Cara Menghidupkan atau Mematikan Waktu Tenang di Windows 10

The Hours Quiet ciri dalam Windows 10 telah benar-benar disiram ke bawah. Tidak seperti pada Windows 8.1, anda tidak dapat menetapkan waktu atau waktu yang anda mahukan PC anda 'senyap'. Anda hanya boleh menghidupkan atau mematikannya. Mari kita lihat tetapan ini.

Sekiranya anda menetapkan Quiet Hour pada peranti Windows 10, anda tidak akan dapat menerima pemberitahuan aplikasi atau acara kalendar, mesej, dan amaran e-mel. Dalam situasi seperti itu, anda tidak akan mendengar bunyi apa pun, atau layar tidak menyala kerana ada pemberitahuan. Ciri ini diaktifkan secara lalai pada semua mesin.

Secara lalai, klien Windows 10 telah dikonfigurasi untuk tetap 'tenang' dari 00.00 Tengah malam hingga 6.00 pagi sahaja, dengan syarat Waktu Tenang dihidupkan. Oleh itu, masa waktu Waktu Senyap boleh dilangsungkan adalah dari 00.00 Tengah Malam hingga 6.00 Pagi sahaja. Anda tidak boleh mengubah masa-masa ini - seperti keadaan mengambil-atau meninggalkan-ia.

KEMASKINI : Baca mengenai Fokus bantu di Windows 10.

Waktu Tenang di Windows 10

Waktu Tenang di Windows 10

Untuk menghidupkan Waktu Tenang, klik pada ikon Pusat Pemberitahuan di bar tugas. Mengklik pada jam Diam akan menghidupkan atau mematikannya. Klik kanan padanya akan muncul pilihan Pergi ke Tetapan . Mengkliknya hanya membuka tetingkap Tetapan Sistem.

Anda mempunyai cara lain. Klik kanan pada ikon bar tugas, ikon pusat Pemberitahuan dan pilihan berikut muncul:

Waktu Tenang di Windows 10 2

Di sini anda boleh memilih untuk Matikan waktu yang cukup lama atau Hidupkan waktu yang tenang .

Apabila Waktu Tenang diaktifkan, pemberitahuan yang berkaitan dengan panggilan dari aplikasi dan panggilan Alarm dengan kunci skrin kunci VOIP akan dibenarkan masuk.

Waktu Tenang di Windows 10