Apakah Pemulihan Persediaan Windows di Windows 10? Bolehkah saya membuangnya?

Sekiranya anda benar-benar melihat Windows Setup Remediation dipasang pada komputer Windows 10 anda, anda mesti mempunyai mata yang tajam. Mari kita jelaskan satu perkara, ini bukan trojan atau virus yang baru sahaja dipasang pada komputer Windows anda. Oleh kerana program ini juga tidak mempunyai nama vendor, ini menyebabkan lebih banyak kekeliruan bersama dengan tarikh yang baru dipasang. Dalam panduan ini, saya berkongsi beberapa maklumat mengenai Pemulihan Persediaan Windows, dan sama ada anda boleh mengeluarkannya dari komputer anda.

Pemulihan Persediaan Windows

Apa itu Pemulihan Persediaan Windows

Dikenali sebagai KB4023057, ini adalah Windows Servicing Stack Update yang memastikan proses Windows Update ditangani dengan lancar. Program ini merangkumi fail dan sumber untuk proses kemas kini di Windows 10. Pembaikan berasal dari ubat yang bermaksud seperti ubat untuk memastikan proses kemas kini tidak berjalan lancar.

Anda harus perhatikan bahawa tanpa Windows Setup Remediation, kemas kini anda mungkin tidak berjalan lancar. Ia memastikan bahawa komputer tetap terjaga lebih lama untuk memuat turun program kemas kini, mengurus menjalankan program untuk memperbaiki fail sistem WU yang rosak, membuat titik pemulihan, membersihkan ruang, dan banyak perkara lain untuk memastikan Pembaruan Windows tidak sampai ke terhenti.

Sekiranya anda juga menyedari bahawa program ini baru dipasang, anda betul. Sebelum sebarang kemas kini, program ini dikemas kini untuk memasukkan arahan dan fail baru agar kemas kini dapat diikuti.

Baca : Apakah folder REMPL di Windows 10?

Perkhidmatan Pemulihan Windows

Windows Setup Remediation memasang proses sedsvc.exe . Ini adalah Servicing Stack Update yang memastikan proses Windows Update ditangani dengan lancar.

Sekiranya anda membuka Pengurus Tugas, anda mungkin melihat Perkhidmatan Pemulihan Windows berjalan. Proses ini adalah sedsvc.exe fail yang boleh dilaksanakan yang terletak di folder C: \ Program Files \ rempl.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian:

  • Kemas kini ini mungkin meminta peranti anda berjaga lebih lama untuk membolehkan pemasangan kemas kini.
  • Pemasangan akan menghormati setiap konfigurasi tidur yang dikonfigurasikan oleh pengguna dan juga "jam aktif" anda semasa anda menggunakan peranti anda paling banyak.
  • Kemas kini ini mungkin cuba menetapkan semula tetapan rangkaian jika masalah terdeteksi, dan ia akan membersihkan kunci pendaftaran yang mungkin menghalang kemas kini berjaya dipasang.
  • Kemas kini ini dapat memperbaiki komponen sistem operasi Windows yang dilumpuhkan atau rosak yang menentukan keberkesanan kemas kini ke versi Windows 10 anda.
  • Kemas kini ini dapat memampatkan fail dalam direktori profil pengguna anda untuk membantu mengosongkan ruang cakera yang cukup untuk memasang kemas kini penting.
  • Kemas kini ini boleh menetapkan semula pangkalan data Pembaruan Windows untuk memperbaiki masalah yang dapat mengelakkan kemas kini berjaya dipasang. Oleh itu, anda mungkin melihat bahawa sejarah Pembaruan Windows anda telah dikosongkan.

Bolehkah saya membuang Windows Remediation

Ya, anda boleh membuangnya seperti program lain. Walau bagaimanapun, tidak digalakkan anda melakukannya. Dan walaupun anda mencopot pemasangannya, ia akan muncul semula setiap kali OS memerlukan fail untuk kemas kini. Juga, ini biasanya dipasang sebelum kemas kini ciri utama Windows, jadi anda boleh membiarkannya di sana.

Harap ini membersihkan udara!

Pemulihan Persediaan Windows