak, anda perlu mencari folder pemasangannya di komputer anda. Sekiranya anda telah menukar folder lalai semasa pemasangan, pastikan anda menavigasi ke folder tersebut.
 • Navigasi ke tab Keserasian di dalam tetingkap Properties.
 • Di bawah bahagian Tetapan tandai kotak di sebelah Jalankan program ini sebagai pilihan pentadbir .
 • Klik Terapkan > OK untuk perubahan yang berlaku.

Periksa untuk melihat apakah masalah itu berlanjutan. Sekiranya ada, cubalah penyelesaian seterusnya.

2] Pastikan Perkhidmatan Stim Bermula secara automatik

Perkhidmatan Steam perlu dijalankan agar Steam dapat berjalan dengan lancar. Perkhidmatan ini harus dimulakan setiap kali Steam dilancarkan tetapi kadang-kadang itu tidak berlaku. Untuk menyelesaikannya, anda harus memastikan perkhidmatan ini dimulakan secara automatik di komputer anda.

Ini caranya:

 • Tekan kekunci Windows + R.
 • Dalam kotak dialog Jalankan ketik services.msc dan tekan Enter.
 • Tatal dan cari Steam Client Service dalam senarai perkhidmatan dan klik kanan padanya dan pilih Properties dari menu konteks.

Sekiranya perkhidmatan dimulakan (anda dapat memeriksanya tepat di sebelah mesej status Perkhidmatan), anda harus menghentikannya dengan mengklik butang Berhenti di tengah-tengah tetingkap. Sekiranya sudah dihentikan, biarkan seperti sekarang (buat masa ini).

 • Pastikan bahawa pilihan di bawah menu Jenis Permulaan di sifat Steam Client Service ditetapkan ke Automatik dan sahkan sebarang arahan yang mungkin muncul semasa anda menetapkan jenis permulaan.
 • Sekarang, klik pada butang Mula di bawah bahagian Status perkhidmatan .

Anda mungkin menerima mesej ralat berikut ketika anda mengklik Mula:

Windows tidak dapat memulakan Perkhidmatan Pelanggan Steam pada Komputer Tempatan. Ralat 1079: Akaun yang ditentukan untuk perkhidmatan ini berbeza dengan akaun yang ditentukan untuk perkhidmatan lain yang berjalan dalam proses yang sama.

Sekiranya demikian, lakukan perkara berikut untuk menyelesaikan ralat:

 • Tekan kekunci Windows + R.
 • Dalam kotak dialog Jalankan ketik services.msc dan tekan Enter.
 • Tatal dan cari Perkhidmatan Kriptografi dalam senarai perkhidmatan dan klik kanan padanya dan pilih Properties dari menu konteks.
 • Arahkan ke tab Log On dan klik pada butang Browse… .
 • Di bawah Masukkan nama objek untuk memilih bidang, ketik nama akaun anda, kemudian klik pada Semak Nama dan tunggu nama itu dikenali.
 • Klik OK apabila anda selesai dan taipkan kata laluan di kotak Kata Laluan apabila anda diminta jika anda mempunyai kata laluan.
 • Klik butang Mula sekali lagi. Perkhidmatan sekarang harus dimulakan tanpa ralat 1079.

Anda kini boleh membuka Steam dengan mengklik dua kali ikonnya dan melihat apakah ralat Steam Service masih muncul. Sekiranya ya teruskan dengan penyelesaian seterusnya.

3] Baiki perkhidmatan pelanggan Steam

Perkhidmatan pelanggan Steam kadang-kadang boleh rosak yang boleh mencetuskan ralat pemasangan Steam Service. Penyelesaian ini menghendaki anda memperbaiki perkhidmatan klien Steam dengan menjalankan perintah mudah di Command Prompt. Ini caranya:

Pertama, anda perlu mengetahui folder root pemasangan Steam anda yang diperlukan untuk menjalankan perintah. Anda boleh mencari jalan penuh dengan mengklik kanan jalan pintasnya di Desktop dan memilih pilihan Buka fail fail dari menu konteks.

Sekarang tekan kombo kekunci ALT + D dan kemudian tekan kombinasi kekunci Ctrl + C untuk menyalin jalur fail ke Papan Keratan. Laluan lalai adalah:

C: \ Program Files (x86) \ Steam \ bin \ SteamService.exe

Sekarang, tekan kekunci Windows + R.

Dalam kotak dialog Jalankan ketik cmd dan kemudian tekan CTRL + SHIFT + ENTER untuk melancarkan Prompt Perintah dalam mod pentadbir.

Di tetingkap arahan arahan salin dan tampal perintah di bawah dan tekan Enter.

C: \ Program Files (x86) \ Steam \ bin \ SteamService.exe / baiki

Setelah arahan dilaksanakan, lancarkan Steam klien dan lihat apakah masalahnya diselesaikan.

Semoga ini dapat membantu!

Kesalahan komponen Perkhidmatan Steam